ΕΤΑΙΡΙΕΣ

HandsUp – Πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών

Η εταιρία HandsUp είναι το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα, μία εκ των νικητών του business incubator egg και τιμηθείσα με το 1ο βραβείο νεανικής επιχειρηματικότητας το 2017, 1ο βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη κοινωνική εταιρεία», και 2ο βραβείο στη γυναικεία επιχειρηματικότητα για το 2018.

Προσφέρει υπηρεσίες προσβασιμότητας σε κωφά και βαρήκοα άτομα, όπως: διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, χειλεανάγνωση, παροχή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας πανελληνίως μέσω της νέας ιστοσελίδας της: hands-up.org. Επίσης αναλαμβάνει τη διαφήμιση εταιριών, οργανισμών κ.ά. στη νοηματική γλώσσα, παρέχει υπηρεσίες υποτιτλισμού και διαμόρφωση ιστοσελίδων, ώστε να γίνουν προσβάσιμες και φιλικές ως προς τη χρήση από κωφά και βαρήκοα άτομα, και τέλος, εκπαιδεύει εταιρίες και οργανισμούς, που επιθυμούν να ενημερωθούν για τον σωστό τρόπο προσέγγισης ενός κωφού και βαρήκοου ατόμου και να δημιουργήσουν έτσι ένα ξεχωριστό customer experience για το συγκεκριμένο πελατολόγιο τους.

Η ίδρυση της HandsUp συνέπεσε χρονικά με την αναγνώριση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους, ισότιμης με την ελληνική. Το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε μόνο μια ευτυχή συγκυρία, αλλά ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη δυναμική του εν λόγω εγχειρήματος, καταδεικνύοντας περαιτέρω την ανάγκη της δημιουργίας της ιστοσελίδας hands-up.org.

Η νοηματική γλώσσα αποτελεί τη φυσική γλώσσα ενός μεγάλου ποσοστού κωφών και βαρήκοων πολιτών. Στην καθημερινότητα τους, αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, επικοινωνούν και εκφράζονται μέσω αυτής. Ωστόσο, η νοηματική αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, ο οποίος στερείται προφορικού και γραπτού λόγου. Η νοηματική γλώσσα δεν αποτελεί μεταφορά της ελληνικής –γραπτής ή ομιλούμενης– με νοήματα. Αν και η ομιλούμενη και η νοηματική γλώσσα κάθε χώρας έχουν κοινά χαρακτηριστικά και μεταφέρουν τις ίδιες πληροφορίες, τα εκφραστικά τους μέσα διαφοροποιούνται σημαντικά.

Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις, που ο κωφός ή βαρήκοος δεν είναι χρήστης της νοηματικής γλώσσας, η HandsUp φροντίζει μέσω του υποτιτλισμού και της χειλεανάγνωσης να παρέχει την πρόσβαση που απαιτείται.

Τέλος, η ανάγκη για ενημέρωση και πληροφόρηση για τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες, περιορίζεται κυρίως σε ένα 7’ δελτίο ειδήσεων στη νοηματική από τα διάφορα κανάλια στην ελληνική τηλεόραση.

Αυτή την αδυναμία καλείται και έρχεται να εξαλείψει η HandsUp με την ενημερωτική και πολυθεματική ιστοσελίδα της, στην οποία λόγος και εικόνα συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο. Το υλικό οπτικοποιείται, καθώς είναι μεταφρασμένο στη νοηματική γλώσσα από έμπειρους διερμηνείς, ενώ παρέχεται και παράλληλος υποτιτλισμός καλύπτοντας έτσι πλήρως τις ανάγκες των κωφών και βαρήκοων πολιτών. Τα άρθρα πλέον με τη μορφή βίντεο, τους «μιλούν» στη δική τους γλώσσα, διευκολύνοντας την πραγμάτωση της επικοινωνίας, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Η καινοτόμα ιστοσελίδα της εταιρίας HandsUp ήρθε για να ανοίξει νέους δρόμους στην καθολική πρόσβαση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *