Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Recent

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026

      «Κι όμως Μπορώ»… να γίνω ένας άνθρωπος που κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο

      July 23, 2026

      REFRAME by Nevronas.gr + EVArtist: Eικαστικός διάλογος με την επικαιρότητα και την αναπηρία

      July 22, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

      July 28, 2026

      Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

      July 27, 2026

      Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

      July 25, 2026

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026

      «Για τον Θοδωρή, για τα παιδιά της γαλαρίας και τις υποτιμημένες ζωές μας»: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

      July 24, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • PROJECTS
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Home » ΔΕΠΥ ενηλίκων… Η αργοπορημένη διάγνωσή μου
    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

    ΔΕΠΥ ενηλίκων… Η αργοπορημένη διάγνωσή μου

    Γνώρισα την Παναγιώτα στην πρώτη ενότητα του μεταπτυχιακού μας. Αφήνοντας πίσω τη χιλιομετρική απόσταση, σε μικρό χρονικό διάστημα, μοιραστήκαμε όνειρα και ανησυχίες.
    December 13, 2023Updated:May 29, 20266 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Γνώρισα την Παναγιώτα στην πρώτη ενότητα του μεταπτυχιακού μας. Αφήνοντας πίσω τη χιλιομετρική απόσταση, σε μικρό χρονικό διάστημα, μοιραστήκαμε όνειρα και ανησυχίες. Δύο χρόνια μετά συνεχίζω να θαυμάζω τη 46χρονη νοσηλεύτρια φίλη μου, που μένει πλέον μόνιμα στη Βιέννη και εργάζεται σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, μεγαλώνοντας τα δύο της παιδιά, κυνηγώντας τα όνειρά της σε συνέδρια, αποκτώντας γνώσεις, επενδύοντας σε ανθρώπους και μιλώντας για την ασφάλεια των ασθενών.

    της Αθηνάς Αλεξανδροπούλου – Νοσηλεύτρια

    Η πρόσφατη διάγνωση της ίδιας, στα 46 χρόνια της, αλλά και της κόρης της με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), προκάλεσε ερωτήματα και απαντήσεις που όφειλαν να κοινοποιηθούν.

    «Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις και εσύ, ο ίδιος, ότι κάτι δεν πάει καλά».

    Διαγνώστηκες πρόσφατα με ΔΕΠΥ ενηλίκων. Τι σε ώθησε να επισκεφτείς κάποιον ειδικό;

    Βασικά, από ένα σημείο και μετά άρχισα να χάνω τον έλεγχο της καθημερινότητας, δηλαδή να μην μπορώ να οργανωθώ, να μη θυμάμαι πράγματα. Επίσης, περνούσα μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ουσιαστικά δεν πήγα στον ψυχίατρο για τη ΔΕΠΥ, πήγα γιατί έκλαιγα όλη την ημέρα και τη νύχτα, είχα φτάσει σε ένα σημείο που δεν ήθελα να πηγαίνω στη δουλειά, είχα πιεστεί πολύ με τα μαθήματα που έπρεπε να κάνω για να μάθω την γερμανική  γλώσσα, είχα φτάσει σε σημείο να μη μπορώ να χορηγήσω φάρμακα στους ασθενείς, φοβόμουν ότι από κάποιο λάθος, θα σκοτώσω κάποιον ή όταν μαγείρευα στο σπίτι μου πάλι φοβόμουν ότι μπορεί να κάνω κάποιο λάθος και να πεθάνει κάποιος. Είχα όλες αυτές τις σκέψεις που δε μπορούσα να ελέγξω, ήξερα ότι δεν ήταν σωστές και γι’ αυτό πήγα στο γιατρό.

    Είχες κάποια δείγματα στην παιδική σου ηλικία;

    Σε όλη μου τη ζωή ήξερα ότι κάτι ήταν διαφορετικό με εμένα. Κάτι συνέβαινε, κάτι δεν κολλούσε. Ήξερα ότι κάτι υπάρχει αλλά δε μπορούσα να καταλάβω τι. Πάντοτε υπήρχαν συμπτώματα που εγώ όμως δεν γνώριζα. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που όλοι πίστευαν ότι ήμουν πανέξυπνη. Ανακατευόμουν με πολλά πράγματα, δεν άφηνα κανέναν να ολοκληρώσει, πεταγόμουν μονίμως και ήμουν ικανή να σπουδάσω. Δεν υπήρχε τότε η ΔΕΠΥ και μετά υπήρχε η προκατάληψη ότι ήταν μόνο για μικρά αγόρια που δε συγκεντρώνονται και τρέχουν συνεχώς και παντού.

    Το θέμα όμως είναι ότι η ΔΕΠΥ στα κορίτσια είναι τελείως διαφορετική. Ένα κορίτσι μπορεί να είναι πολύ ονειροπόλο, παρορμητικό, πολύ γρήγορο και να ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

    Αυτισμός, ΔΕΠΥ και τα «Στερεότυπα»… που εμποδίζουν την έγκαιρη διάγνωση

    Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν έμαθες ότι χρήζεις φαρμακευτικής αγωγής και τί άλλαξε στην καθημερινότητά σου;

    Αρχικά, προέκυψε μια διάγνωση για τους ψυχαναγκασμούς μου και ξεκίνησα αντικαταθλιπτική αγωγή, όπου επιτέλους κοιμήθηκα σαν άνθρωπος. Ξεκουράστηκα και ας ήμουν σαν ναρκωμένη για ένα διάστημα. Σταμάτησα να γράφω… έγραφα παλιότερα γιατί ήθελα να βγάλω το μέσα μου που με έπνιγε και με τα φάρμακα κάπως σταμάτησε αυτό, φάνηκε να ηρεμεί η κατάσταση.

    Μέσα και από αυτό φάνηκε ότι έχω ΔΕΠΥ. Το πρώτο πράγμα που ρώτησα το γιατρό είναι το πώς είχα καταφέρει να κάνω τόσα πράγματα και η απάντησή του ήταν ότι η “εξυπνάδα” μου –ευφυΐα-  κάλυπτε τις δυσκολίες. Ισορροπούσε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα και κανείς δεν το είχε καταλάβει.

    Η κόρη σου είναι επίσης διαγνωσμένη με ΔΕΠΥ. Πόσο εύκολη είναι η συνύπαρξη με και η μεταχείριση ενός ακόμα ατόμου με ΔΕΠΥ;

    Η κόρη μου διαγνώστηκε στα είκοσι χρόνια της. Λαμβάνει και αυτή αντικαταθλιπτική αγωγή και το θεωρώ πολύ σημαντικό και αυτό γιατί το μυαλό μας τρέχει και τρέχει και δε μπορείς ποτέ να ξεκουραστείς από τις σκέψεις. Προσπαθώ να οργανώσω τον εαυτό μου με διάφορα μικρά κολπάκια, διατηρώντας μια μορφή προγράμματος, κάτι που δεν είχα κάνει  πριν γιατί ξεχνούσα και ανέβαλλα πράγματα. Η κόρη μου διαπίστωσε και αυτή από μόνη της ότι έχει ΔΕΠΥ. Εγώ στην αρχή την κορόιδευα γιατί έλεγα ότι αυτό είναι μια μόδα, ενώ τελικά δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Προσπαθώ να την βοηθήσω όσο μπορώ, δεν είναι σίγουρα εύκολα γιατί υπάρχουν ξεσπάσματα, αλλά είναι μια νέα πραγματικότητα.

    Αισθάνεσαι ότι έχεις στήριξη; Το να ζεις και να εργάζεσαι στο εξωτερικό πιστεύεις ότι σου προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια;

    Δεν το ξέρω αυτό γιατί είμαι πολλά χρόνια εκτός Ελλάδας. Τα περισσότερα επαγγελματικά μου χρόνια ήταν εκτός και δεν ξέρω πώς ακριβώς είναι τα πράγματα εκεί.

    Εδώ, στην Αυστρία, Επισκέπτομαι ιδιώτη γιατρό με αρκετά μεγάλο κόστος σε κάθε επίσκεψη. Μίλησα στον προϊστάμενό μου γιατί ήθελα να το μοιραστώ, αλλά ούτε κι αυτός κατάλαβε τι ακριβώς είναι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορώ να το μοιραστώ, κάποιοι το καταλαβαίνουν και κάποιοι άλλοι όχι. Επειδή είμαι νοσηλεύτρια, προσπαθώ να μιλάω γι’ αυτά τα πράγματα, γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το να καταλάβουμε ότι το να πας σε ένα ψυχίατρο δε σημαίνει ότι είσαι τρελός.

    Ακόμα και να πας σε μια ψυχιατρική κλινική, θα πρέπει να διαχωρίσεις τον άνθρωπο από τη διάγνωση. Πρέπει να αρχίσουμε να τα ξεπερνάμε αυτά και ειδικά εμείς που είμαστε στο χώρο της υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν και δεν πάνε στο γιατρό λόγω στερεοτύπων και φόβο στιγματισμού και αυτό είναι κρίμα.

    Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από αυτιστικούς και νευροτυπικούς έχουν ενδιαφέρουσες… διαφορές

    Θεωρείς ότι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλεις χρειάζεται να είναι μεγαλύτερη από των ανθρώπων γύρω σου, όταν εργάζεσαι, σπουδάζεις, συμμετέχεις σε συνέδρια ή ακόμα και στα πιο απλά πράγματα;

    Αυτό δεν το ξέρω. Ήμουν πάντα έτσι. Όταν όμως άρχισα να παίρνω τα φάρμακα, το μυαλό μου άρχισε να θεωρεί ότι πηγαίνει σε ένα δρόμο ευθεία μπροστά. Ήταν ξαφνικά πολύ εύκολο, ενώ πάντα για μένα ήταν όλα, πάρα πολλά μέσα στο κεφάλι μου. Πλέον δεν είναι όλα τόσο μπλεγμένα, είναι ξεκάθαρο το τοπίο.

    Τί θα ήθελες να προσθέσεις κλείνοντας αυτήν την συνέντευξή σου;

    Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι θα ήταν πολύ καλό να μάθουν όλοι οι άνθρωποι πως όταν έχουμε κάτι πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια που  θα διευκολύνει την ζωή μας και πραγματικά θα αισθανθούμε καλύτερα. Εγώ έχω βρει τον εαυτό που δεν ήξερα ότι είχα.. μπορώ να κάτσω κάπου και να είμαι ήρεμη και να μη βασανίζομαι. Έφτασα 46 χρόνων για να βγει η διάγνωση και προφανώς συσσωρεύτηκαν πολλά μαζί για να οδηγηθώ εκεί. Αν δεν έκανα όλες αυτές τις τρελές σκέψεις, δε θα πήγαινα στο γιατρό. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις ότι «κάτι δεν πάει καλά».

    Συνέντευξη στην Αθηνά Αλεξανδροπούλου – Νοσηλεύτρια

    Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΥπέδειξαν σε εκπαιδευτικό να κατεβάσει το μανίκι για να καλυφθεί η αναπηρία του!
    Next Article “Christmas choco love” για την ενίσχυση της Εστίας

    Δειτε και αυτα

    Δημήτρης Κωτσάκης-ένας μοναδικός αυτιστικός συνθέτης: «Αντιλαμβανόμουν μια δυσκολία να συντονιστώ και να συνυπάρξω με άλλα παιδιά της ηλικίας μου»

    July 3, 2026

    No Remorse: «Η μουσική έχει την δύναμη να ενώσει και να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους»

    January 21, 2026

    «Η υποστήριξη δεν είναι υποχρέωση. Είναι επιλογή καρδιάς»: Σ.Υ.Δ. ΥποστηρίΖΩ

    November 28, 2025

    Συνέντευξη με τη Γιώτα Πεκλάρη & την Βάσια Ζορμπαλή: Το μπ(λ)αλούν στο BRAINSHOT FESTIVAL: TRANSFORMATIONS 2025

    October 22, 2025

    3ο Συνέδριο Δραματοθεραπείας & Παιγνιοθεραπείας της ΠΕΕΔΠ

    September 22, 2025

    Άρτεμις Ρούτση, κωφή αθλήτρια τένις: «Οι χορηγοί πρέπει να προσεγγίσουν όλους τους αθλητές για να μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπάνε»

    September 5, 2025
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026

    Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

    July 25, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Η Σιωπή του Άργους: Όταν ο Ικανοτισμός Στραγγαλίζει την Ενσυναίσθηση

    July 20, 2026

    Υπάρχει μια τρομακτική στιγμή στην ιστορία των κοινωνιών, όπου οι δομές αποκαλύπτουν το πιο σκληρό…

    Θα χορεύουμε με το καρπούζι στο χέρι

    July 6, 2026

    «Υγιή κτίρια», νευροδιαφορετικότητα και γνωστική λειτουργία: ο ρόλος του εσωτερικού περιβάλλοντος στη μάθηση και την ευεξία

    June 18, 2026

    Όταν το σώμα γίνεται έργο τέχνης: Η αναπηρία ως δημιουργική εμπειρία και όχι ως περιορισμός

    June 15, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • Buy Now
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.