ΕΤΑΙΡΙΕΣ

BabyEcoDesign (AUTISM DESIGN: εξειδικευμένος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός σε χώρους για παιδιά με αυτισμό)

Το αρχιτεκτονικό γραφείο παιδοκεντρικού σχεδιασμού BabyEcoDesign ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, από την Μαρίλη Βουλτσάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικό της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.,  με όραμα να προσφέρει στα παιδιά το ιδανικό δομημένο περιβάλλον βασισμένο στις αντίστοιχες αναπτυξιακές ανάγκες τους, όπου η αλληλεπίδραση του χώρου με το παιδί θα συμπληρώνει με επιτυχία την παιδαγωγική διαδικασία.

Έχοντας  αποκτήσει έναν πλούτο εμπειριών, σε θέσεις τεχνικών σύμβουλων στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε ερευνητικά πανεπιστημιακά προγράμματα, σε αρχιτεκτονικά γραφεία κ.ά., υπερίσχυσε η αγάπη της για τα παιδιά και τη ψυχολογία του ανθρώπου σ’ αυτήν την υπέροχη & πολύ σημαντική ηλικία. Μετά από συνεχή έρευνα και εξειδίκευση οδηγήθηκε στην ίδρυση του μοναδικού αρχιτεκτονικού γραφείου παιδοκεντρικής αρχιτεκτονικής BabyEcoDesign, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία παιδικών χώρων, όπου τα παιδιά να μπορούν να αναπτύξουν το απεριόριστο των δυνατοτήτων τους.

Με αρχική της πεποίθηση ότι η επιστήμη της Αρχιτεκτονικής έχει να προσφέρει πολλά στον άνθρωπο όταν υπερισχύσει ο ανθρωποκεντρικός της χαρακτήρας –δηλαδή όταν το δομημένο περιβάλλον εξυπηρετεί τον χρήστη αβίαστα και ο χρήστης καλύπτει με άνεση τις βασικές του λίγες, αλλά ουσιαστικές του ανάγκες– αλλά και σε συνδυασμό με το ότι ο άνθρωπος στην παιδική του ηλικία βάζει τα θεμέλια για την εξέλιξη της ζωής του, την οδήγησε να εξειδικευτεί στην Παιδοψυχολογία (‘Παιδοψυχολογία: Ψυχολογία βρεφικής & προσχολικής ηλικίας’, ‘Εφηβική Ιατρική’ από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.α.), και να εισαγάγει μια νέα καινοτόμα προσέγγιση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, η οποία βασίζεται στις γνώσεις των βασικών αναγκών των αναπτυξιακών σταδίων των παιδιών από την βρεφική ηλικία έως και την φοιτητική ζωή. Παράλληλα έχοντας παρακολουθήσει πολλά εξειδικευμένα σεμινάρια, μεταξύ των οποίων ‘Φωτισμός στα Κτίρια’, ‘Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική’ κ.ά., παρέχει μια ολιστική σχεδιαστική προσέγγιση στους χώρους που απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών.

AUTISM DESIGN: εξειδικευμένος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός σε χώρους για παιδιά με αυτισμό 

Η ενασχόληση του αρχιτεκτονικού γραφείου με θεραπευτικούς χώρους για παιδιά και η διαπίστωση ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά ευρυτερα τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο των γενικά κατευθυντήριων γραμμών των συγκεκριμένων χώρων, ήταν η αφορμή ώστε να εξειδικευτεί και να εισαγάγει μια νέα εξειδικευμένη υπηρεσία, που αφορά αποκλειστικά τον Αρχιτεκτονικό Παιδοκεντρικό Σχεδιασμό Χώρων για παιδιά που ανήκουν στο Αυτιστικό φάσμα, το AUTISM DESIGN

Πως επεξεργάζεται o αυτιστικός νους το χώρο; Σε ποιο περιβάλλον τα αυτιστικά παιδιά νιώθουν ασφάλεια & ηρεμία; Ποια διαρρύθμιση του χώρου βοηθά στην καλύτερη εστίαση; Ποια χρώματα και ποιος φωτισμός είναι κατάλληλα για τις αισθητηριακές ευαισθησίες των παιδιών στο αυτιστικό φάσμα; και πολλές άλλες ερωτήσεις, βρίσκουν τις κατάλληλες απαντήσεις όταν δημιουργούμε χώρους με τις συγκεκριμένες αρχές σχεδιασμού και κατά συνέπεια το δομημένο περιβάλλον δρα θεραπευτικά στη ζωή των παιδιών. Μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του σχεδιασμού στους συγκεκριμένους χώρους, κατανοώντας με ποιο τρόπο, τα συγκεκριμένα παιδιά βλέπουν τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του συγκεκριμένου σχεδιασμού, διαπίστωσε ότι ο σχεδιασμός για παιδιά στο αυτιστικό φάσμα, δεν ωφελεί μόνο εκείνους που έχουν αυτισμό. Οι απλοί λειτουργικοί χώροι με ευελιξία, η σωστή ακουστική, ο κατάλληλος φωτισμός, η ξεκάθαρη χωρική διαμόρφωση των δραστηριοτήτων, τα κατάλληλα υλικά, οι σωστοί χρωματικοί συνδυασμοί, η σύνδεση με την φύση κ.α., είναι απαραίτητα στον ποιοτικό σχεδιασμό, στον παιδοκεντρικό σχεδιασμό. Κατανοώντας όλη την ανθρώπινη εμπειρία μέσω της έρευνας, μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερους χώρους και να εξυπηρετήσουμε όλους όσους κατοικούν σε αυτούς. Δεν τονίζουμε την τυποποίηση των συγκεκριμένων χώρων, κάτι που είναι πολύ γενικευμένο άρα και σχεδόν άχρηστο σαν προσέγγιση στο αυτιστικό φάσμα αλλά μπορούμε να δημιουργήσουν διαχρονικούς, ευχάριστους και λειτουργικούς χώρους για όλους.

Έχει βραβευτεί πολλές φορές σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, για τα έργα της που διακρίνονται ιδιαίτερα για τον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα, παρέχοντας χώρους σχεδιασμένους ‘από τα παιδιά για τα παιδιά’ και όχι από την οπτική που έχουν οι ενήλικες για τα παιδιά. Κάθε έργο της θεωρεί ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ολοκληρωμένο όταν το δομημένο περιβάλλον θα αποτελέσει τον καμβά για να εφαρμοστεί η αντίστοιχη διδασκαλία & εκπαίδευση, από γονείς & εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της χρήσης του.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Web: www.babyecodesign.gr

Εmail: babyecodesign.arch@gmail.com

Τηλέφωνο: 6938224868

Fb: https://www.facebook.com/babyecodesign/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *