ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Μπορούμε στη Λαϊκή» και Στηρίζουμε το έργο 55 Κοινωφελών Φορέων!

Μέσω του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή», η οργάνωση Μπορούμε μαζί με τους πωλητές από 30 λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και εκατοντάδες εθελοντές-Food Saving Warriors, από το 2015 ως τώρα έχουν σώσει 500.000 κιλά αδιάθετα, αξιοποιήσιμα φρούτα και λαχανικά, τα οποία στήριξαν το έργο 55 κοινωφελών φορέων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

 

FOOD SAVING WARRIORS:
500.000 ΚΙΛΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ» ΣΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Από τον Νοέμβριο του 2015 που ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή», οι εκατοντάδες εθελοντές του Μπορούμε και των κοινωφελών φορέων επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση τις συνεργαζόμενες λαϊκές αγορές στο τέλος της εργάσιμης ημέρας τους και συγκεντρώνουν τα αδιάθετα, αξιοποιήσιμα φρούτα και λαχανικά που οι πωλητές επιλέγουν να προσφέρουν σε κοινωφελείς φορείς αντί να τα πετάξουν.

Στις περισσότερες από 2.600 δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη του προγράμματος, οι πωλητές των 30 λαϊκών αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν προσφέρει πάνω από 500.000 κιλά φρούτα και λαχανικά σε τοπικούς φορείς, επιδεικνύοντας σε βάθος χρόνου αίσθημα αλληλεγγύης και υποστήριξης προς αυτούς που έχουν ανάγκη, καθώς και περιβαλλοντική ευαισθησία αφού τα αξιοποιήσιμα αυτά τρόφιμα δε φτάνουν στις χωματερές. Ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιόδους, όπως αυτή της πανδημίας, οι πωλητές των λαϊκών αγορών, οι εθελοντές του Μπορούμε και οι κοινωφελείς φορείς συνεχίζουν με αμείωτη διάθεση το κοινωνικό τους έργο για τη στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη, με οργανωμένο και αξιοπρεπή τρόπο.

Αυτή η αλυσίδα διάσωσης και προσφοράς τροφίμων του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» στηρίζεται ανελλιπώς εδώ και 5 χρόνια από την Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας (The Hellenic Initiative Australia) την οποία ευχαριστούμε από την καρδιά μας.

Η υπεύθυνη του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» κα Άννα Καμπουροπούλου αναφέρει: «Η σπατάλη των τροφίμων είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς, στη χώρα μας το ποσοστό των τροφίμων που σπαταλάμε κάθε χρόνο είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της σπατάλης. Μέσω του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» προσπαθούμε κάθε μέρα με οργανωμένο τρόπο να συμβάλλουμε στη διάσωση αυτών των τροφίμων που πολλοί χρειάζονται, αλλά δυσκολεύονται να προμηθευτούν. Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε βρει ενθουσιώδεις αρωγούς τις λαϊκές αγορές, οι οποίες, ακόμα και στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας επιδεικνύουν την κοινωνική αλληλεγγύη τους και περιβαλλοντική συνείδηση. Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους εκατοντάδες εθελοντές μας και τους δεκάδες κοινωφελείς φορείς για τη στήριξη και τη συνεργασία τους όλο αυτό το διάστημα».

Οι Πρόεδροι (αλφαβητικά) των Ομοσπονδιών λαϊκών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης δηλώνουν:

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας- Θράκης κ. Άγγελος Δερετζής λέει «όπως είναι γνωστό οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές καθημερινά βοηθούν τους αδύναμους οικονομικά συνανθρώπους μας. Γνωρίζοντας από «πρώτο χέρι», σε τι κατάσταση βρίσκονται, αφού αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλά πελάτες μας για χρόνια, αλλά πλέον έχουν γίνει φίλοι μας. Φυσικό λοιπόν είναι να ανταποκριθούμε για την προσφορά προϊόντων στο πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» της οργάνωσης «Μπορούμε». Μία πρωτοβουλία που θέλουμε να πιστεύουμε θα συνεχιστεί, μια και δυστυχώς οι συνθήκες που επικρατούν σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο κάνουν αναγκαία την ύπαρξη της.»

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας Θεσσαλίας Θράκης κ. Βασίλειος Μακρίδης δηλώνει ότι «Οι παραγωγοί είναι αρωγοί σε κάθε προσπάθεια στήριξης των συνανθρώπων μας προσφέροντας από τα αγαθά που παράγουν, συμμετέχοντας σε δράσεις ενίσχυσης παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας. Το αίσθημα αλληλεγγύης για το συνάνθρωπο που τους διακατέχει είναι δυνατό και δηλώνουν πάντα το παρόν όπου υπάρχει ανάγκη!!!»

Ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών (ΠΟΣΠΑΠΛΑ) κ. Παντελής Μόσχος λέει «Η συνεργασία μας εδώ και 5 χρόνια με το Μπορούμε είναι σημαντική διότι μας δίνεται η δυνατότητα να βοηθάμε συνανθρώπους μας σε ανάγκη συστηματικά και σε βάθος χρόνου. Εμείς στις λαϊκές αγορές έχουμε τα προϊόντα που χρειάζονται πολλοί για τη στήριξη τους, δεν έχουμε όμως το δίκτυο, οπότε αυτή η συνεργασία είναι θετική για όλους, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Μπορούμε και στο μέλλον με ακόμα καλύτερο ρυθμό».

O Πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) κ. Δημήτρης Μουλιάτος λέει «Οι επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών, βρισκόμαστε σταθερά και αδιάκοπα δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη, αποδεικνύοντας ότι οι λαϊκές αγορές είναι πρώτα «λαϊκές» και μετά «αγορές». Άλλωστε, όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου. Όταν όμως δίνεις, τότε γεμίζει ασφυκτικά η καρδιά σου! Αυτός είναι κι ο λόγος που οι λαϊκές αγορές καθιερώθηκαν στην συνείδηση, στο μυαλό και στην καρδιά του Έλληνα, μέσα από μια ιστορική διαδρομή 92 ετών, όχι μόνο ως αγορές αλλά κι ως καταφύγιο των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας. Εμείς λοιπόν, οι επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών, θα συνεχίσουμε αθόρυβα και διακριτικά, μέσω της ευρύτερης κοινωνικής προσφοράς αλλά και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ» να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό, αποτελεί το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο, αφού η ανιδιοτελής προσφορά ήταν και παραμένει συνώνυμο των λαϊκών αγορών και των συναδέλφων μου».

Το Μπορούμε είναι οργάνωση με αποκλειστικό σκοπό τη μείωση της σπατάλης του φαγητού και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Λειτουργεί από τα τέλη του 2011 και από τότε έχει σώσει και προσφέρει περισσότερες από 46.000.000 μερίδες φαγητού σε κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Το Μπορούμε προσεγγίζει το θέμα της σπατάλης ολιστικά μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη της σπατάλης και πρακτικά μέσω των προγραμμάτων Διάσωσης και προσφοράς τροφίμων σε κάθε στάδιο της διατροφικής αλυσίδας.

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *