ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δράσεις Επιμόρφωσης από το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων «Δικαίωμα στην Οικογένεια»

«Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά» είναι το έργο που υλοποιεί το σωματείο Θεσσαλονίκης «Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για  την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια» με εταίρο την Αναπτυξιακή  Εταιρεία Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΑΕ) στο πλαίσιο του Προγράμματος Αctive citizens fund με διαχειριστή το ΄Ιδρυμα Μποδοσάκη και την Οργάνωση SolidarityNow. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας, ο Δήμος Ιωαννίνων, η Οργάνωση «ΕΛΙΖΑ Εταιρία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού» με την υποστήριξη όλων των δράσεων από τη Δ/νση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Η κρίση που διέρχεται και η κριτική που υφίσταται η ιδρυματική φροντίδα ανηλίκων στην χώρα από ιδρύματα κλειστής περίθαλψης με επίκεντρο τη συχνή, συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των ανηλίκων που διαβιούν σε αυτά. Η συνακόλουθη πλέον εφαρμογή του μέτρου της ανάδοχης οικογενειακής φροντίδας μόνο για τα παιδιά των ιδρυμάτων με τα θετικά αλλά και αρνητικά  ζητήματα που έχει αναδείξει, καθώς και η έλλειψη μέχρι σήμερα ενός συγκροτημένου συστήματος κοινωνικής περίθαλψης των ανηλίκων στη χώρα μας που δεν θα οδηγεί εξ ανάγκης σε ίδρυμα, θα αποτελέσει το περιεχόμενο των δράσεων που οργανώνονται στη Αθήνα από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης».

«Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά» σε 3 Εργαστήρια

«Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά» σε 3 Εργαστήρια

Μετά την Καλαμάτα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα:

4η Δράση Επιμόρφωσης Επαγγελματιών της Κοινωνικής Εργασίας στον τομέα της Κοινωνικής Προστασίας για τους ανήλικους

Βασικός παράγοντας προστασίας των ευάλωτων ανηλίκων η κοινωνική εργασία που γίνεται πριν και μετά την απομάκρυνση του παιδιού από το κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση η γνώση και η συνεισφορά των επαγγελματιών της κοινωνικής εργασίας για την καλύτερη αποκατάσταση των παιδιών. Αντικείμενο του εργαστηρίου είναι ο τρόπος διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, η συνηγορία και η προώθηση του θεσμού της αναδοχής ως μέσο ικανοποίησης του δικαιώματος του παιδιού να ανατρέφεται σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Θα πραγματοποιηθεί, δια ζώσης, τριήμερο εργαστήριο ενημέρωσης και επιμόρφωσης, στις ημερομηνίες: Τρίτη 6/6/2023, Τετάρτη 7/6/2023 και Πέμπτη 8/6/2023 και ώρες 09:30 έως 15:30. Τόπος διεξαγωγής εργαστηρίου: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50.

Εισηγητές – επιμορφωτές: Τίνια Απέργη, κλινική ψυχολόγος, καθηγήτρια Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, Επιστημονική Συνεργάτις «ΕΛΙΖΑ» Ελένη Γεώργαρου, δικηγόρος, εμπειρογνώμων παιδικής προστασίας, Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., Σοφία Κωνσταντέλλια, κοινωνική λειτουργός, π. Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, Γιώργος Μόσχος, νομικός, π. Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Νικολαϊδης, ψυχίατρος, δ/ντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Αγγελική Ρουμελιώτου, Επιμελήτρια Ανηλίκων  Δικαστήρια Καλαμάτας.

To εργαστήριο απευθύνεται σε 40 πτυχιούχους εργαζομένους ή μη, Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Νομικής και άλλων ειδικοτήτων αναγκαίων στην παροχή κοινωνικής φροντίδας σε ανήλικους.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Συμμετοχή στο email: info@fosterparentsnet.gr με την ένδειξη: «Αίτηση συμμετοχής για το Εργαστήριο Aθήνας». Θα αποσταλεί έντυπο αίτησης και θα επιστραφεί συμπληρωμένο μαζί  με ένα αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση εργασίας.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Τετάρτη 31/5/2023  Πληροφορίες: 2310.288010, 6977831631

 4η Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης 

«Iδρύματα παιδικής προστασίας και το δικαίωμα των ανηλίκων στην υγιή ανάπτυξη. Η οικογενειακή ανάδοχη φροντίδα, ως μέσο εξάλειψης των ανισοτήτων για τα παιδιά των ιδρυμάτων»

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης την Παρασκευή 9/6/2023 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» Ακαδημίας 50.

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *