Η συμπεροληπτική ομάδα του Nevronas, που αποτελείται και από επαγγελματίες της υγείας, εκπαίδευσης και τεχνολογίας με ειδίκευση στην αναπηρία, νευροδιαφορετικότητα και προσβασιμότητα, ξεκινά την στήλη The Good News για να δώσει την πιο θετική πλευρά των ειδήσεων για θέματα γύρω από την αναπηρία και τις κοινωνικές μειονότητες, δίνοντας παράλληλα περισσότερες έγκυρες πληροφορίες για το εκάστοτε θέμα που παρουσιάζεται.
Από την αρχή της δημιουργίας του site και ίσως και ένας από τους πολλούς λόγους της δημιουργίας του ήταν και η διαπίστωση ότι…
Οι καλές, ποιοτικές ειδήσεις λείπουν…
Γενικά στο χώρο της ειδησεογραφίας δίνεται υπερβολικό βάρος στα άσχημα νέα, κάτι που οδηγεί σε μία ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας.
Ιδιαίτερα σε θέματα όπως αυτά της αναπηρίας, φτώχειας, αστεγίας κλπ, τα νέα είναι σχεδόν αποκλειστικά δυσάρεστα, δημιουργώντας έτσι μια αρνητική εικόνα για τη ζωή συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων, μειονοτήτων, ότι δηλαδή περιέχει μόνο δυσκολίες και πόνο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το στίγμα και τα στερεότυπα που οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να αντιμετωπίσουν.
«Η ζωή των ΑμεΑ έχει μόνο δυσκολίες-δεν βλέπεις ειδήσεις;»
Είναι ίσως κοινή διαπίστωση από αρκετούς ότι υπάρχει μια ελαφρότητα, με τάσεις εντυπωσιασμού στην παρουσίαση θετικών ειδήσεων για τη ζωή αναπήρων και άλλων μειονοτήτων. Κάθε δημόσιο έργο και κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία που ωφελούν την προσβασιμότητα για όλους, παρουσιάζεται ως οριστική επίλυση κάθε προβλήματος των μειονοτήτων. Τα περισσότερα θετικά νέα είναι δοσμένα τόσο επιφανειακά, ώστε οι περισσότεροι δέκτες να μην έχουν ιδέα για το μέγεθος και το είδος του προβλήματος, και κατά πόσο το επιλύει.
«Φτιάχτηκαν επιπλέον δομές για τους άστεγους…»
…Και; Πόσοι άστεγοι υπάρχουν, Πόσες δομές υπάρχουν; Ποιος ο λόγος που υπάρχουν τόσοι άστεγοι;
Οπότε, το τμήμα σύνταξης και περιεχομένου του Nevronas.gr, με την υποστήριξη και συμβουλευτική από όλη την ομάδα, προχωρά σε μια πιο ολοκληρωμένη και αντικειμενική παρουσίαση των “Καλών Νέων” …The Good News.
Σκοπός είναι, με αφορμή ευχάριστα τοπικά, Εθνικά ή Διεθνή νέα, να ψάχνουμε, να παρουσιάζουμε ή να συζητάμε για αυτά σε δεύτερο επίπεδο, με μια αντικειμενική κριτική ματιά. Αν και στην κυριότητά τους τα θέματα αυτά θα αφορούν θέματα αναπηρίας, νευροδιαφορετικότητας και φυσικά προσβασιμότητας και συμπερίληψης, δεν θα λείψουν και τα νέα για άλλες κοινωνικές μειονότητες όπως άστεγους, ηλικιωμένους, ΛΟΑΤΚΙ+ και άλλα.
Υπεύθυνη στήλης «The Good News», από το τμήμα σύνταξης και περιεχομένου, η δημοσιογράφος του Nevronas Νάνσυ Παναγουλοπούλου.