ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απίστευτη διάκριση στην Ειδική Αγωγή για όσους υποβάλλονται σε Φυσικοθεραπείες!

Η διάταξη που απαγορεύει να αποζημιώνονται οι φυσικοθεραπείες που πραγματοποιούνται σε μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, ενώ αποζημιώνονται όλες οι άλλες θεραπείες στο πλαίσιο της ειδικής αγωγή, έφερε μόνο πρόσθετα προβλήματα, στους γονείς και τους επιβαρύνει με το κόστος των φυσικοθεραπειών. Η απίστευτη διάκριση ενάντια στους δικαιούχους ειδικής αγωγής θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση το 2020 με το άρθρο 16 του ν.4737/2020 και έχει δημιουργήσει μόνο προβλήματα, καθώς διαχωρίζει τις θεραπείες που χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ στους δικαιούχους ειδικής αγωγής, σε δυο κατηγορίες:

Κάτω τα χέρια από τις Φυσικοθεραπείες των παιδιών μας!

Α) σε αυτές που μπορούν να παρέχονται και να αποζημιώνονται εξ ολοκλήρου στους δικαιούχους (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.λπ.) και

Β) σε αυτές που δεν αποζημιώνονται αν δεν παρέχονται από συμβεβλημένους Φυσικοθεραπευτές, για παιδιά – νέους δικαιούχους που ξεκίνησαν τις θεραπείες μετά τη δημοσίευση του ν.4737/2020.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν απέφερε κανένα οικονομικό όφελος, γιατί είτε σε συμβεβλημένο γίνουν οι φυσικοθεραπείες, είτε σε μη συμβεβλημένο, η αποζημίωση είναι ίδιου ύψους από τον ΕΟΠΥΥ, μάλιστα οι παροχές φυσικοθεραπείες στην ειδική αγωγή γίνονται σε περιστατικά με μεγάλη βαρύτητα, με κινητικά προβλήματα που πολλές φορές επιβάλλονται μετά από μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις (τενοντομεταθέσεις κλπ)

Το πρόβλημα έχει διογκωθεί όλο αυτό το διάστημα των δύο ετών, καθώς “τιμωρούνται” οι γονείς και τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν αποζημιώνονται για τις φυσικοθεραπείες που εκτελούνται σε μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, από τη δημοσίευση του Νόμου και μέχρι σήμερα.

Ο  Π.Σ.Φ. από την πρώτη στιγμή δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του στην ψήφιση αυτής της διάταξης, που περιέχονταν στο άρθρο 16 του ν. 4737/2020 και που χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη, καθώς θέσπισε έντονες διακρίσεις τόσο μεταξύ των παιδιών που πάσχουν από βαριά κινητικά προβλήματα, όσο και μεταξύ των επαγγελματιών υγείας. Ο Π.Σ.Φ. ζήτησε επανειλημμένα την κατάργηση της συγκεκριμένης απαράδεκτης διάταξης τόσο από τη διοικήτρια του οργανισμού κα Καρποδίνη, όσο και από τον Υπουργό Υγείας κο Πλεύρη. Αυτό λοιπόν προτείνει και σήμερα με την επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ και τον Υπουργό Υγείας, δηλαδή την κατάργηση της διάταξης και την επαναφορά της δυνατότητας ελεύθερης επιλογής φυσικοθεραπευτή, για τους δικαιούχους ειδικής αγωγής.

Ο Π.Σ.Φ. βρίσκεται σε συνεργασία με τους συλλόγους ασθενών και ΑμεΑ, οι οποίοι προτείνουν, την αλλαγή του πλαισίου και την επαναφορά του καθεστώτος όπως ίσχυε πριν το 2020, καθώς οι ίδιοι βιώνουν έναν πρόσθετο Γολγοθά που θέσπισε η Βουλή το 2020.

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: psf.org.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *