Γονείς μαθητών του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου της Ναυπάκτου ζητούν την συνδρομή του Δήμου για την βελτίωση των υποδομών, αλλά βρίσκουν «τοίχο αδιαφορίας», όπως καταγγέλλουν.
Απέστειλαν μάλιστα υπόμνημα στην αρμόδια Υπουργό αναφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους. «Δεν πάει άλλο» λένε οι γονείς που έχουν εντοπίσει σωρεία παραλείψεων, λαθών και κακοτεχνιών.
Σχετικό δημοσίευμα του lepantortv.gr αναφέρει:
Στο προσκήνιο φέρνει σήμερα η Εφημερίδα “Ναυπακτία» την κατάσταση που επικρατεί στο ειδικό Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο της Ναυπάκτου στην περιοχή του Λυγιά. Να θυμίσουμε για όσους ξεχνούν εύκολα, ότι το σχολείο παραδόθηκε προς χρήση μόλις πέρυσι, αλλά παρόλα αυτά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν επισημάνει σωρεία παραλείψεων, λαθών και κακοτεχνιών που θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες από την ζωή τους σε ένα χώρο που θα έπρεπε να είναι φιλόξενος και εύχρηστος για όλους, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι ακόμη και στα ειδικά σχολεία, η πρόσβαση, η μετακίνηση και η μάθηση είναι προβληματική.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και αρκετό καιρό ο σύλλογος γονέων του ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου Ναυπάκτου, έχουν ζητήσει από τον Δήμο Ναυπακτίας να προβεί σε ενέργειες που θα άλλαζαν την καθημερινότητα των μαθητών. Ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρχαν κατά καιρούς και ειδικά όταν τα προβλήματα οξύνονταν, παρέμεναν υποσχέσεις δίχως υλοποίηση.
«Θερμοκήπιο» η οροφή του Ειδικού Σχολείου
Το πρώτο πρόβλημα που εντοπίζουν οι γονείς είναι η ακατάλληλη σκεπή του ειδικού σχολείου, η οποία μετατρέπει τον χώρο σε … θερμοκήπιο λόγω των υλικών που δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2024 με απόφαση του Δήμου, το Ειδικό Σχολείο Ναυπάκτου παρέμεινε για δύο ημέρες κλειστό λόγω του επικείμενου καύσωνα» με την απόφαση να κάνει λόγο για λήψη προληπτικών μέτρων ενάντια στον επικείμενο καύσωνα για τον Ιούνιο του 2024.
«Στην πραγματικότητα όμως το σχολείο μας παρέμεινε κλειστό όχι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών αλλά εξαιτίας της έλλειψης τότε κλιματιστικών αλλά και αυτής της κατασκευής που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών μας καθώς και του προσωπικού και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Η εταιρία που κατασκεύασε το σχολείο (αρμόδιος μηχανικός), για το κεντρικό σημείο της εισόδου, επέλεξε ως υλικό της οροφής κάποιο είδος πολυκαρβουνικό, το οποίο συσσωρεύει και αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια στο σημείο αυτό. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιλογής κατασκευής, τους ζεστούς μήνες και ιδιαίτερα τους μήνες Απρίλιο – Μάιο και Ιούνιο δεν μπορεί κανείς να σταθεί στο σημείο αυτό για παραπάνω από λίγα λεπτά. Εξαιτίας της αφόρητης ζέστης που αναπτύσσεται εντός του χώρου αυτού, υπάρχει αρχικά ο κίνδυνος της ηλίασης, η πρόκληση δυσφορίας κατά την αναπνοή έως και η πρόκληση κάποιου εγκαύματος», λένε στο υπόμνημά τους προς την υπουργό Παιδείας, οι γονείς.
Γίνεται μνεία ότι πέρυσι για αυτό τον λόγο το Ειδικό Σχολείο Ναυπάκτου ήταν το μοναδικό σχολείο της Ναυπάκτου το οποίο δεν έκανε γιορτή για την τελετή λήξης των μαθημάτων. Επιπλέον γονείς του σχολείου διαμαρτύρονται ήδη από την περσινή χρονιά ότι τα παιδιά τους, επέστρεφαν στις οικίες τους με κατακόκκινο το πρόσωπό τους, ενώ σχεδόν αρκετοί είναι οι γονείς εκείνοι οι οποίοι στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο βάζοντας στο πρόσωπο τους κρέμες και το σώμα τους αντηλιακή προστασία.
Διάλλειμα σε λίγα μόλις τετραγωνικά
Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό του Σχολείου, γνωρίζουν για το πρόβλημα αυτό και για να προφυλάξουν τα παιδιά, καθώς ούτε ο εξωτερικός χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για να παρέχει σκίαση για την προφύλαξη τους από τον ήλιο, αναγκάζονται να τα βγάζουν διάλειμμα σε πλαϊνό χώρο του κτιρίου. Ο χώρος αυτός είναι πάρα πολύ μικρός, μόλις λίγα τετραγωνικά. Επίσης προς το τέλος της σχολικής χρονιάς αναγκάζονται να κρατήσουν τους μαθητές εντός των αιθουσών όπου υπάρχει κλιματισμός ενώ να σημειωθεί ότι υ κλιματιστικά τοποθετήθηκαν φέτος στο σχολείο μετά από ένα χρόνο λειτουργίας, για την ασφάλειά τους από την ζέστη. Για τους μαθητές όμως ο περιορισμός τους σε λίγα τετραγωνικά ή η αλλαγή στο πρόγραμμά τους και η παραμονή τους εντός των αιθουσών, φαντάζει ως η χειρότερη τιμωρία με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Οποιαδήποτε διατάραξη της ομαλής καθημερινότητάς τους, συμβάλει αρνητικά τόσο στην επίδοσή τους κατά την διάρκεια του σχολείου όσο και στην εν γένει συμπεριφορά τους κατά την υπόλοιπη τους ημέρα, καθότι πολλοί από τους γονείς μας έχουν αναφέρει ότι τα παιδιά επιστρέφουν στην οικία τους εκνευρισμένα.
«Ποτιστικό» τον χειμώνα
Οι γονείς αναφέρουν επίσης ότι η κακοτεχνία είναι τέτοια που εκτός της επιλογής του υλικού υπάρχει και κακοτεχνία στον τρόπο κατασκευής του σκεπάστρου καθώς την διάρκεια του χειμώνα έχει παρατηρηθεί από το σημείο αυτό να στάζει νερό της βροχής εντός του χώρου του σχολείου. Αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου πρέπει να δώσει άμεσα λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Με μία επίσκεψη στο χώρο, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός ώστε να αντιληφθεί το πρόβλημα. Σημειωτέο δε είναι ότι κατά τον μήνα Ιούνιο ο παραπάνω χώρος μετατρέπεται σε «φούρνο».
Προαύλιο από άσφαλτο
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο δημιουργήθηκε αυτός ο χώρος κατ’ αυτόν τον τρόπο και που θα εξυπηρετούσε. Αν έγινε ώστε οι μαθητές να παραδίδονται στην πόρτα του σχολείου και όχι του προαυλίου, πιθανότατα κάποιος είχε στο μυαλό του ότι κατασκευάζει οτιδήποτε άλλο εκτός από Ειδικό Σχολείο θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να αναφέρουμε ότι Πανελλαδικά κανένα σχολείο δεν επιτρέπει την είσοδο των οχημάτων των γονέων ή των σχολικών ή άλλων οχημάτων να εισέρχονται εντός της σχολικής εγκατάστασης προφανώς για την αποφυγή τροχαίου ατυχήματος », σημειώνουν οι γονείς και έχουν απόλυτο δίκιο. Μάλιστα δεν παραλείπουν να συγκρίνουν την εικόνα του προαυλίου από το ειδικό σχολείο της Ναυπάκτου με αυτή των προαυλίων από ειδικά σχολεία άλλων περιοχών. Σε εκείνες τις περιπτώσεις όμως με πρωτοβουλία των Δήμων σε συνεργασία και με το εκάστοτε σχολείο, τοποθετήθηκε ειδικός τάπητας για να προλαμβάνουν σοβαρούς τραυματισμούς και ατυχήματα έχοντας καλύψει όλο το προαύλιο. Στην περίπτωση της Ναυπάκτου, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ούτε ως σκέψη.
Εκτεθειμένα τα παιδιά στις καιρικές συνθήκες
Οι μαθητές όπως αναφέραμε πιο πάνω παραλαμβάνονται και παραδίδονται στην εξώπορτα του σχολικού κτιρίου. Κάποιοι από τους μαθητές όμως αντιμετωπίζουν και κινητικά προβλήματα, συνεπώς καλούνται να διασχίζουν συνοδεία του εκάστοτε βοηθητικού προσωπικού όλο το προαύλιο του σχολείου μια απόσταση περίπου 50 μέτρα μέχρι και την είσοδο στο σχολείο, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (ήλιο, βροχή, χαλάζι κλπ). Συνεπώς μπορεί να αντιληφθεί κάποιος ότι ένας μαθητής είτε σε αναπηρικό αμαξίδιο, είτε με πρόβλημα στην κίνηση είτε ακόμη και χωρίς κανένα πρόβλημα, ιδιαίτερα με βροχή κατά τον χειμώνα διανύοντας αυτή την απόσταση, ακόμη και με την χρήση ομπρέλας, μέχρι να φτάσει στην είσοδο του σχολείου γίνεται μούσκεμα.
Επιπλέον πολύ πιθανό εάν τρέξει για να αποφύγει την βροχή υπάρχει ο κίνδυνος της πτώσης στην άσφαλτο όπως προαναφέραμε. Επίσης μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι από την εξωτερική κεντρική είσοδο στον χώρο του σχολείου έως και την ειδική διαμορφωμένη ράμπα στην κεντρική είσοδο στο σχολείο δεν υπάρχει πουθενά κάποια τέντα η υπόστεγο που να διευκολύνει την κατάσταση. « Θα έπρεπε συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω να είχε γίνει καλύτερη μελέτη και η είσοδος των μαθητών στο σχολείο να γίνεται άμεσα από το πλάι. Θα έπρεπε με κατάλληλη μελέτη από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου να υπάρχει πρόβλεψη έτσι ώστε τα μεταφορικά μέσα που φέρνουν τους μαθητές να έχουν μια πρόσβαση σε κάποια εσοχή ή σκέπαστρο », τονίζουν οι γονείς.
Τα αναξιοποίητα παρτέρια με πράσινο
Ένα ακόμη θέμα που ταλανίζει τους γονείς και το οποίο έχουν επισημάνει πολλές φορές στο Δήμο Ναυπακτίας, χωρίς ωστόσο να πάρουν κάποια απάντηση, είναι αυτό της αξιοποίησης των χώρων πρασίνου. Πρόκειται για παρτέρια τα οποία δεν έχουν καμία φροντίδα από τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ θα πρέπει με μελέτη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου να πλαισιωθούν και να τοποθετηθούν εντός φράκτη με ελεγχόμενη πρόσβαση για τις δραστηριότητες των μαθητών. Γίνεται μνεία ότι ο αυτισμός συνοδεύεται με αισθητηριακά ή άλλα προβλήματα τα οποία καλούνται πολλοί από τους μαθητές μας να αντιμετωπίσουν. Συνεπώς το «αθώο διάλειμμα» στον αύλειο χώρο μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους μαθητές μας καθότι οποιοσδήποτε από αυτούς, ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να μεταβεί στα παρτέρια αυτά και να βάλει πράγματα στο στόμα του (πέτρες, χορτάρια, αγκάθια κλπ) με κίνδυνο την υγεία του και την ζωή του (αλλεργικό σοκ, πνιγμός κλπ).
Με σχετική μελέτη της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου σε συνεννόηση και με τον Διευθυντή του Σχολείου και το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι χώροι αυτοί μπορούν με μία απλή περίφραξη με ελεγχόμενη είσοδο, να μετατραπούν σε ιδανικούς χώρους για την αισθητηριακή ολοκλήρωση των μαθητών μας.
Απουσία παιδικής χαράς
Θα περίμενε κανείς στο ειδικό σχολείο να υπάρχει ένας χώρος που να παίζουν οι μαθητές περνώντας ευχάριστα τα διαλλείματά τους. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται αφού αυτός ο χώρος δεν υπάρχει. Το ιδανικό θα ήταν η τοποθέτηση στον χώρο τους σχολείου έπειτα από μελέτη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου παιδικής χαράς για τις ανάγκες των παιδιών του σχολείου μας. Όπως λένε οι ίδιοι οι γονείς, μετά από έρευνα που έκαναν οι ίδιοι σε άλλα ειδικά σχολεία της χώρας, μία απλή παιδική χαρά θα καλύψει αρκετές εάν όχι πολλές από τις βασικές ανάγκες από την ημερήσια δραστηριότητα των μαθητών. Τα περισσότερα ειδικά σχολεία ανά την Ελλάδα σε συνεργασία με τον εκάστοτε Δήμο θα δούμε ότι έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα αυτή και αρκεί απλά να ανατρέξουμε στο διαδίκτυο και να παρακολουθήσουμε πολλές δημοσιεύσεις που να αναφέρονται στην κατασκευή παιδικής χαράς σε ειδικό σχολείο. Σύμφωνα με μελέτες ειδικών για τον αυτισμό και για τα άτομα με ιδιαιτερότητες, η παιδική χαρά δεν αποτελεί μόνο παιχνίδι και διασκέδαση, αμβλύνει την κοινωνικοποίηση των παιδιών, ωθεί τα παιδιά στην ανάπτυξη και την εξάσκηση δεξιοτήτων, βελτιώνοντας την επικοινωνία τους.
Απουσία προστατευτικών κιγκλιδωμάτων
Παρόλο που στο σχολείο υπάρχουν μεγάλες επιφάνειες με τζαμαρίες, εν τούτοις δεν μερίμνησε κανείς να τοποθετήσει κιγκλιδώματα. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου μαθητές στο παρελθόν έχουν σπάσει κάποιο τζάμι ή τζαμαρία ευτυχώς μέχρι στιγμής χωρίς κάποιον τραυματισμό από καθαρή τύχη. Κρίνεται άμεση και επιτακτική η ανάγκη της κάλυψης αυτών των επιφανειών με ότι υλικό και μέσο κρίνεται απαραίτητο από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου για την αποφυγή ενδεχόμενου σοβαρού ατυχήματος.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ…
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: agrinionews.gr

