ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ξύλινο κλουβί 29χρονη με νοητική αναπηρία εδώ και 7 χρόνια

Απαράδεκτες εικόνες από την Καλαμάτα, όπου  29χρονη γυναίκα με νοητική αναπηρία βρίσκεται κλεισμένη σε ξύλινο κλουβί τα τελευταία 7 χρόνια, από την ίδια την οικογένεια της.

Ένα κλουβί από παλέτες που έχτισαν οι γονείς της μέσα στο σπίτι τους γιατί ισχυρίζονται ότι υπάρχει κίνδυνος να βλάψει τον εαυτό της και τους γύρω της.

Βίντεο δόθηκαν στη δημοσιότητα από την θετή μητέρα της 29χρονης, η οποία λέει στην κάμερα του LIVE NEWS πως οι συνθήκες που ζει «είναι μια χαρά».

Μαζί με τον σύζυγο της, την  υιοθέτησαν όταν ήταν 22 μηνών από ένα ίδρυμα των Αθηνών.

Ισχυρίζονταν ότι με τα χρόνια άρχισε να γίνεται πιο επιθετική και έφτανε να παίρνει μέχρι και 25 χάπια την ημέρα.

Από τα 22 της, ζει μέσα σε μία ξύλινη κατασκευή κλειδωμένη με λουκέτο. Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων με τη μητέρα να ζητά τη βοήθεια της Πολιτείας για να τη βγάλει σιγά σιγά έξω.

Το 2022 υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το LIVE NEWS, το 2022 μετά από εισαγγελική παρέμβαση είχε γίνει αυτοψία στο σπίτι της οικογένειας.

«Διαπιστώθηκε ότι το παραπάνω πρόσωπο ΑμεΑ  διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο. Η ύπαρξη των διαχωριστικών αιτιολογήθηκε από τους ανάδοχους γονείς ως το μοναδικό μέσο αποτροπής επιθετικής συμπεριφοράς του προσώπου και ο αυτοτραυματισμός του», ήταν το πόρισμα της κοινωνικής υπηρεσίας.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, αστυνομικοί επισκέφτηκαν την εν λόγω κατοικία και μετά από ένορκη μαρτυρική κατάθεση Ψυχιάτρου του Γ.Ν Καλαμάτας διαπιστώθηκαν τα εξής:

«Είχε εξετασθεί τρείς φορές  το 2022 και είχε διαγνωσθεί  με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική».

Κι ενώ πριν δύο χρόνια οι αρμόδιες αρχές έκριναν πως δεν έχρηζε νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική, οι εικόνες αυτές ανοίγουν και πάλι τη συζήτηση με την εισαγγελική παρέμβαση να μοιάζει και πάλι μονόδρομος.

Διερεύνηση για παράνομη κατακράτηση ατόμου

Η καθημερινότητα σήμερα είναι κάτι παραπάνω από μαρτυρική. Και για τους θετούς γονείς μα πάνω από όλα για το ίδιο το κορίτσι που ζει κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει η μητέρα τον Αύγουστο του 2020, δήλωνε πως δεν ήθελε η 25χρονη τότε Μαριάννα να πάει σε δομή.

«Εμείς δεν θέλουμε να φύγει, δεν υπάρχει δομή. Αν επιτεθεί σε κάποιον, θα μου το σκοτώσουν».

Βέβαια και αυτές οι τουλάχιστον εξοργιστικές εικόνες να ζει ένας άνθρωπος μέσα σε κλουβί στην Ελλάδα του 2024 δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Το κορίτσι αυτό που βασανίζεται από πολύ σοβαρά  προβλήματα ψυχικής υγείας χρειάζεται υποστήριξη από ειδικούς.

Από το 2017 έχει να βγει από το σπίτι η οικογένεια, με τη γυναίκα να καταγγέλλει πως έχει δημοσιοποιήσει το θέμα από το 2020, ωστόσο κανείς από την Πολιτεία δεν έχει προσφέρει κάποια βοήθεια.

«Θέλω να πάει σε δομή»

Η ανάδοχη μητέρα μίλησε στο LIVE NEWS.

Δείτε το βίντεο εδώ…

«Πάντα είχαμε προβλήματα από τότε που γίναμε ανάδοχοι αλλά ζητούσαμε βοήθεια και δεν είχαμε. Θέλω να πάει σε δομή γιατί το παιδί μου είναι αξιοθαύμαστο και θα πρέπει να βοηθηθεί. Αλλά εξαρτάται την δομή. Δεν είναι φυσιολογικό μια μάνα να φροντίζει το παιδί της και μετά να το κλειδώνει. Ξέρετε πόσο άσχημα νιώθω εγώ γι΄ αυτό; Το παιδί πάντα πήγαινε στον  γιατρό και ο ψυχίατρος έρχεται. Το κράτος το ξέρει. Το επίδομα που παίρνουμε είναι 313 ευρώ από το ΚΕΠΑ. Αυτό που λένε κλουβί είναι απλά κάγκελα για να μην πέσει το παιδί το βράδυ. Εγώ είμαι πάντα δίπλα, της. Εγώ θέλω να πάει κάπου το παιδί μου, γιατί πρέπει να κάνει εξετάσεις».

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: megatv.com