ΑΡΘΡΑ

Ένα σχολείο «φάντασμα» για ΑμεΑ στην Αθήνα

Ήδη εδώ και 2 χρόνια, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, θα έπρεπε να ήταν σε λειτουργία το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αθηνών, το οποίο θα φιλοξενούσε μαθητές με δυσκολίες εκπαίδευσης.

 

του Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος

 

Φευ όμως, καθώς η αναλγησία και οι παλινωδίες των ιθυνόντων βάζουν τροχοπέδη στην καθημερινή εκπαίδευση 150 μαθητών και πλέον.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), οι περιπτώσεις των γεννήσεων που παρουσιάζουν κάποιου είδους αναπηρία, νευρολογικές διαταραχές ή μαθησιακές ελλείψεις αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό παγκοσμίως. Άρα, αυτόματα αυξάνονται και οι εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών. Οι σύγχρονες κοινωνίες οφείλουν να συμβαδίζουν και να ταυτίζονται με τα παραπάνω στοιχεία, εναρμονίζοντας τις υποδομές, εξατομικευμένα στις ανάγκες των πληθυσμών τους.

Οι γονείς όπως αναφέρουν θα είναι δίπλα στην διοίκηση του Δήμου Αθηναίων και θα συνεργαστούν δημιουργικά ως προς τα θέματα ειδικής αγωγής.

Ο καθημερινός Γολγοθάς των δεκάδων μαθητών…

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Περίπου 150 μαθητές, που κατοικούν στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, κι οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με κάποιου είδους αναπηρία ή μαθησιακές δυσκολίες, από τα αρμόδια κέντρα ΚΕΣΥ-ΚΕΔΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) και (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης), αναγκάζονται καθημερινά να διαβούν τον Ρουβίκωνα και να «ταξιδέψουν» ως το Νέο Ηράκλειο, στον Άγιο Δημήτριο, στο Αιγάλεω, στον Πειραιά προκειμένου να εκπαιδευτούν από τα αντίστοιχα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) τα οποία διαθέτουν οι προαναφερθέντες Δήμοι.

Αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων.

 

 

School for all

 

Μερικοί εκπαιδευόμενοι, λόγω των δυσκολιών μετακίνησης, αδυνατούν ν’ ακολουθήσουν την καθημερινή παρακολούθηση των μαθημάτων με αποτέλεσμα να τελματώνουν στο σπίτι τους. Καταλαβαίνουμε όλοι τι προβλήματα συμπεριφορών, συναισθημάτων και εκπαιδευτικής προόδου μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα….

Το σουρεαλιστικό του πράγματος είναι ότι ο κύβος έχει ριφθεί. Οι αποφάσεις τόσο των αρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, αλλά και του (προηγούμενου) Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων έχουν ληφθεί.

Έχει προκαθοριστεί και ο χώρος που θα στεγάσει τις ανάγκες του σχολείου, αλλά όλα έχουν μείνει στα συρτάρια των υπηρεσιών. Εξήγηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής. Κι η νέα εκπαιδευτική χρονιά να πλησιάζει, οσονούπω.

Οι γονείς υποκαθιστούν τα κρατικά κενά!

Οι γονείς και κηδεμόνες, μέσω του επίσημου οργάνου τους, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και του 6ου Ειδικού Διθέσιου Νηπιαγωγείου Αθηνών, έχουν πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, εδώ και χρόνια, προκειμένου να υπογραμμίσουν την ανάγκη της ίδρυσης του εν λόγω εκπαιδευτικού κέντρου, με επιστολές, παρουσίες σε δημοτικά συμβούλια, αρμόδιες υπηρεσίες, αντίστοιχες διευθύνσεις εκπαίδευσης κλπ.

«Στον Δήμο Αθηναίων δεν υπάρχει μέχρι -σήμερα- σε λειτουργία δομή Ειδικού Εργαστηρίου, με αποτέλεσμα μετά και την ολοκλήρωση παρακολούθησης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχει το ειδικό δημοτικό σχολείο, κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων, ν’ αναγκάζονται να εγγράφονται στα ΕΕΕΕΚ άλλων δήμων, τα οποία είναι υπερκορεσμένα με τις ανάγκες φιλοξενίας άνω των 150 ωφελουμένων έκαστος. Σημειωτέον ότι ο Δήμος Πειραιά διαθέτει ήδη 2 αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα» αναφέρουν.

 

school

 

«Δε σέβονται ούτε το ΦΕΚ, αλλά ούτε και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου»

Αγανακτισμένος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών κ. Νίκος Κουιμτζής, από τις μέχρι στιγμής ενέργειες των αρμοδίων του Δήμου Αθηναίων, ως προς την υλοποίηση και την λειτουργία του σχολείου δηλώνει: «Έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια από το 2017 με την κα Ηλιοπούλου, κατόπιν με την κα Λυκούδη, με τον κο Αποστολόπουλο, με τον κο Καλαμπόκα, είδαμε και τον κο Πουλόπουλο από τον Δήμο Αθηναίων αλλά εις μάτην. Δεν σέβονται ούτε το ΦΕΚ, αλλά ούτε και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Το σχολείο όπου ορίζει με απόφαση του το ΔΣ να στεγαστεί άμεσα (παλαιό ΓΕΛ στην Λιοσίων) έχει καταληφθεί αυθαίρετα, κανείς δεν ασχολείται και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».

Σε επιστολή που έστειλε στο nevronas.gr ο πρόεδρος, φαίνεται ξεκάθαρα η πρόταση των γονέων προς το Δήμο Αθηναίων.

Αιτούμαστε:
α. Την άμεση έναρξη λειτουργίας -ει δυνατόν από τον Σεπτέμβρη του 2020- του ΕΕΕΕΚ Αθηνών, στο παλαιό σχολείο της οδού Σουρμελή.
β. Την έναρξη της διαδικασίας ανέγερσης νέου σχολείου για το ΕΕΕΕΚ Αθηνών στο οικόπεδο της οδού Λάμψα (Ο.Τ. 85 περ. 82) σύμφωνα με την ειλημμένη απόφαση του Δ.Σ.!

Δείτε την επιστολή εδώ…

 

 

Οι γονείς, όπως αναφέρουν, θα είναι δίπλα στην διοίκηση του Δήμου Αθηναίων και θα συνεργαστούν δημιουργικά ως προς τα θέματα ειδικής αγωγής, ώστε να στεφθεί με επιτυχία κάθε προσπάθεια αλλά και να καλυφθεί όσο το δυνατόν μπορεί, κάθε κενό γύρω από τον συγκεκριμένο τομέα.

Μερικοί εκπαιδευόμενοι, λόγω των δυσκολιών μετακίνησης, αδυνατούν ν’ ακολουθήσουν την καθημερινή παρακολούθηση των μαθημάτων με αποτέλεσμα να τελματώνουν στο σπίτι τους. Καταλαβαίνουμε όλοι τι προβλήματα συμπεριφορών, συναισθημάτων και εκπαιδευτικής προόδου μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα….

Και με υπουργική βούλα… η απόφαση λειτουργίας!

Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από τις 2 Ιουλίου 2019 (Αρ. Φύλλου 2702), ανακοινώνει για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Αττικής της Α’ Αθήνας και λόγω των αυξημένων ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών, όπως έχουν πιστοποιηθεί από τα ΚΕΣΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) και τα ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης), την ίδρυση του ΕΕΕΕΚ Αθηνών.

Δείτε το ΦΕΚ εδώ…

Την απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Παιδείας, Έρευνας Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, Μερόπη Τζούφη, αντίστοιχα, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Χουλιαράκης.

Κατά πλειοψηφία εγκρίνεται και από το δημοτικό συμβούλιο

Με αρ. απόφασης 1977/2018, νωρίτερα είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία το αίτημα λειτουργίας του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αθηνών και το δημοτικό συμβούλιο (ΑΔΑ: 7Τ1ΞΩ6Μ-ΖΟΜ), στις 6/12/2018, κατά την 30η συνεδρίαση. Κι όπως αναφώνησε κι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Επαμεινώνδας Λαμπρακάκης από έδρας: «Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη: 1). το ανωτέρω Δημαρχιακό έγγραφο 2). την υπ΄ αριθμ. 18117/14-9-2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας 3. τα υπ΄ αριθμ. 25432/20-11-2018 & 254446/20-11-2018 έγγραφα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας 4. την υπ΄ αριθμ. 8/30-11-2018 πράξη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και μετά τη συζήτηση που έγινε και την ψηφοφορία το αποτέλεσμα σε σύνολο παρευρισκομένων και ψηφισάντων 23 Δημοτικών Συμβούλων ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ κι εγκρίνει α) την ίδρυση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Αθήνας και της προσωρινής στέγασής του στο κτίριο επί της οδού Λιοσίων 42, στο οποίο στεγαζόταν μέχρι πρότινος το 42ο ΓΕΛ και β) την ανέγερση διδακτηρίου στο οικόπεδο επί της οδού Λάμψα (Ο.Τ. 85 περ. 82) στην περιοχή Άνω Αμπελοκήπων- Ν. Φιλοθέης (στο 7ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων) στο οποίο θα στεγαστεί το υπό ίδρυση ΕΕΕΕΚ Αθηνών μαζί με το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο».

Δείτε την απόφαση εδώ…

 

Διαβάστε ακόμη…

Ο Δήμος Ωρωπού ας Φροντίσει για τα παιδιά της Ειδικής Αγωγής

 

 

Ρεπορτάζ: Νικόλας Τζαβάρας – Δημοσιογράφος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *