NEVRONAS LOVES

“Πες το με μια κάρτα”: Η Ειδική Αγωγή δίπλα στην Γυναίκα που υπόκειται Βία

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και φέτος θα είναι πολύ διαφορετικά. Η Ειδική Αγωγή δίπλα στην Γυναίκα που υπόκειται Βία. Ενόψει των Χριστουγέννων η Eιδική Aγωγή συσπειρώνεται. Ενεργοποιούμε τους μαθητές μας, ετοιμάζουμε όλοι μαζί ευχετήριες κάρτες ή ζωγραφιές, επικοινωνούμε με τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της πόλης μας και τους προωθούμε τις κάρτες μας.

 

της Σαχπατζίδου Ελένης – Σχολική Κοινωνική Λειτουργός, Med

 

Έτσι δε θα είναι Μόνες, δε θα είναι οι Μόνες! Όλοι θα ευχηθούμε σε όλους.

Βοήθησε και εσύ να φτάσει το μήνυμα μας σε όλη την Ελλάδα.

Με ανακυκλώσιμα υλικά που διαθέτουν όλα τα σχολεία.

Με μεράκι και διάθεση που διαθέτουν όλοι οι μαθητές μας.

Στέλνουμε τις ευχές μας στις γυναίκες που βίωσαν ή βιώνουν πόνο, με την ελπίδα να καταφέρουμε να στείλουμε φως και στήριξη. Να γίνουμε γέφυρα απ’ άκρη σ’ άκρη…

Στο τέλος της κάρτας ή της ζωγραφιάς μην ξεχάσετε να βάλετε το μικρό όνομα σας καθώς και το σχολείο σας. Έτσι η κάρτα με τις ευχές θα έχει “πρόσωπο”.

Εκπαιδευτικοί και όχι μόνο οι στόχοι…

Οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής, παρά τις πολλαπλές καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω υγειονομικών συνθηκών, είναι υπεύθυνοι και για τη «φροντίδα» των φόβων των μαθητών. Ο κάθε μαθητής βιώνει εντελώς διαφορετικές συνθήκες μέσα στην οικογένειά του. Όλο αυτό απαιτεί να είμαστε αρχικώς διαθέσιμοι και μετέπειτα ικανοί να τους βοηθήσουμε να διαχωρίσουν τα γεγονότα από τους φόβους τους. Η δημιουργία λοιπόν, μιας ευχετήριας χριστουγεννιάτικης κάρτας, εκτός του ότι συντελεί:

  • Στην ανάπτυξη λεπτής και αδρής κινητικότητας
  • Στην ανάπτυξη λογικομαθηματικής σκέψης – σειροθέτηση
  • Στην παραγωγή γραπτού λόγου
  • Στην αναγνώριση χρωμάτων

Θέτει τον μαθητή μπροστά στις έννοιες της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Της προσφοράς για βοήθεια σε κάποιον που έχει ανάγκη, καθώς διδάσκει αξίες πολύτιμες για τη ζωή των παιδιών στο μέλλον.

Φτιαγμένες με αγάπη και ευγνωμοσύνη από μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων για να δώσουν δύναμη και κουράγιο στις γυναίκες αυτές αλλά και και στο προσωπικό των συμβουλευτικών κέντρων. Το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων μέσα από την καθαρή ματιά των παιδιών, μέσα από την καρδιά τους…

Αυτές οι ευχές, γεμάτες φως να ζεστάνουν τις καρδιές των ανθρώπων που μάχονται.

Όλοι μαζί μια αλυσίδα!

Μέσα από την περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στον ηλεκτρονικό τύπο μπορείτε να ανακαλύψετε πόση αφοσίωση, σύνδεση και αποδοχή έλαβε η συγκεκριμένη δράση, νιώθοντας απέραντη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη προς όλους τους συμμετέχοντες.

Φέτος λοιπόν, αν και ακόμη βιώνουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της παγκόσμιας πανδημίας, ταυτόχρονα, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μία ζοφερή πραγματικότητα για χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Τα στατιστικά στοιχεία σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο δεν αφήνουν καμία αμφισβήτηση του γεγονότος αυτού. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μας αφορά όλους και όλες. Για αυτό οφείλουμε να επιδεικνύουμε ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σε κάθε μορφή βίας.

Κατόπιν επικοινωνίας με την Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και συγκεκριμένα με την κα Τάτση, απευθυνόμαστε στο ρόλο σας προκειμένου να αναδείξουμε το βαρυσήμαντο έργο του οργανισμού επιδιώκοντας να διαδώσουμε το μήνυμα πως Δε μένουμε σιωπηλοί – σπάμε τον κύκλο της βίας, μέσα από τα μάτια των παιδιών. Οι μαθητές των ΣΜΕΑΕ και όχι μόνο, τα φετινά Χριστούγεννα, θα ήθελαν να ευχοστολίσουν όλες τις ωφελούμενες γυναίκες των Συμβουλευτικών Κέντρων ανά την Ελλάδα αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτά, με λόγια στήριξης και ενθάρρυνσης, ευχές για υγεία δίχως σωματικό και ψυχικό πόνο.

Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως κατά τη διαδικασία δημιουργίας των ευχετήριων καρτών τηρούνται μέτρα προστασίας (υποχρεωτική χρήση μάσκας, προστατευτικών γαντιών και απολυμασμένες επιφάνειες και αντικείμενα προς χρήση) τόσο από το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και από τους μαθητές.

Ευελπιστούμε ότι θα σταθείτε αρωγοί για την ευδοκίμηση αυτής της εθελοντικής πρωτοβουλίας και για οποιαδήποτε διευκρίνιση της δράσης είμαστε στη διάθεσή σας.

Η μηδενική ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση.

Για την εξάλειψη της, είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Γιατί αφορά όλους μας!

Μην την προσπερνάς, όταν τη συναντάς δίπλα σου…

“Πες το με μια κάρτα”

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία εκπαιδευτικού προσωπικού που εργάζεται σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής σε όλη την χώρα, με εθελοντικό χαρακτήρα, που στόχο έχει την προσφορά αλληλεγγύης. Με αρχή λοιπόν την Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη, τα δύο προηγούμενα έτη, εκπαιδευτικοί που εργάζονται στις ΣΜΕΑΕ όλων των βαθμίδων μαζί με τους μαθητές τους δημιούργησαν ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες στέλνοντας αγάπη και λόγια ελπίδας σε όλο το υγειονομικό προσωπικό αλλά και ασθενείς που αγωνίζονταν μαχόμενοι την πανδημία covid_19 αλλά και στο πρόγραμμα Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων του ΟΚΑΝΑ.

Κατόπιν επικοινωνίας με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης τον πρώτο χρόνο καθώς και με το τμήμα Διεθνών και Δημοσίων Συνεργασιών του ΟΚΑΝΑ τον δεύτερο, προβήκαμε στη δημιουργία σελίδας στο facebook https://www.facebook.com/specialeducationsupportshealth1/ όπου η εκδήλωση ενδιαφέροντος υπήρξε μεγαλειώδης και για αυτό το λόγο μας ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε στο να συνδράμουμε ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε η αρχή του συνδετικού κρίκου με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου συνάδελφοι από κάθε γωνιά της χώρας αγκάλιασαν τη συγκεκριμένη δράση.

Γράφει: η Σαχπατζίδου Ελένη – Σχολική Κοινωνική Λειτουργός, Med

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *