ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Φροντίδα των Τέκνων ΑμεΑ είναι Άμεση Κοινωνική Ευθύνη της Πολιτείας: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Βίντεο)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ δημοσίευσε ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Ελληνικής Λύσης κ. Αθανασίου Μαρία με θέμα «Έλλειψη επαρκούς αριθμού παιδοψυχιάτρων, ψυχιάτρων και υποδομών υποστήριξης των αυτιστικών παιδιών στο νοσοκομείο των Χανίων της Κρήτης».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς αυτών των περιπτώσεων αναδεικνύονται σε Πανελλαδικό επίπεδο από τον Τομεάρχη Μέριμνας προσωπικού για Θέματα ΑμεΑ κ. Τσιλιμιγκάκη Ανδρέα σε μια σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε, προκειμένου να αφυπνίσει όλες και όλους εμάς, αρμόδια Υπουργεία και θεσμικούς φορείς. Τα σημαντικότερα σημεία που αναφέρονται για τα προβλήματα στην περιοχή των Χανίων είναι:

— Η περιφέρεια Κρήτης είναι μια από τις μεγαλύτερες περιφέρειες τις Ελληνικής Επικράτειας με τα περισσότερα περιστατικά ειδικών χειρισμών θεμάτων τέκνων ΑμεΑ (Εγγεγραμμένα 1.100 τέκνα), ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν οι λειτουργίες πρώτης γραμμής – βοήθειας προς τα τέκνα και τις οικογένειές τους.

— Συνεχείς παραιτήσεις παιδοψυχιάτρων στο Κέντρο ψυχικής υγείας Χανίων παίδων & εφήβων.

— Δεν υπάρχει θέση Παιδοψυχιάτρου στο Γ.Ν.Χ (Γενικό Νοσοκομείο Χανίων) όπου είναι απαραίτητη για δωρεάν εξέταση των τέκνων καθώς και για άμεση μεταφορά των τέκνων στο ΠΑ.ΓΝ.Η σε εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώσεις.

— ΕΚΑΒ: Δεν υπάρχει ασθενοφόρο ειδικά διαμορφωμένο για επείγουσες περιπτώσεις μεταφοράς των τέκνων ΑμεΑ προς το Ηράκλειο Κρήτης με αποτέλεσμα η διακομιδή να πραγματοποιείται με ίδια μέσα των γονέων, θέτοντας σε κίνδυνο την οικογένεια.

Η ΠΟΜΕΝΣ στηρίζει κάθε σημαντική πρωτοβουλία που αφορά τόσο ευαίσθητα θέματα και αφορούν το κοινωνικό πρόσωπο που οφείλει να δείχνει η Πολιτεία προς αυτά τα παιδιά αλλά και τους γονείς, στρατιωτικούς και μη, που καθημερινά ανεβαίνουν τον δικό τους “Γολγοθά”.

Τα αυτιστικά παιδιά από τα Χανιά στο Ηράκλειο… για έναν παιδοψυχίατρο (Βίντεο)

Τα αυτιστικά παιδιά από τα Χανιά στο Ηράκλειο… για έναν παιδοψυχίατρο (Βίντεο)

Χαιρετίζουμε την άμεση Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της κ. Αθανασίου Μ. και θα σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο για τους συναδέλφους μας, αλλά για κάθε Έλληνα γονέα που προσπαθεί να προσφέρει το καλύτερο για το παιδί του.

Τέλος, τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ομοσπονδία μας, ως νόμιμος εκπρόσωπος των εν’ ενεργεία στρατιωτικών, θα υπερασπίζεται πάντα τα συμφέροντα των συναδέλφων μας, ενώ θα συνεχίσει την ανάδειξη προβλημάτων και αδικιών που βιώνουν οι στρατιωτικοί.

Η ερώτηση στην Βουλή:

Όπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι των Χανίων, χωρίς παιδοψυχίατρο έχουν μείνει τα Χανιάαπό τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και παραιτήθηκε η μέχρι πρότινος εκεί υπηρετούσα παιδοψυχίατρος του τοπικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Από τότε, η θέση της δεν έχει καλυφθεί, ενώ, λείπει η ειδικότητα του παιδοψυχίατρου και από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Αυτό συνεπάγεται ότι τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού στην περιοχή των Χανίων αλλά και στην υπόλοιπη δυτική Κρήτη, υποχρεώνονται να επισκεφθούν την αντίστοιχη κλινική στο νοσοκομείο του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) για τις διαγνώσεις, για τις γνωματεύσεις, για την τακτική παρακολούθησή τους και για την συνταγογράφηση των ειδικών θεραπειών τους ή/και των ειδικών φαρμάκων τους. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε απόγνωση δεκάδες οικογένειες που έχουν παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα από τις Υπηρεσίες Υγείας της Πολιτείας, η οποία δεν υπάρχει στην πόλη των Χανίων.

Και ο λόγος είναι ότι μια τόσο μεγάλη απόσταση μέχρι το ΠΑΓΝΗ, που βρίσκεται στην άλλη άκρη της Κρήτης, οδηγεί σε μεγάλη αναστάτωση και κρίση εκνευρισμού τα παιδιά με αυτισμό που μεταφέρονται εκεί με ένα απλό οικογενειακό αυτοκίνητο, αφού, λόγω του αυτισμού, είναι επιρρεπή σε κρίσεις θυμού και έντασης. Σημειωτέο ότι η Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ, είναι η μόνη δημόσια παιδοψυχιατρική κλινική στην Κρήτη, η οποία, τρεχόντως, λειτουργεί με δυο μόνον γιατρούς, ενώ, είναι υπερπλήρης, όπως μας πληροφορούν γονείς παιδιών με αυτισμό από το νησί. Αναλογούν, λοιπόν, δυο παιδοψυχίατροι για 1.100 άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλη την Κρήτη. Άμεση, ως εκ τούτου, είναι η ανάγκη για τοποθέτηση παιδοψυχίατρου στο Νοσοκομείο Χανίων. Επιπλέον, σκέτη η παρουσία ενός παιδοψυχιάτρου στο ανωτέρω νοσοκομείο δεν αρκεί. Χρειάζεται η κατάλληλη υποδομή κλινικής για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τέτοιου είδους επείγοντα περιστατικά, όπου η εξέταση από παιδοψυχίατρο είναι το αποκορύφωμα μιας μεγάλης πορείας φροντίδας. Μιλάμε για την ανάγκη σύστασης μιας δημόσιας δομής ημερήσιας φροντίδας, στελεχωμένης με παιδοψυχίατρο, με παιδονευρολόγο, με κοινωνική λειτουργό και με ψυχολόγο, έτσι ώστε να παρακολουθούνται πλήρως τα παιδιά αυτά.

Γονείς και συνειδητοποιημένοι παιδοψυχίατροι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί μια τέτοια υποστήριξη να παρασχεθεί από τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, μέσω ενός voucher συνδεδεμένου με ΕΣΠΑ, γιατί τα προγράμματα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης, αφήνοντας, πολύ συχνά, εκτεθειμένα τα άτομα που καλύπτονται από αυτά. Περαιτέρω, εκτός των περιπτώσεων αυτισμού, η απουσία επαρκούς αριθμού ψυχιάτρων από το νοσοκομείο Χανίων προκαλεί προβλήματα στους νέους με αναπηρία αυτισμού, κατά την χρονική στιγμή που σταματούν να καλύπτονται ηλικιακά από τον παιδοψυχίατρο αλλά και σε όλους εκείνους τους κατοίκους της δυτικής Κρήτης, οι οποίοι χρειάζονται σχετική παρακολούθηση και συνταγογράφηση. Οι όποιες, δε, δηλώσεις του διοικητή της αρμόδιας ΥΠΕ που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο περί επικείμενης κάλυψης κάποιων θέσεων παιδοψυχιάτρου ή/και ψυχιάτρου για τα Χανιά και το Ηράκλειο από διαγωνισμό (ως εξωτερικών συνεργατών), δεν είναι βέβαιο πότε θα επαληθευθούν. Αυτό που παραμένει, είναι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των αυτιστικών παιδιών των Χανίων, που έμειναν εκτεθειμένες από την Πολιτεία, επί μακρόν, ως μη όφειλε.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πότε θα λειτουργήσει στα Χανιά της Κρήτης μια πλήρως και άρτια στελεχωμένη κατάλληλη δημόσια δομή ημερήσιας φροντίδας, διαθέτοντας επαρκή αριθμό παιδοψυχιάτρων, παιδονευρολόγων, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, έτσι ώστε να παρακολουθούνται και να υποστηρίζονται πλήρως, στο διηνεκές τα παιδιά με αυτισμό των ντόπιων οικογενειών, χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν τα τελευταία δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, προκειμένου για την κατάλληλη φροντίδα, διάγνωση και συνταγογράφηση ειδικών θεραπειών ή/και φαρμακευτικής αγωγής, θέτοντας τα εν λόγω ΑμεΑ παιδιά σε συνθήκες αναστάτωσης και επικίνδυνης κρίσης, λόγω ενός πολύωρου ταξιδιού στην πόλη του Ηρακλείου, που βρίσκεται στην άλλη άκρη του νησιού;

2. Θα λάβετε την απαραίτητη πρόνοια να στελεχώσετε το νοσοκομείο των Χανίων με επαρκή αριθμό ψυχιάτρων, ώστε όλοι οι ντόπιοι κάτοικοι και περίοικοι που έχουν ψυχιατρικά νοσήματα ή αναπηρίες και ως εκ τούτου, έχουν ανάγκη παρακολούθησης από ψυχίατρο, να καλύπτουν τις ανάγκες φροντίδας τους και να μπορούν να υποστηρίζονται τοπικά, ώστε να μην αναγκάζονται να πραγματοποιούν ταξίδια δεκάδων χιλιομέτρων για τις σχετικές υπηρεσίες;».

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *