MORE AND MORE

Μια ιστορία… Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού

Έμαθα να αγαπώ τις τρεις αναμνηστικές χειρουργικές τομές στο στήθος μου που κάποιες φορές με ενοχλούν, κυρίως όμως βρίσκονται εκεί για να μου υπενθυμίζουν την ημέρα που αποφάσισα να φροντίσω ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ!!!

 

της Σταυρούλας Τζωρτζάτου – “Έξοδος με τα παιδιά”

 

Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που θυμόμαστε πιο έντονα την Πρόληψη κατά του Καρκίνου του Μαστού και σας ευχαριστώ θερμά που μου δίνετε την ευκαιρία να μοιραστώ την ιστορία μου.
Ίσως έτσι, όσες γυναίκες έχουν περπατήσει στο δρόμο μου, ταυτιστούν!

Στα τριάντα επτά μου έκανα τη πρώτη μου μαστογραφία η οποία δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό, σε αντίθεση με τον υπέρηχο μαστών και την κλινική μου εικόνα.

Δεν θα ήθελα να γράψω αναλυτικά λεπτομέρειες, γιατί τα συμπτώματα μπορεί να παραπέμπουν και σε άλλες αιτίες και ίσως να αγχώσω κάποια αναγνώστρια. Αυτό που θα σας πω είναι πως, αφού ολοκλήρωσα τις εξετάσεις μου και τα ευρήματα δεν ήταν σαφή, ο μαστολόγος που με παρακολουθούσε έκρινε πως είναι πιο ασφαλές να χειρουργηθώ.

Χαρακτηριστικά μου είπε: «Δεν μπορώ να σου πω ότι κινδυνεύεις, όμως δεν αισθάνομαι και ασφαλής να σε αφήσω να φύγεις.»
«Εντάξει», αποκρίνομαι προβληματισμένη.
«Μη φοβάσαι» μου απαντά, μια μικρή τομή θα είναι.
«Δεν φοβάμαι, δεν έχω χρόνο βασικά να είμαι άρρωστη! Θέλω να ξέρω μετά από πόσες μέρες θα μπορώ να επιστρέψω στις υποχρεώσεις μου, γιατί έχουμε σοβαρά θέματα υγείας στην οικογένεια!»

Διαβάστε | Αντιμετωπίζοντας τον Καρκίνο του Μαστού

Κρατήστε το αυτό, το πόσες φορές βάζουμε τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα.

Την ημέρα που έμπαινα στο χειρουργείο, μου έλειπε ο άντρας μου, αλλά έπρεπε και εκείνος να υποβληθεί σ’ ένα πιο σοβαρό χειρουργείο.

Ωστόσο, μπήκα μέσα χαμογελαστή!
Η Αναισθησιολόγος μου λέει: «Είσαι η πιο χαρούμενη ασθενής».
Της λέω: «Ναι, γιατί το βρήκα και έχω την ευκαιρία να παλέψω και όλα θα πάνε καλά!»

Ένα μήνα μετά χαμογελούσα, όμως και για άλλους λόγους. Γιατί είχα σκοπό να ακυρώσω το χειρουργείο, λόγω του συζύγου μου. Εκείνος όμως επέμεινε να μην αφήσω για μετά ό,τι αφορά την υγεία μου. Χαίρομαι που τον άκουσα, αφενός γιατί το χειρουργείο έγινε Φλεβάρη του 2020, ένα μήνα πριν μπει ο covid στη ζωή μας και ανατρέψει τις ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα και αφετέρου γιατί τα ευρήματα δεν ήταν τόσο αθώα τελικά.

Διαβάστε | Έρευνα: Επιπτώσεις της COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

Η βιοψία έδειξε πως είχα πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο.

Αυτός ο χρόνος που αφιέρωνα για τις εξετάσεις μου και τον θεωρούσα χαμένο, πολύ πιθανόν είναι ο λόγος που σήμερα έχω τη δυνατότητα να σας μιλάω για πρόληψη!

Πλέον, φροντίζω πιο τυπικά τον ετήσιο έλεγχό μου. Δίνω ραντεβού με τον εαυτό μου, μια μέρα κάθε χρόνο και με κακομαθαίνω, με αγαπώ και με φροντίζω. Μόλις ολοκληρώνω τις εξετάσεις μου, κάνω μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας που αγαπώ και απολαμβάνω, με καλή παρέα… μια ζεστή σοκολάτα!

Έμαθα να αγαπώ τις τρεις αναμνηστικές τομές στο στήθος μου που κάποιες φορές με ενοχλούν, κυρίως όμως βρίσκονται εκεί για να μου υπενθυμίζουν την ημέρα που αποφάσισα να φροντίσω ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ!!!

Κανέναν δεν μπορούμε να φροντίσουμε, αν δεν είμαστε εμείς καλά, οπότε να προσέχετε τον εαυτό σας, όπως ακριβώς φροντίζετε και τους αγαπημένους σας ανθρώπους.

Διαβάστε | Γυναίκες με Εμπειρία Καρκίνου Μαστού Αφηγούνται…

 

Γράφει: η Σταυρούλα Τζωρτζάτου – “Έξοδος με τα παιδιά”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *