ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκρυψαν την αναπηρία σε καμπάνια κατά του Body Shaming

Ένα μοντέλο από την Βρετανία, η Sian Green-Lord, 32 ετών, είπε ότι έμαθε από τους φίλους της, για την εκστρατεία της ισπανικής κυβέρνησης, όπου χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία της χωρίς άδεια και μάλιστα αφαιρέθηκε το προσθετικό της πόδι. Η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε ως μέρος μιας εκστρατείας θετικότητας σώματος που ξεκίνησε από το υπουργείο Ισότητας της Ισπανίας. 

 

Είναι η δεύτερη γυναίκα που εμφανίζεται στην καμπάνια που λέει ότι οι φωτογραφίες της χρησιμοποιήθηκαν χωρίς άδεια. Την Παρασκευή, η Nyome Nicholas-Williams, από το Λονδίνο, ανέφερε στο BBC ότι μια εικόνα από τη σελίδα της στο Instagram χρησιμοποιήθηκε στην αφίσα που κυκλοφόρησε από το Ισπανικό Ινστιτούτο Γυναικών. Περιλαμβάνει μια εικονογράφηση πέντε γυναικών – συμπεριλαμβανομένης μιας που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή – σε μια παραλία κάτω από το σύνθημα «το καλοκαίρι είναι και δικό μας». Η κυρία Green-Lord φαίνεται στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας. Μιλώντας σε μια ιστορία στο Instagram, είπε «τρέμει από οργή» αφού είδε τις φωτογραφίες της να έχουν υποστεί επεξεργασία για να αφαιρέσουν το προσθετικό της πόδι. Είπε ότι το μαγιό της είχε επίσης αλλοιωθεί.

«Δεν ξέρω καν πώς να εξηγήσω το πόσο θυμό που νιώθω αυτή τη στιγμή», είπε στο βίντεο. “Άλλο να  χρησιμοποιεί κάποιος  την εικόνα μου χωρίς την άδειά μου και  άλλο να επεξεργάζεται το σώμα μου.” «Κυριολεκτικά δεν ξέρω καν τι να πω, αλλά είναι πέρα ​​για πέρα ​​λάθος», πρόσθεσε η κ. Green-Lord.

Το πόδι της influencer και μητέρας ενός παιδιού ακρωτηριάστηκε αφού χτυπήθηκε από ταξί ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Νέα Υόρκη το 2013. Περπατούσε με μια φίλη της στο Μανχάταν όταν το όχημα ανέβηκε στο κράσπεδο.

Την Πέμπτη η δημιουργός της καμπάνιας, Arte Mapache, ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση των εικόνων χωρίς άδεια. “Δεδομένης της – δικαιολογημένης – διαμάχης σχετικά με τα δικαιώματα στην εικόνα, αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος για να επανορθώσω τις ζημιές που μπορεί να προκλήθηκαν από τις ενέργειές μου είναι να μοιραστώ τα χρήματα που έλαβα για το έργο και να δώσω ίσα μέρη στους ανθρώπους της αφίσας», είπε η καλλιτέχνης. «Ελπίζω να μπορέσω να τα λύσω όλα αυτά το συντομότερο δυνατό, αποδέχομαι τα λάθη μου και γι’ αυτό τώρα προσπαθώ να αποκαταστήσω τη ζημιά που προκλήθηκε», πρόσθεσε.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη διαμάχη. Αλλά σε μια δήλωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ισπανικό Ινστιτούτο Γυναικών είπε ότι η εκστρατεία ήταν μια απάντηση στη «χοντροφοβία, το μίσος και την αμφισβήτηση των μη συμβατικών vοσωμάτων – ιδιαίτερα εκείνων των γυναικών, κάτι που είναι πιο διαδεδομένο το καλοκαίρι».

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: bbc.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *