AUTISM STORIES

Autism Stories | Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση… «Εγώ και ο Χρήστος είμαστε περίπου συνομήλικοι (40+)…»

Οι πατεράδες μας, αδερφικοί φίλοι. Ο Χρήστος έχει σημαντική Νοητική Αναπηρία και ένα σύνδρομο που επιβαρύνει αρκετά το ανοσοποιητικό του. Κάποια στιγμή, χρονικά μετά την ενηλικίωσή μας, προέκυψαν θέματα με την σεξουαλικότητα του Χρήστου.

 

της Ειρήνης Συνανίδου – Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας – Μητέρα ΑμεΑ

 

Ο πατέρας του, που πλέον δεν είναι εν ζωή, επέλεξε τότε να τα αντιμετωπίσει με τον εξής τρόπο… έφερνε μια κυρία στο σπίτι τους κάθε Τρίτη και Σάββατο. Επί χρόνια.

Αυτή η κυρία ήταν επαγγελματίας, πεπειραμένη, αλλά είχε και έναν αδερφό με Νοητική Αναπηρία επίσης, οπότε ήταν περισσότερο ευαισθητοποιημένη από τις συναδέλφους της, υποθέτω.

Τώρα θα σκεφτείτε… «Ο Χρήστος ήταν και είναι σε καλύτερη μοίρα από το 80% των παντρεμένων φίλων σας». Την ίδια σκέψη κάναμε!

Βέβαια, κατά πρώτον ο μπαμπάς του Χρήστου είχε χρήματα και δεύτερον αυτή η εξοικείωση με το σεξ δεν ήρθε εύκολα. Όμως με τα χρόνια λειτούργησε απόλυτα ικανοποιητικά.
Του έλεγες: «Καλημέρα Χρήστο»
Σου απαντούσε: «Τί μέρα είναι σήμερα;» Κι ας ήξερε…

Το μεγαλύτερο θέμα προέκυψε όταν η κυρία αυτή, η οποία όταν πρωτομπήκε στο σπίτι τους ήταν 40+, ενώ ο Χρήστος κοντά στα 20, του ανακοίνωσε μια μέρα ότι θα έπρεπε να σταματήσει να έρχεται. Είχε περάσει τα 60… «Χρηστάκο θα έρθει μια φίλη μου, της έχω μιλήσει και μου υποσχέθηκε ότι θα είναι πολύ καλή μαζί σου».

Εκείνος δεν καταλάβαινε. Η κυρία αυτή ήταν επι σειρά ετών ο «έρωτάς» του. Δεν ήθελε άλλη, έκλαιγε. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε αρκετούς μήνες μετά.

Στον Αυτισμό τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Απαιτείται εκπαίδευση. Λεπτοί χειρισμοί στην απευαισθητοποίηση.

Πρέπει να κατακτηθούν γνωστικά, κατά προτεραιότητα, οι εξής στόχοι:

  • Διαφορές στην ανατομία ανδρών/ γυναικών
  • Σημασία ιδιωτικού/δημοσίου χώρου
  • Κανόνες υγιεινής και προφύλαξης

Ας θυμόμαστε ότι…

Κάποιοι ενήλικες με αυτισμό δεν εμπλέκονται ΠΟΤΕ σε σεξουαλικές σχέσεις με άλλα άτομα. Απλά δεν εκδηλώνουν ποτέ τέτοια πρόθεση.
-Κάποιοι εκπαιδεύονται στην αυτοϊκανοποίηση και το ζήτημα δεν προχωράει παρακάτω.
-Κάποιοι καταφέρνουν να έχουν σεξουαλικές συνευρέσεις με άλλο άτομο.
-Λιγότεροι καταφέρνουν να κάνουν «σχέση».

Στο εξωτερικό (σε χώρες όπως η Σουηδία, για παράδειγμα) υπάρχουν οι λεγόμενοι Sex Surrogates (Σεξουαλικοί Βοηθοί) για άτομα με αναπηρίες.

Σε σχετικές με το αντικείμενο έρευνες, το συντριπτικό ποσοστό των συμμετεχόντων εντοπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, στα άτομα με αυτισμό.

Και εδώ όμως ισχύει ό,τι σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης ατόμων στο φάσμα:
Μικροί στόχοι-> κατάκτηση αυτών-> ορισμός νέων στόχων.

Για την αυτοϊκανοποίηση ειδικότερα, το παιδί/ενήλικας με αυτισμό θα πρέπει να μάθει (μετά από την ανατομία, την ιδιωτικότητα και την υγιεινή), ότι θα πρέπει να ισχύουν 3 συνθήκες:

  • Στο δωμάτιό του
  • Μόνος του
  • Με κλειστή την πόρτα

Προκύπτουν δεκάδες ερωτήματα… θα απαντήσω με την εξής προτροπή: ψυχραιμία, εκπαίδευση, αγάπη… τα ΠΑΝΤΑ είναι εκπαίδευση.

Μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί επίσης στην επιλογή οπτικοακουστικού υλικού που ενδεχομένως επιλεχτεί για modelling. Κυκλοφορούν εκατομμύρια βίντεο στον ιστό που ΔΕΝ θα βοηθούσαν, και επίσης ΔΕΝ θα πρέπει να σχηματίσει ο εκπαιδευόμενος την άποψη ότι πχ όλα τα γυναικεία σώματα είναι αποτριχωμένα και διαθέτουν συγκεκριμένο μέγεθος στήθους. θα σχηματιστεί στρεβλή εικόνα στο μυαλό του και θα θέλαμε να αποφύγουμε τέτοιες συνδέσεις.

Σας δυσκόλεψα; …ψυχραιμία, εκπαίδευση, αγάπη… repeat.

Σημαντικές υποσημειώσεις:

1. Επιλέγω για την ευκολία του κειμένου να γράφω για αγόρια και άντρες με αυτισμό. Τα ίδια και ίσως ακόμη δυσκολότερα ισχύουν και για τα κορίτσια/γυναίκες, αφού, σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε να προσθέσουμε και την εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση.

2. Τα ονόματα στο κείμενο έχουν αλλαχτεί.

Βρείτε όλα τα κείμενα της στήλης Autism Stories…

 

Γράφει: η Ειρήνη Συνανίδου – Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας – Μητέρα ΑμεΑ

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A PsychologyΝίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *