ΑΡΘΡΑ

Καλλιεργώντας την Ελπίδα για έναν καλύτερο Κόσμο για τα Άτομα με Αυτισμό και για Όλους!

Ως γονείς των ΑμεΑ ξέρουμε πολύ καλά τί σημαίνει ανάγκη για ειδική φροντίδα και μέριμνα, πρόνοια και πρόληψη. Όσο τα χρόνια περνούν για μας και διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες σαν τον σημερινό, μας αιφνιδιάζουν απειλητικά, τόσο η ανάγκη εξασφάλισης των αγαπημένων μας γίνεται πιο επιτακτική. Η κοινωνική συνδρομή ήταν και θα είναι πάντα το βασικό χαρακτηριστικό μιας υγιούς κοινότητας με δυνατότητες συλλογικής εξέλιξης.

 

της Έλενας Αρβανίτη

 

 

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που άλλαξαν πρόσφατα τη ζωή μας με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, έφεραν ξανά στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο την έννοια του κοινωνικού κράτους, του δημόσιου αγαθού της υγείας και της ανθρώπινης αλληλεγγύης ως ύψιστη μορφή ηθικής.

 

Πώς γίνεται όμως στη μικρή και οικονομικά ασθενή Ελλάδα, όπου το κοινωνικό κράτος περιορίζεται μόνο σε μια επιδοματική πολιτική, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και συγκεκριμένα τα άτομα με αυτισμό, που είναι και αυτά με τις λιγότερες ευκαιρίες, να μην αποκλειστούν από την ένταξη και τη δια βίου αξιοπρεπή φροντίδα;

 

Το σωματείο μας Γη Θεραπαινίς ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια από γονείς και φίλους ατόμων με αυτισμό, με σκοπό τη δημιουργία ενός θεραπευτικού αγροκτήματος για ενήλικα άτομα με αυτισμό.
Οι λόγοι που οδηγούν εμάς τους γονείς σε τέτοιες ενέργειες είναι λίγο πολύ γνωστοί.

Τα πλαίσια εκπαίδευσης για ενήλικες με αυτισμό παραμένουν ελάχιστα και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ακόμα πιο λίγες και τραγικά επιλεκτικές ως προς τα μέλη. Ο αυτισμός συνήθως μένει απ’έξω.

 

 

Στην επαρχία η εικόνα είναι χειρότερη, με ακόμα πιο έντονα τα ζητήματα της αποδοχής ή και του στιγματισμού.

Ούτε ακριβείς στατιστικές υπάρχουν και η απουσία δεδομένων μαρτυρά την ανυπαρξία ενός δημόσιου πλάνου, κάποιας πολιτικής για τον αυτισμό, που δυστυχώς αυξάνεται ραγδαία.

Έτσι λοιπόν η Βάσω, η Σοφία, η Ρένα και σιγά σιγά κι άλλοι γονείς μαζευτήκαμε για να επεξεργαστούμε την ιδέα του θεραπευτικού αγροκτήματος. Στην ουσία να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες που θα διατηρήσουν τα παιδιά μας ζωντανά, χρήσιμα και ευτυχισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους όταν πια εμείς δεν θα υπάρχουμε για να τα φροντίζουμε.

 

Γη Θεραπαινίς σημαίνει η φροντίστρια γη!

Είναι η γη που όλοι θέλουμε να βρεθούμε κοντά της για να ξαναθυμηθούμε τον φυσικό άνθρωπο που κρύβουμε μέσα μας. Είναι η ελευθερία των παιδικών μας χρόνων και το σπάσιμο της ρουτίνας της ενήλικης ζωής.

Είναι το σχολείο της απλότητας και η σοφία του χρόνου. Τέλος είναι μια μεγάλη μητρική αγκαλιά για όλους ανεξαιρέτως.

 

 

Τα θεραπευτικά αγροκτήματα είναι πολύ γνωστά στο εξωτερικό, κυρίως στην Αγγλία και στην Αμερική, ως care farming για διάφορες διαταραχές ή farm for autism. Είναι υπαίθριοι χώροι καλλιεργειών και φροντίδας ζώων αλλά και κλειστά εργαστήρια, ξυλουργικής, μαγειρικής, με σκοπό την άσκηση των σωματικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων και την επαγγελματική εκπαίδευση των πιο λειτουργικών μελών της κοινότητας.

 

Ας φτιάξουμε μια φάρμα σκεφτήκαμε, μια και η αγάπη μας για τη φύση και την ηρεμία που χρειάζονται τα παιδιά μας, συμπίπτουν με την αναπτυσσόμενη κουλτούρα της αγροτικής ζωής στις μέρες μας.
Η πίστη μας στις εναλλακτικές μεθόδους εκπαίδευσης μακριά από το ψυχιατρικό και ιδρυματικό μοντέλο, διαμορφώνουν και το στίγμα της προσπάθειας του σωματείου.

Στη φάρμα τα άτομα με αυτισμό θα μπορούν να εκπαιδεύονται στην καλλιέργεια ή και να εργάζονται.
Να έχουν όλα τα οφέλη, ψυχικά και αισθητηριακά, από την επαφή με τη φύση και τα μικρά ζώα, χωρίς να χάνουν τη σχέση τους με την κοινότητα.

Κάθε δυνατή συνέργεια με τον κοντινό μας δήμο θα διερευνηθεί μια και ο απώτερος σκοπός μας είναι η ένταξη των μελών στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό.

Και η αγάπη! Μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αγάπη, το παιχνίδι, το νοιάξιμο γι αυτούς τους ανθρώπους; Ε τότε θα τα έχουμε καταφέρει έστω και με λιγότερα!

 

Θέλουμε να φτιάξουμε ένα κτήμα ανοικτό σε όλους, με ωραία προϊόντα, όπου σεμινάρια, εργαστήρια και κυριακάτικες εκδηλώσεις να αποτελούν πόλο έλξης ανθρώπων με ή χωρίς αναπηρία.

 

 

Τί θα περιλαμβάνει αυτό το κτήμα:

Καλλιέργειες βιολογικών, δέντρα, εργαστήρια για μεταποίηση προϊόντων και ξυλουργικές κατασκευές, φροντίδα μικρών ζώων, ένα μικρό στίβο ιππασίας που τόσο βοηθά τα άτομα με αυτισμό και φυσικά σ’ ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο, στέγη ή στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για τη μόνιμη διαμονή τους.
Η έκταση του χώρου θα μας καθορίσει τις δραστηριότητες αλλά και τον αριθμό των μελών που θα συμμετέχουν στο καθημερινό πρόγραμμα ή που θα διαμένουν.

Ακόμα ψάχνουμε το κατάλληλο κτήμα που θα στεγάσει αυτό το όνειρο και επεξεργαζόμαστε τις προδιαγραφές του με κάποιους ειδικούς εξωτερικούς συνεργάτες που προσφέρθηκαν εθελοντικά να μας βοηθήσουν.

Το πρώτο μικρό βήμα όμως έχει γίνει στον μικρό ιδιόκτητο κήπο μας στην Παιανία!
Ένα μικρό χωράφι που παραχώρησε η Αγγελική, ιδρυτικό μέλος μας και που με πολύ μεράκι μετατρέψαμε όλοι σε λαχανόκηπο!

 

 

 

Από φέτος τον Οκτώβρη φιλοξενεί το πρώτο μας πιλοτικό κηπουρικό πρόγραμμα κάθε Σάββατο!
Είναι η πρώτη μας εκπαιδευτική προσπάθεια, με υπεύθυνη προγράμματος την εξαιρετική ψυχολόγο Μαρία Λιάπη, η οποία έχει φτιάξει μια υπέροχη ομάδα θεραπευτών με πολύ θετικά αποτελέσματα.
Τα μέλη μας ήδη μέσα σε λίγο καιρό έγιναν ομάδα, η μέθοδος δοκιμάζεται και ο κήπος ομορφαίνει μέρα με τη μέρα!

 

Δείτε το Βίντεο…

 

Αν όλα πάνε καλά και βγούμε σύντομα από αυτή την κρίση του κορονοϊού, που έχει καταλύσει το διαπροσωπικό χαρακτήρα κάθε εκπαίδευσης αυτή τη στιγμή, ο κήπος μας θα γίνει επισκέψιμος, με τη δυνατότητα περισσότερων συμμετοχών στο πρόγραμμα και με ενταξιακές δράσεις που πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά.

 

Δεν έχουμε ακόμα καμία επιδότηση από κρατικό ή ιδιωτικό φορέα και ό,τι κάνουμε είναι στηριγμένο στην αγάπη των φίλων μας, τη βοήθεια των εθελοντών μας και την οικονομική στήριξη των μελών μας.

 

Ελπίζουμε να βρεθεί σύντομα, η κατάλληλη έκταση και τα απαραίτητα υλικά μέσα – επιδότηση, χορηγία – για να προχωρήσουμε.

Μέχρι τότε κρατάμε το σχολείο του κήπου και καλλιεργούμε την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο για τα άτομα με αυτισμό και για όλους!

 

Θέλετε να γίνετε αρωγοί της προσπάθειάς μας;

Μπορείτε να βοηθήσετε το σωματείο μας με:

Εθελοντική εργασία (κηπουρική φροντίδα – τεχνογνωσία )

Χορηγία – Κάλυψη εξόδων κηπουρικού προγράμματος

Δωρεά – οικονομική ενίσχυση:
IBAN Eurobank 4102602810000700201162411

Δωρεά ή παραχώρηση γης με ή χωρίς κτίσμα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

site: https://www.githerapainis.com/
facebook: https://www.facebook.com/githerapainis/
email: githerapainis@gmail.com

Διαβάστε ακόμη…

Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για τον Αυτισμό

 

Γράφει: η Έλενα Αρβανίτη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *