ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Σειρά Σου”: Μια πλατεία γεμάτη… φως! (Βίντεο)

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Πτολεμαϊδας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Εορδαίας, η δεύτερη – μετά την ανακοίνωση της έναρξης της καμπάνιας στη Θεσσαλονίκη- δημόσια παρέμβαση για την πανελλήνια καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης “Σειρά Σου” και ήταν… γεμάτη φως.

Κι αυτό, όχι τόσο γιατί ο ήλιος υπήρξε απρόσμενος, υπέροχος σύμμαχος, αλλά για λόγους  βαθειά ανθρώπινους, ακριβώς σαν αυτούς που κινούν την προσπάθειά μας. 

Μία πρωτοβουλία πολιτών, με πρωτεργάτες τους ανθρώπους του Nevronas.gr, της ομάδας Open School Days, της ΑΜΚΕ BRAINSHOT και βασικό στόχο να ενημερώσει και να εκαιδεύσει το κοινό στα θέματα των «αόρατων» αναπηριών όπως είναι ο αυτισμός και η νοητική αναπηρία και να διευκολύνει την καθημερινότητα των ανάπηρων συμπολιτών μας, των οικογενειών τους, των φροντιστών και των συνοδών τους.

 

Δεν είναι λοιπόν μόνο το διακριτικό σήμα της καμπάνιας που θα το φορούν γονείς, συνοδοί, φροντιστές ή εκπαιδευτές αυτιστικών ή και νοητικά ανάπηρων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, στη θέα του οποίου τους παραχωρείται προτεραιότητα σε καθημερινές δραστηριότητες όπου απαιτείται αναμονή σε ουρά, χωρίς να πρέπει να μπαίνουν στην άβολη θέση των εξηγήσεων σε τρίτους. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο…

Για τη μητέρα που αγωνίστηκε για αυτήν την εκδήλωση με μόνο κίνητρο αυτό που περιέγραψε στο γιο της. Πάλευε και συνεχίζει να παλεύει για εκείνον, για να μεγαλώσει σε έναν πιο όμορφο και ισότιμο κόσμο.

Για τη μικρή αδερφή ενός αυτιστικού που μετά την ενημέρωση που έγινε στην τάξη της, με αφορμή την εκδήλωση, ένιωσε την ασφάλεια και την αποδοχή να πάρει το λόγο και να μιλήσει ανοικτά για πρώτη φορά για τον αδερφό της και να μοιραστεί με τους/τις συμμαθητές/τριες της ότι: «Δεν φαντάζόμουν ποτέ ότι έτσι ένιωθε όταν πηγαίναμε κάπου».

Για τα παιδιά στη ζωγραφική που στο κενό πάνω από το σήμα, αντί για λέξεις και ιδέες όπως σεβασμός και αγάπη, γράφανε το όνομα των νευροδιαφορετικών αδερφών τους, μην αφήνοντας καμιά αμφιβολία για ποιους και από ποιους τρέχει αυτή η καμπάνια.

Για τον κόσμο που σε μια εκδήλωση ροής έμεινε εκεί χαμογελώντας και με την παρουσία του έκανε την πιο ηχηρή δήλωση.

Γιατί κάθε συνάντηση ανθρώπων που σπάνε τη ρουτίνα του ατομικού προγράμματος και συνυπάρχουν για κάποιο σκοπό, στις μέρες μας, είναι γιορτή, είναι λόγος χαράς.

Γιατί η πλατεία γέμισε με ανθρώπους, ανάπηρους και μη, που συμφωνούν ότι έχουμε όλοι τελικά ανάγκη να αρχίσουμε να βλέπουμε καλύτερα, να κοιταζόμαστε βαθύτερα. Και για τη μεγάλη αυτή αλλαγή, ξεκινάμε με μια μικρή άσκηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουμε εκεί.

Αν μας ρωτούσε κανείς, θα του λέγαμε ότι το Σάββατο βρεθήκαμε σε μια πλατεία γεμάτη φως. Αυτή η αίσθηση δεν φεύγει με τίποτα. Με αυτήν -και μόνο- σηκώνουμε το τηλέφωνο να επικοινωνήσουμε με τον επόμενο άνθρωπο, από μια ακόμα πόλη της πατρίδας μας που δηλώνει συμπαραστάτης στο ανοιχτό κάλεσμα μας προς όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας.

Και μέχρι τώρα είναι πολλοί!

Είκοσι τρεις πόλεις (23), και ο αριθμός καθημερινά μεγαλώνει.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, η Πτολεμαϊδα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Εορδαίας ήταν η συνέχεια του ταξιδιού και αξίζει το σεβασμό μας. Της είμαστε ευγνώμονες…

Στην εκδήλωση συμμετείχαν:

– Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Εορδαίας 3ο, 4ο, 7ο, 8ο,

– Το Ειδικού Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Εορδαίας,

– Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Περδίκκας, 

– Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Εορδαίας, 

– Το ΕΕΕΕΚ Εορδαίας, 

– Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουρικίου,

 – Η Εργοθεραπεύτρια Γραμματούλα Πλωμαρίτη και 

– Η Λογοθεραπεύτρια Βίκυ Κουτμάνογλου.

«Όταν το βλέπω ξέρω, είναι σειρά μου να δώσω σειρά».

Μάθετε περισσότερα για την καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ:

https://www.facebook.com/seirasou

https://www.instagram.com/seira_sou

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *