ΑΠΟΨΕΙΣ

Κορονοϊός… «Κι όμως θα βρούμε τρόπους και να αντέξουμε και να δημιουργήσουμε»

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί και των μέτρων που έχουν παρθεί, έχει επηρεαστεί πολύ, και η ψυχική υγεία των ανθρώπων. Υπάρχει έντονο το αίσθημα του φόβου, του πανικού και της ανασφάλειας. Τώρα ειδικά που μπήκαμε και σε κατάσταση “καραντίνας”, τα νεύρα πολλών ανθρώπων έχουν “τεντώσει” λόγω του περιορισμού και της κοινωνικής απομόνωσης.

 

της Ειρήνης Χατζησωτηράκη – Ψυχολόγος

 

Οι μέρες που πρόκειται να έρθουν θα είναι περίεργες, πρωτόγνωρες θα έλεγα. Δεν θέλω να τις χρωματίσω αρνητικά. Σκοπός μου δεν είναι να τρομοκρατήσω, αντίθετα μάλιστα γράφω το άρθρο αυτό με ιδιαίτερα αισιόδοξη διάθεση και ματιά προς τα πράγματα.

Θα μου πείς πού την βρίσκεις την αισιοδοξία σε τέτοιες εποχές;…

Κι όμως, εγώ βλέπω ότι ο άνθρωπος προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και θέλοντας να κάνει κάτι δημιουργικό και όμορφο, κυριολεκτικά γίνονται θαύματα! Πόσες δραστηριότητες, εκπαιδευτικού έως και ψυχαγωγικού περιεχομένου γίνονται σε διαδικτυακό επίπεδο, πόσες εκπομπές προβάλλονται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες με σκοπό να ενημερώσουν και να υποστηρίξουν τον άνθρωπο που μένει “εγκλωβισμένος”;

Και σ΄αυτό το σημείο θα μιλήσω για το δικό μας κλάδο, αυτόν της ψυχολογίας. Οι ψυχολόγοι, μπροστά σε όλη αυτή την αλλαγή, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, προσαρμόζοντας τα μέσα που έχουμε με σκοπό την ανακούφιση του άλλου, σε όλο αυτό που βιώνει.

Η τεχνολογία παρέχει πλέον τους τρόπους να επικοινωνούμε χωρίς απαραίτητα να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο. Έτσι, γίνονται σεμινάρια από απόσταση, Συνεδρίες μέσω ηλεκτρονικών μέσων (βιντεοκλήσεις μέσω Skype, messenger και απλές τηλεφωνικές επικοινωνίες) με σκοπό να παραμείνουμε κοντά στον άνθρωπο που έχει ανάγκη να ακουστεί και χρειάζεται υποστήριξη. Ακόμα και αν δεν είμαστε κυριολεκτικά δίπλα του, να του “πιάσουμε” το χέρι, είμαστε παρόντες να του πούμε αυτή τη μια κουβέντα που θα τον ηρεμήσει, αυτό το νεύμα που θα τον κάνει να νιώσει αποδεκτός και ότι δεν είναι μόνος του.

Όχι δεν είσαι μόνος/η σου.

Αν κάτι με έχει μάθει μέχρι στιγμής η όλη κατάσταση (και έχω αυτή την αισιοδοξία) είναι η αλληλεγγύη που δείχνουμε, όχι μόνο όσοι δουλεύουμε στον κλάδο της υγείας (γιατροί, ψυχολόγοι κ.α), αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Γίνονται σημαντικά πράγματα που εκφράζουν την αλληλεγγύη. Μπορεί να μην είναι εφικτή η επαφή αυτή τη στιγμή, με την έννοια της εγγύτητας, υπάρχει όμως η σκέψη για τον άλλο, το νοιάξιμο σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο.

Έχουμε όλοι την ευκαιρία και το χρόνο να δείξουμε κατανόηση, αγάπη και νοιάξιμο στα άτομα που μας ενδιαφέρουν. Τώρα δεν χωράνε δικαιολογίες.

Περάστε χρόνο με την οικογένειά σας, θα δείτε ότι τελικά είναι πολύ ενδιαφέροντες άνθρωποι, αγκαλιάστε με όλη σας τη δύναμη τα κατοικίδιά σας, πάρτε τηλέφωνο να πείτε σε κάποιον ότι τον σκέφτεστε…

Αυτές οι μέρες δείχνουν να μας δίνουν μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, ‘’κρατώντας απόσταση’’… ενώ μέχρι τώρα ήμασταν κοντά, νιώθοντας όμως μακρυά.

Σας το παρουσιάζουν σαν περιορισμό, δείτε το σαν ευκαιρία προσωπικής ανασκόπησης, εμβάθυνσης και αναπροσαρμογής. Και αν όλα αυτά δεν αρκούν, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Ο χώρος μας δίνει ευκαιρίες για να μπορείτε να έχετε επαγγελματική βοήθεια ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες. Υπάρχουν άνθρωποι να σας ακούσουν, να σας βοηθήσουν, να σας κατευθύνουν και μαζί να δημιουργήσετε θαύματα ακόμα και αν είναι τόσο δύσκολες οι μέρες όσο αυτές που ζούμε. Στο χέρι μας είναι αφού τις αντέξουμε, να τις αλλάξουμε.

Μην πτοείσαι, δεν είσαι μόνος σου και δεν είσαι ο μόνος που νιώθει έτσι. Μίλα, γιατί η φωνή σου θα αντηχήσει και σε άλλους που χρειάζονται βοήθεια και ίσως κάποιος περιμένει να ακούσει τα λόγια σου για να πάρει θάρρος να μιλήσει και αυτός.

 

Όσο δύσκολες και να γίνουν οι μέρες που έρχονται, πάντα υπάρχει φως και αν δεν το βλέπεις, ζήτα να στο δείξουν!

 

Διαβάστε ακόμη…

Ελπίζω να μην ξεχαστούν ποτέ αυτές οι μέρες και τα πολύ σημαντικά μαθήματά τους!

Mένουμε Σπίτι… και Δημιουργούμε Nέες Ισορροπίες, για μια Αρμονική Οικογενειακή Ζωή

 

Γράφει: η Ειρήνη Χατζησωτηράκη – Ψυχολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *