ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οδοντιατρικές επεμβάσεις σε αυτιστικά άτομα στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Χάρις στην δωρεά του Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Έβρου « Ο Άγιος Βασίλειος», μηχάνημα οδοντιατρικής το οποίο θα διενεργεί επεμβάσεις σε άτομα με αυτισμό με γενική αναισθησία εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Όπως σημειώνει η Όλγα Ορφανίδου σε ρεπορτάζ στο ertnews.gr

Οι ασθενείς μετά την επέμβαση τους θα φιλοξενούνται στις δυο κλινικές του νοσοκομείου στην Παιδοχειρουργική και στην Ω.Ρ.Λ για ένα διάστημα 4-5 ωρών.

«Μετά από προσπάθεια 15 ετών επιλύθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε. Τα παιδιά με αυτιστικό πρόβλημα είχαν σοβαρό εμπόδιο στο να διορθώσουν τα δόντια τους. Ένα αυτιστικό παιδί είναι πολύ δύσκολο να κάτσει ακίνητο σε μια καρέκλα και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα οδοντιατρικά προβλήματα αυτών των ατόμων ήταν να γίνει η επέμβαση με γενική αναισθησία.
Τέτοια κέντρα υπάρχουν μόνο δυο στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα και οι γονείς έπρεπε να κάνουν ολόκληρο ταξίδι προκειμένου να κάνουν την επέμβαση, πράγμα πολύ δύσκολο,» είπε στην διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Αδαμίδης εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του καθώς -όπως ανέφερε- «με την βοήθεια του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, του Συλλόγου Αυτιστικών και του ΠΕΔΥ λύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα».

Αυτισμός και Οδοντίατρος…

Αυτισμός και Οδοντίατρος…

Ωστόσο για να λειτουργήσει το μηχάνημα χρειάστηκε να βρεθεί οδοντίατρος που μπορεί να κάνει αυτού του είδους τις επεμβάσεις με γενική αναισθησία . Έτσι προσφέρθηκε ο Διευθυντής Οδοντιατρικής και επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΕΔΥ Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Καραγκούνης, ο οποίος με ενέργειες της Διοίκησης και της 4ης ΥΠΕ ΑΜΘ εκπαιδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη για έξι μήνες στη συγκεκριμένη τεχνική.
«Μετά από την συμπληρωματική μου εκπαίδευση είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ, προκειμένου να θεραπεύω οδοντιατρικά άτομα κάτω από γενική αναισθησία» είπε ο κ. Καραγκούνης.

Ιδιαίτερα συγκινημένη δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Έβρου «Ο Άγιος Βασίλειος» Ευαγγελία Μαυρίδου, η οποία ευχαρίστησε τον Διοικητή του Νοσοκομείου αλλά και τον κ. Καραγκούνη.

«Είναι πολύ μεγάλη η σημερινή ημέρα για τον Σύλλογο Αυτιστικών» είπε η κ .Μαυρίδου, υπογραμμίζοντας πως «σχεδόν το 90% των παιδιών που έρχονται στο Κέντρο Ημέρας, δεν έχουν δόντια».

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *