ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάψευση από Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για τα αναλώσιμα του Σακχαρώδη Διαβήτη

Το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), με ανακοινώσεις τους διευκρινίζουν ότι δεν ανακόπτεται η πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

 

Το δελτίο τύπου του  υπουργείου υγείας…

Διευκρινίσεις για τα αναλώσιμα του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι

Αναφορικώς με το θέμα που έχει προκύψει για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Για πρώτη φορά στη χώρα μας αποζημιώνονται οι πομποί και το σύνολο των ιατροτεχνολογικων προϊόντων των αναλώσιμων του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι χωρίς καμία συμμετοχή των ασφαλισμένων. Το μοναδικό θέμα που έχει προκύψει είναι για ένα συγκεκριμένο προϊόν παλιάς τεχνολογίας μιας συγκεκριμένης εταιρείας που με βάση το ΦΕΚ της 8ης Αυγούστου θα αποζημιώνεται με χαμηλότερη τιμή από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το συνολο των προϊόντων χωρίς καμία συμμετοχή.

Παράλληλα ανοίγει η αγορά καταργώντας μονοπωλιακές πρακτικές καθώς πλέον εντάσσονται όλες οι εταιρείες και όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Τα αναλώσιμα για τον διαβήτη της πολυεθνικής εταιρίας Medtronic συνεχίζουν να διατίθενται και θα διατίθενται βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων με τον ΕΟΠΥΥ απρόσκοπτα στους ασθενείς, χώρις συμμετοχή, όπως και τα αντίστοιχα προϊόντα όλων των εταιριών. Το ότι θα αποζημιώνεται με λιγότερα χρήματα η συγκεκριμένη εταιρία είναι λογικό να προβληματιζει την εταιρεία, με την οποία η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή όπως με κάθε ιδιώτη πάροχο. Ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση η κινητοποίηση που ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση υψηλότερων τιμών αποζημίωσης στα προϊόντα της.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης, πράγμα που συνιστά προστασία της δημόσιας Υγείας και του δημοσίου χρήματος.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με όλους τους ιδιώτες παροχους με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων”.

Ανατροπή του ΦΕΚ που θέτει σε κίνδυνο παιδιά και ενήλικες με Διαβήτη Τ1 ζητούν γονείς και φορείς διαβητικών

Ανατροπή του ΦΕΚ που θέτει σε κίνδυνο παιδιά και ενήλικες με Διαβήτη Τ1 ζητούν γονείς και φορείς διαβητικών

Οι  απαντήσεις του ΕΟΠΥΥ

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Δεν ανακόπτεται η πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα – Οι διευκρινιστικές απαντήσεις του ΕΟΠΥΥ στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), το τελευταίο διάστημα, δηλαδή, από τις 28/07/2022 έως και σήμερα 22/08/2022, παρακολουθεί με αμείωτο το ενδιαφέρον, τα δρώμενα και τις συνέπειες της παραπληροφόρησης στην κοινότητα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Οι παραπλανητικές και ανυπόστατες φημολογίες, σύμφωνα με τις οποίες η πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα συστήματα καταγραφής θα είναι απαγορευτική λόγω των τιμών αποζημίωσης που ορίστηκαν στο ΦΕΚ 4204 Β’/08.08.2022, προκάλεσαν πανικό και ανησυχία σε πολλούς γονείς και είναι απόλυτα λογικό. Κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την προκληθείσα κατάσταση και τέλος κάποιοι άλλοι «είδαν φασαρία και συμμετείχαν για τον καβγά».

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κράτησε ουδέτερη στάση μέχρι να λάβει τις διευκρινιστικές απαντήσεις του ΕΟΠΥΥ στα πολύ στοχευμένα ερωτήματά της.

Την Παρασκευή 19/08/2022 λάβαμε τις τεκμηριωμένες απαντήσεις του ΕΟΠΥΥ τις οποίες παραθέτουμε στο τέλος του δελτίου Τύπου. Θεωρούμε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να κάνουμε μια σύντομη, όσο είναι εφικτό, περιγραφή των γεγονότων των τελευταίων ημερών, ώστε όλοι να κατανοήσουν πως όλα στηρίζονται σε μια «φούσκα», που προκάλεσε χωρίς λόγο ανησυχία σε πολλούς συμπάσχοντές μας.

-Στις 28/07/2022 στην κοινότητα τον ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα άρχισε η παραπληροφόρηση και τα αναπάντητα ερωτήματα. Σε άρθρο στην ιστοσελίδα VIRUS, δύο Έλληνες διακεκριμένοι Ιατροί στον Σακχαρώδη Διαβήτη μεταφέρουν την αντίδρασή τους σχετικά με την επικείμενη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, την οποία χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη», «αυθαίρετη» και «αντιεπιστημονική».

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι Ιατροί που μέσα από αυτούς εκφράζεται η άποψη της ελληνικής Επιστημονικής Κοινότητας είναι οι κάτωθι:

Dr. Νικόλαος Τεντολούρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Υπεύθυνος Διαβητολογικής Μονάδας και του Ερευνητικού Διαβητολογικού Εργαστηρίου, Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό». Διετέλεσε και διατελεί μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ) και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, Scientific Secretary του Diabetic Foot Study Group (από το 2013) της European Association for the Study of Diabetes (από το 2014), μέλος του American College of Physicians και μέλος της American Diabetes Association. Επιπλέον, είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) της οποίας διετέλεσε και Πρόεδρος.

Ανδριανή Βαζαίου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΕΣΥ, Παιδίατρος, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Α΄ Παιδιατρική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝ Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού». Διετέλεσε και διατελεί μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και ταμίας καθώς και μέλος του ΔΣ και ταμίας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Είναι επίσης μέλος της υποεπιτροπής του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ για την έγκριση χορήγησης αντλιών έγχυσης ινσουλίνης, αλλά και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΟΔΙ της οποίας διετέλεσε και Πρόεδρος.

Οι παραπάνω Ιατροί, χωρίς να έχουν αποκαλύψει τις πηγές τους, είπαν στη συνέντευξη:

-Νικόλαος Τεντολούρης: «Η απόφαση αυτή είναι αυθαίρετη και αντιεπιστημονική. Αν εφαρμοστεί πρακτικά θα σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ καταργεί τις αντλίες ινσουλίνης».

-Ανδριανή Βαζαίου: «Απαράδεκτη θεωρεί την απόφαση και η κα Ανδριανή Βαζαίου. (…) Ο σακχαρώδης διαβήτης εξελίσσεται σε επιδημία, λόγω της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Το μέλλον στη διαχείριση του διαβήτη βρίσκεται στη νέα ιατρική τεχνολογία. Είναι δυνατόν λοιπόν κάποιοι στον ΕΟΠΥΥ να θέτουν αναίτια και ατεκμηρίωτα εμπόδια στη χρήση της νέας τεχνολογίας;».

Παράλληλα στο άρθρο αναφέρεται το εξής: «Πριν από ενάμιση χρόνο, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε – και ορθά – σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες, προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές στην αποζημίωση των συστημάτων παρακολούθησης της γλυκόζης στο αίμα. Η διαδικασία αυτή όμως κηρύχτηκε άγονη. Έτσι, κλήθηκε το Δ.Σ. του οργανισμού να διαχειριστεί το ζήτημα και κατέληξε στο να εξισώσει όλους τους αισθητήρες γλυκόζης, ανεξάρτητου τεχνολογίας και κλινικού αποτελέσματος.».

Διαβητικοί: Δώστε τέλος στην ομηρία μας, ανακαλέστε το ΦΕΚ 4204/ΤΒ

Διαβητικοί: Δώστε τέλος στην ομηρία μας, ανακαλέστε το ΦΕΚ 4204/ΤΒ

Ποια είναι η πραγματικότητα:

 1. Εξίσωση όλων των αισθητήρων προβλέπει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) από την 01/11/2018 (ΦΕΚ 4898 Β’/01.11.2018) και σε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που ισοδυναμεί με το κόστος των συνολικών μηνιαίων αναλωσίμων σε ταινίες και σκαριφιστήρες.
 2. Η διαπραγμάτευση, όπως προβλέπεται νομοθετικά, μπορεί να ευοδώσει, μπορεί και όχι. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο, οπότε στη συνέχεια αναλαμβάνει ευθύνη το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.
 3. Όπως προκύπτει από το ίδιο το κείμενο του ΦΕΚ 4204 Β’/08.08.2022 (σελ. 2, παρ. 20), η απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ελήφθη στις 28/07/2022. Πώς είναι δυνατόν το πρωί της ίδιας ημέρας, δηλαδή στις 28/07/2022, να δίνονται συνεντεύξεις που αφορούν στο περιεχόμενο μιας απόφασης που εκείνη την ημέρα θα είχε παρθεί; Πώς γνώριζαν οι εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας το περιεχόμενο της απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ;
 4. Ένα μέλος του ΑΥΣ του ΕΟΠΥΥ, δε θα έπρεπε να έχει διαμαρτυρηθεί ή να έχει απαιτήσει να συμμετάσχει στις διαδικασίες αξιολόγησης των τεχνολογικών προϊόντων που εγκρίνει ή όχι ο ΕΟΠΥΥ; Η κα Ανδριανή Βαζαίου συμμετέχει στην υποεπιτροπή του ΑΥΣ από το 2012. Γιατί δε συμμετείχε στη διαπραγμάτευση του LIBRE ή στην αξιολόγησή του, που διήρκησε από το 2017 έως το 2019; Επιπλέον, ποια επιστημονική εταιρία που άπτεται του Σακχαρώδη Διαβήτη ζήτησε ποτέ να συμμετάσχει στις Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ που αφορούν τα ιατροτεχνολογικά υλικά ή σε Επιτροπές του Υπουργείου Υγείας που αξιολογούν και διαπραγματεύονται τα φάρμακα και τις τιμές τους;

-Στις 30/07/2022 στην κοινότητα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα η παραπληροφόρηση συνεχίζεται και εντείνεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμη περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα. Σε άρθρο στο site Healthweb, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΟΔΙ και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης  Αγώνα για τον Νεανικό Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) δηλώνουν στη δημοσιογράφο:

-κ. Σπύρος Αθανασίου, Γενικός Γραμματέας ΕΛΟΔΙ: «Εάν ληφθεί επίσημα μια τέτοια απόφαση, θα φέρει αναστάτωση σε όλη την κοινότητα των Ατόμων με Διαβήτη διότι θα υπάρξει δυσχέρεια στην προμήθεια των αισθητήρων που είναι συνδεδεμένοι με αντλία. (…) Ήδη υπάρχει αναστάτωση στα άτομα με Διαβήτη από τη διαρροή της πληροφορίας. (…) Εάν τελικά ληφθεί αυτή η απόφαση και εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ θα είναι σαν να ακυρώνει ο ΕΟΠΥΥ τη χρήση των αντλιών συνδεδεμένων με αισθητήρα γλυκόζης και θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα (…).»

-κα Σοφία Μανέα, Πρόεδρος  ΠΕΑΝΔ: «Γνωρίζει για την απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ που εξισώνει την τιμή όλων των αισθητήρων γλυκόζης. (…) Εάν τελικά ισχύσει θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων με διαβήτη Τύπου 1 καθώς υπάρχει κίνδυνος πολλές εταιρίες να αποσύρουν από την Ελλάδα τους αισθητήρες γλυκόζης. (…) Τα κόστη των αναλώσιμων δεν μπορούν τα άτομα με διαβήτη να τα πληρώσουν από την τσέπη τους.»

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

 1. Όταν δημοσιεύεται ΦΕΚ που αφορά ένταξη προϊόντων στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ, ακολουθείται συγκεκριμένη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα κατατίθενται από τις εταιρίες στον ΕΟΠΥΥ και προκύπτουν οι τιμές τους βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών ευρωπαϊκών χωρών που καταθέτουν οι ίδιες οι εταιρείες και δεν τις ορίζει ο ΕΟΠΥΥ από μόνος του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τόσο ο ΕΚΠΥ (ΦΕΚ 4898 Β’/01.11.2018) όσο και το ΦΕΚ 94 Α’/13.05.2022, Άρθρο 5, παρ. 1, περ. 4β, ορίζουν συγκεκριμένη τιμή. Συνεπώς, τι είδους δυσχέρεια θα μπορούσε να προκληθεί στην τελική προμήθεια αυτών των υλικών στους ασθενείς εφόσον έχουν μεσολαβήσει πολλά προγενέστερα στάδια κατά τα οποία γίνεται διάλογος με τις εταιρείες;
 2. Ένα ΦΕΚ όπως το ΦΕΚ 4204 Β’/08.08.2022, περιγράφει την τιμή αποζημίωσης ενός ιατροτεχνολογικού προϊόντος, δηλαδή το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ στην εταιρία για να αγοράσει το προϊόν, όπου στην τελική λιανική τιμή του προϊόντος περιλαμβάνεται: κόστος παραγωγής προϊόντος/ δαπάνες RND/ έξοδα αποστολής/ τελωνείο/ ΦΠΑ και άλλα. Γιατί όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να απασχολεί τον ασθενή, όταν ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία; Ο ασθενής που είναι ασφαλισμένος, δικαιούται μέσω της ασφάλισής του όσα προβλέπει ο ΕΚΠΥ και συγκεκριμένα στον Σακχαρώδη Διαβήτη σύμφωνα με το άρθρο 47, δεν καταβάλουν συμμετοχή στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, όπως αναφέρεται στην περίπτωση ε, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη (…), ενώ στο ίδιο άρθρο παρακάτω περιγράφονται πλήρως τα αναλώσιμα υλικά που δικαιούται κάποιος και τέλος στο άρθρο 48 περιγράφονται πλήρως οι αντλίες ινσουλίνης και τα αναλώσιμά τους. Άρα, πώς προκύπτει ότι ο ΕΟΠΥΥ ακυρώνει τη χρήση των αντλιών και των νέων τεχνολογιών;
 3. Τι σημαίνει ο όρος «θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους»; Είναι αδιανόητο τρία χρόνια τώρα άτομα που προΐστανται τόσο επιστημονικά όσο και αντιπροσωπευτικά στον χώρο του Σακχαρώδη Διαβήτη, να μην έχουν υπόψη τον ΕΚΠΥ όπου στο Άρθρο 61 αναφέρει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους στον ασθενή από οποιονδήποτε πάροχο (φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρίες, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.). Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει εδώ και χρόνια αντιδράσει στις επιπλέον συμμετοχές που ζητούνται από τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη από μερίδα φαρμακοποιών και καταθέτει στον ΕΟΠΥΥ κάθε καταγγελία η οποία της αποστέλλεται.

-Στις 02/08/2022, η εταιρία Medtronic έστειλε επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ, την οποία κοινοποίησε και στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Από την εν λόγω επιστολή θα θίξουμε δύο συγκεκριμένα σημεία, από τα οποία στο πρώτο γνωρίζαμε την απάντηση, για το δεύτερο απάντα ο ΕΟΠΥΥ.

1ο σημείο: «Σύμφωνα με αυτήν τη φημολογία, επίκειται μονομερής μείωση από πλευράς σας των τρεχουσών τιμών αποζημίωσης των αναλώσιμων αισθητήρων γλυκόζης συνδεόμενων με αντλίες ινσουλίνης σε ποσοστό άνω του 50%. Επί της ουσίας θα εξισώνεται η μηνιαία αποζημίωση τριών (3) ουσιωδώς μεταξύ τους διαφορετικών ειδών αισθητήρων γλυκόζης: 1. οι αισθητήρες τεχνολογίας flash (FGM), 2. οι αισθητήρες Αυτόνομων συσκευών Συνεχούς Παρακολούθησης Γλυκόζης CGM (Standalone CGM) και 3. οι αισθητήρες που συνδέονται με τις αντλίες ινσουλίνης με δυνατότητα αυτοματισμών, με τη μηνιαία τιμή αποζημίωσης των ταινιών σακχάρου (!)»

Οι αυτοματισμοί στις αντλίες 640 και 780 γίνονται εξαιτίας του αλγορίθμου που έχουν ενσωματωμένο οι συσκευές αυτές και οι αυτοματισμοί λειτουργούν όταν ο χρήστης ταυτόχρονα έχει συνδεδεμένο και CGM μόνο της εταιρίας Medtronic πάνω του. Σύμφωνα με τα μοντέλα που υπήρχαν στην Ελλάδα, ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε τα Enlite 2 και Enlite 3, όπου το ένα διαδέχθηκε το άλλο ως εξελιγμένο μοντέλο. Πολλά άτομα με Διαβήτη από πέρυσι, βάσει του ΦΕΚ 2439 Β’/07.06.2021, χρησιμοποιούν την αντλία 640 με τον Enlite 3 αισθητήρα. Επιπλέον, ενώ ο ΕΚΠΥ το προέβλεπε, ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημίωνε STAND ALONE CGM, δηλαδή, συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης που ΔΕΝ απαιτούν τη χρήση αντλίας. Οι αισθητήρες Enlite 2 και Enlite 3 χρησιμοποιούνται στα συστήματα Stand alone της εταιρίας Medtronic που η ίδια εταιρία τα ονομάζει Guardian 2 ή 3 αντίστοιχα, τα οποία δεν είδαμε στην Ελλάδα, αφού δεν τα αποζημίωνε ο ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, στην κατηγορία flash, όπως περιγράφεται στην επιστολή της εταιρίας, υπάρχει το LIBRE, προϊόν της Εταιρίας ABBOTT, το οποίο είναι και το μοναδικό FLASH παγκοσμίως, που ο ΕΟΠΥΥ το αποζημιώνει και το παρέχει στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 από τον Φεβρουάριο του 2019.

Συμπερασματικά: Τα προϊόντα της κατηγορίας 2 και 3 στην επιστολή της εταιρίας Medtronic είναι ίδια και όλο τον αυτοματισμό τον προσφέρουν οι συσκευές των αντλιών ινσουλίνης 640 ή 780. Εφόσον η εταιρία φέρνει, όπως είδαμε στο ΦΕΚ 4204, το Enlite 4 ως Stand alone αλλά και ως εξέλιξη του Enlite 3 και δηλώνει στον ΕΟΠΥΥ ότι συνδέεται και με την αντλία 780 (ΦΕΚ 4204 και επιστολή απάντησης του ΕΟΠΥΥ στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), γιατί αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις τιμές και μιλάει για εξίσωση τιμών;

Αφού μιλάνε μόνοι τους για το ίδιο προϊόν βάζοντάς το σε διαφορετικές κατηγορίες. Άρα διαφορετική τιμή λόγω διαφορετικής κατηγορίας;

Μάλλον, δεν είναι λογικό!

2ο σημείο: «(…) Ως εκ τούτου, καθιστούμε σαφές ότι σε περίπτωση που ανωτέρω μέχρι στιγμής φημολογία γίνει και πράξη, η Εταιρεία μας θα βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να απεντάξει τα ως άνω προϊόντα από το Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων, γιατί η διάθεσή τους στις τιμές αυτές θα ήταν απαγορευτική.».

Το παραπάνω σημείο δημιούργησε ιδιαίτερη ανησυχία, η οποία όμως δεν εντάθηκε, αφού καμία άλλη φαρμακευτική εταιρία δε διαμαρτυρήθηκε. Για να μπορέσει λοιπόν η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να παρέχει στους ανθρώπους με Διαβήτη αυτό που παρέχει τα 25 συναπτά έτη ύπαρξή της, δηλαδή έγκυρες και υπεύθυνες απαντήσεις, έχοντας ως μέλη της 28 πρωτοβάθμια σωματεία και εγγεγραμμένα σε αυτά περισσότερα από 100.000 άτομα, μόνο πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και γονείς ανήλικων παιδιών με Διαβήτη, απευθύνθηκε αποκλειστικά και μόνο στον ΕΟΠΥΥ και έθεσε ερώτημα και για το παραπάνω 2ο σημείο. Την πλήρη απάντηση μπορείτε να διαβάσετε στην επιστολή του ΕΟΠΥΥ, που επισυνάπτεται συνημμένα, αλλά εν ολίγοις ο Οργανισμός αναφέρει ότι η εταιρεία μπορεί μόνο να προσβάλει τη σύμβασή της με τον ΕΟΠΥΥ και να αποσύρει ΟΛΑ τα προϊόντα της ανεξαρτήτως κατηγορίας πάθησης και όχι μόνο συγκεκριμένα προϊόντα.

-Στη συνέχεια του χρονικού, από τις 08/08/2022 που δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, έως τις 11/08/2022

Η παραπληροφόρηση άρχισε να «οργιάζει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» με κάποιους, εξαιτίας της άγνοιάς τους, να έχουν τρομοκρατηθεί για το αν θα υπάρχουν τα προϊόντα, κάποιους άλλους να πιστεύουν ότι θα πληρώσουν λεφτά για να τα λάβουν, άλλους να επικαλούνται ότι ο ΕΟΠΥΥ «βγάζει» τα προϊόντα από την αποζημίωση και κάποιους άλλους να «κατηγορούν» (Πηγή FB: «τα παπαγαλάκια της φαρμακευτικής εταιρίας M προκαλούν ταραχή. Πάντα οι εταιρίες… για να κερδίζουν στην πλάτη μας!»).

-Στις 11/08/2022 είδαμε το δελτίο Τύπου της ΕΛΟΔΙ όπου το ΔΣ του φορέα, θέλοντας να απαλλαχθεί από πιθανές ευθύνες, περιέγραφε τον εθελοντισμό μιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης, ο οποίος είναι δεδομένος αφού είναι ΜΚΟ. Επιπλέον, καταγράφεται ο χρόνος που τα μέλη αφιερώνουν (αυτό κύριοι είναι δεδομένο!) και τέλος γενικά και αόριστα ζητούν από γιατρούς ανά την Ελλάδα να τους στείλουν τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα των ασθενών τους από τα ιατροτεχνολογικά συστήματα που χρησιμοποιούν.

Τελικά, όλα αυτά που οι πάσχοντες και οι ιατροί τους θα σας στείλουν, τι θα τα κάνετε; Μήπως ετοιμάζετε κάποια επιστημονική μελέτη; Επιπλέον, στο τέλος θέτετε και ένα αόριστο ερώτημα: «Αλήθεια, θα μας εκπλήξουν και με το επικείμενο ΦΕΚ για τις ταινίες μέτρησης ξανά αρνητικά;». Σε τι ακριβώς αναφέρεστε; Μήπως μάθουμε και όλοι οι υπόλοιποι!

Στις 11/08/2022 η εταιρία Medtronic επικοινωνεί εκ νέου με επιστολή που στέλνει και στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ όπου:

1ο σημείο: «(…) Δυνάμει δε αυτής της απόφασης μειώνονται οι τιμές αποζημίωσης των αισθητήρων γλυκόζης Enlite (MMT-7008A) και GS3 (MMT-7020C3) που συνδέονται με τις αντλίες Minimed 640G και Minimed 780G σε ποσοστό μεγαλύτερο του 55%, εν συγκρίσει με τις τρέχουσες τιμές αποζημίωσης. Ο προσδιορισμός των τιμών αυτών σε δημόσιο έγγραφο, προσβάσιμο από οποιονδήποτε, έχει γίνει μονομερώς από τον ΕΟΠΥΥ και δεν έχει έρεισμα σε καμία τιμή αναφοράς άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.»

2ο σημείο: «(…) Η Medtronic επεξεργάζεται τη συγκεκριμένη απόφαση σε επίπεδο Global Pricing και σύντομα θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις (…).»

Η εταιρία στο 1ο σημείο επαναλαμβάνει πάλι τα ίδια, ότι δηλαδή έχει πρόβλημα με την τιμή στα παλιά της μοντέλα και όχι στο τελευταίο το Enlite 4, που όπως μπορείτε να δείτε εδώ (How SmartGuard™ works with the MiniMed™ 780G System and Guardian™ 4 Sensor – YouTube) συνδέεται πλήρως με τη νέα τεχνολογία και παρέχει όλα όσα προσδοκά ένα παιδί ή ένας ενήλικας με Διαβήτη. Στο 2ο σημείο η ευθύνη μετακυλίεται αλλού, στο «GLOBAL PRICING».

Συμπερασματικά, καταλαβαίνουμε ότι ξαφνικά θα γίνει «θαύμα» και θα δεχθεί η εταιρία να έχει τα προϊόντα της και στην Ελλάδα!

Στις 11/08/2022 η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έστειλε επιστολή στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με τα παρακάτω ερωτήματα:

 1. Για ποιον λόγο ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε αυτήν τη μεγάλη μείωση της τιμής αποζημίωσης των αναλωσίμων αισθητήρων γλυκόζης με αποτέλεσμα να εκφράζονται προειδοποιήσεις από την εταιρεία Medtronic για απένταξη των υλικών αυτών από το Μητρώο Αποζημιούμενων προϊόντων του ΕΟΠΥΥ;
 2. Με ποιον τρόπο καθορίζονται οι τιμές των προϊόντων που εντάσσει ο ΕΟΠΥΥ στο Μητρώο των Αποζημιούμενων Προϊόντων του; Ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται βάσει του νόμου 4461/2017 (ΦΕΚ 38 Α’/28.03.2017), όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σύμφωνα με τον οποίο: «δηλώνονται οι τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς του συγκεκριμένου είδους (αναλώσιμο υγειονομικό υλικό ή διατροφικό σκεύασμα ή είδη πρόσθετης περίθαλψης, εξαιρουμένων των τεχνητών μελών και θεραπευτικών μέσων), με τις οποίες αυτό (με τη συγκεκριμένη περιεκτικότητα και συσκευασία) κοστολογείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τιμή αποζημίωσης του προϊόντος προσδιορίζεται κατ’ ανώτατο όριο από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών αγοράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση»;
 3. Πώς ο ΕΟΠΥΥ εντάσσει στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων υλικά με τιμές εξαιρετικά χαμηλές, οι οποίες, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, «δεν συνάδουν με συγκριτικά οικονομικά δεδομένα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και είναι απαγορευτική η διακίνησή τους στην Ελλάδα μέσω του Οργανισμού;
 4. Ποιες είναι οι διασφαλίσεις που λαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ για την πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη σε υλικά τα οποία ο Οργανισμός ενέταξε στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων;
 5. Από τους αισθητήρες που αποζημιώνονται στο ΦΕΚ 4204 Β’, μόνο για έναν αισθητήρα υπάρχει η επισήμανση ότι συνδέεται με την αντλία Minimed 780G. Πώς προέκυψε το δεδομένο αυτό;
 6. Τι προβλέπεται στην περίπτωση που μία εταιρεία πάροχος του ΕΟΠΥΥ καταθέσει αίτημα απένταξης προϊόντων από το Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων του Οργανισμού; Ποια διαδικασία ακολουθείται από τον ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση αυτή;
 7. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αίτημα απένταξης προϊόντων, μπορεί μια εταιρεία να επιβάλλει πρόσθετη συμμετοχή στους πάσχοντες παρά τις σαφείς διατυπώσεις του άρθρου 61 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ;

(Ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εδώ: https://www.facebook.com/glikosplanitis/posts/3307261896181133)

-Τέλος, από τις 11/08/2022 έως και σήμερα διαβάσαμε απίστευτα πράγματα!

Πολιτικές ομάδες όπως το ΠΑΜΕ, να υποστηρίζουν το περιθώριο κέρδους πολυεθνικών εταιριών, πολιτικά κόμματα να τάσσονται υπέρ των ατόμων με Διαβήτη για ένα θέμα το οποίο αφορά καθαρά την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία και τα διοικητικά τμήματα του ΕΟΠΥΥ και στο οποίο ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Να γίνεται πολιτικό παιχνίδι, πάλι στην πλάτη των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη της χώρας, προσκαλώντας τους «άγνωστοι» σε μαζικές συγκεντρώσεις. Να εμφανίζονται έτσι ξαφνικά ως διάττοντες αστέρες υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και πολλά άλλα.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ όπως το 2012 φρόντισε για την αποζημίωση των αισθητήρων γλυκόζης ως αναλώσιμο των αντλιών ινσουλίνης ώστε οι νέες τεχνολογίες να υπάρχουν στα χέρια των ατόμων με Διαβήτη, έτσι και το 2017 κάλεσε τα άτομα με Διαβήτη σε μαζική κινητοποίηση για τη διεκδίκηση των πραγματικών τους αναγκών, έτσι και το 2019 βοήθησε ώστε το libre να ενταχθεί στο σύστημα αποζημίωσης, το οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο ο τότε Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αλλά και ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.

Σήμερα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει επίσημα το σύνολο των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη της χώρας, πως η πλήρης αποζημίωση των νέων τεχνολογιών από τον ΕΟΠΥΥ είναι δεδομένη, η παραμονή των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα είναι δεδομένη και επιπλέον δεδομένα είναι όλα εκείνα τα οποία ζήτησε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκ μέρους των ανθρώπων που εκπροσωπεί, ώστε να ενταχθούν στην τροποποίηση του ΕΚΠΥ και αφορούν τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η τροποποίηση του ΕΚΠΥ αναμένεται στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανόν και πριν την εκπνοή του καλοκαιριού. Εάν εκεί, στον νέο ΕΚΠΥ, δεν περιγράφονται και δεν περιλαμβάνονται τα ιατροτεχνολογικά υλικά Διαβήτη, τότε θα πρέπει να κινητοποιηθούμε μαζικά!

Ως πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη ή/και γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη αγωνιούμε όλοι για την πρόσβασή μας σε νέα προϊόντα και τεχνολογίες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Εδώ και 25 χρόνια είμαστε εδώ για να τα διεκδικούμε και να τα απαιτούμε. Οι στόχοι μας πρέπει να είναι πάντα συγκεκριμένοι.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ παραμένει άοκνα στο πλευρό των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη και είναι εδώ για να δώσει έγκυρες απαντήσεις σε όλους.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

O Πρόεδρος Χρήστος Δαραµήλας

Η Γενική Γραμματέας Μαρία Τριανταφύλλου

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *