AUTISM STORIES

Autism Stories | The Mates: Μια ηλεκτρονική εφημερίδα από άτομα στο φάσμα του αυτισμού…

Πάντα με ενδιαφέρει να διαβάζω οτιδήποτε πρωτοποριακό που γίνεται στο εξωτερικό ή στην χώρα μας για τον αυτισμό. Κάποια καινοτομία που θα μπορούσε να έρθει και στην Ελλάδα, ή (γιατί όχι) κάποια τέτοια που θα μπορούσαμε εμείς να «εξάγουμε» σαν καλή πρακτική…

 

της Ειρήνης Συνανίδου – Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας – Μητέρα ΑμεΑ

 

Δεν θα μπορούσε λοιπόν η στήλη Autiism Stories να προσπεράσει το «The Mates» την πρώτη ηλεκτρονική εφημερίδα που συντάσσεται από εφήβους και ενήλικες Έλληνες αυτιστικούς.

Ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να συντονίσει αυτή τη προσπάθεια ως επιστημονικός υπεύθυνος, είναι ο ψυχολόγος Κυριάκος Καλαφάτης, όχι μόνο λόγω της ιδιότητας του αλλά και γιατί ως άτομο με ΔΕΠΥ γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να σκέφτεσαι διαφορετικό τρόπο.

Είναι ευκαιρία να δείτε μέσα από την κουβέντα που κάναμε πως το «The Mates» αποτελεί ένα μέσο έκφρασης και αλληλεπιδρασης των αυτιστικών ατόμων τόσο μεταξύ τους όσο και με τον υπόλοιπο κόσμο.

Καταρχήν να ξεκινήσουμε από το ποιοι είναι οι The Mates; Ποιοι είστε; Οι ηλικίες σας; Τα ονόματα σας; Ποια τα ενδιαφέροντα σας και πως προέκυψε αυτή η παρέα;

Είναι ενα διαδικτυακό περιοδικό/εφημερίδα, με συντελεστές άτομα στο φάσμα του αυτισμού.
Οι ηλικίες είναι μεταξύ 18 και 50 ετών. Με σκοπό να μοιραστούν ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα χωρίς παρέμβαση, όπως κάνει η κάθε υγιής εφημερίδα. Είτε αρέσουν τα άρθρα μας, είτε όχι, αυτοί είμαστε, αυτά μπορούμε.

Η ομάδα, προέκυψε κατά την διάρκεια της πρώτης πανδημίας, προσπαθώντας να βρούμε μια δημιουργική διέξοδο επικοινωνίας και έκφρασης σε αυτή την δύσκολη φάση που περνάγαμε όλοι μας.

Το ορμητήριο μας είναι η Έγκαιρη Παρέμβαση και η Δομή Εφήβων & Νέων «ΦΙΛΩΝ», στο Χαλάνδρι.

Ο Παναγιώτης και ο Δημήτρης που είναι οι πρωτεργάτες αρθρογράφοι και η συντακτική μας ομάδα, με τον Χάρη που δημιουργεί τα Podcast με θέματα όπως η μοναξιά και η αστρονομία, τον Ιάσωνα για τις συνεντεύξεις και άρθρα του για τα συναισθήματα, την Χριστιάνα που έχει ξεκινήσει την συντακτική και ορθογραφική διόρθωση των κειμένων και τον Τάκη που του αρέσει να μεταφράζει αγαπημένα του τραγούδια.

Εκτός της βασικής δημομοσιογραφικής ομάδας σας, με ποιούς άλλους συνεργάζεστε;

Πολλοί αρθρογράφοι μας είναι εξωτερικοί συνεργάτες που θέλανε να μοιραστούν την τέχνη τους και τα ενδιαφέροντα τους. Ο Έκτορας που είναι ερασιτέχνης ηθοποιός και φιλοξενούμε τα φιλμ του στο YouTube, ο Σωτήρης με έμφαση στη γεωγραφία, στα αθλητικά και στην Eurovision.

Να παρουσιάσουμε στο κόσμο την δική μας προσωπική ματιά… Το πώς αντιλαμβανόμαστε το κόσμο που ζούμε!

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι ότι έχουμε φιλοξενήσει έναν αγώνα με υπογραφές, μιας κοπέλας με αυτισμό, για την δημιουργία ειδικού σχολείου στο νησί της και εγώ (Κυριάκος Καλαφάτης) ως Ψυχολόγος συντονιστής, δυσλεκτικός και boomer.

Έχετε δει την σειρά “the boys”; Ε, εμείς είμαστε η ελληνική εκδοχή στα media, ένα πράγμα…

Ποιο είναι το target group της προσπάθειας σας; Σκέφτεστε να το επεκτείνετε ή θα στοχεύετε πάντα σε συγκεκριμένη μερίδα πληθυσμού;

Η συγκεκριμένη εφημερίδα /περιοδικό είναι ένας οργανισμός που εξελίσσεται με συνεχόμενα updates. Για την ώρα φιλοξενεί άρθρα από άτομα στο φάσμα του αυτισμού και με άτομα με νοητική αναπηρία. Γενικά είμαστε ανοιχτοί. Βέβαια τά άρθρα πρέπει να είναι αυθεντικά σε απόψεις και ιδέες, έχουμε σαλπάρει και πάμε με το κύμα.

Η πραγματικά αξιόλογη ιδέα σας μετουσιώθηκε σε δράση και εντυπωσιάζει για την αυθεντικότητά της και τη μοναδικότητα του εγχειρήματος. Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας; Και πώς εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε σ’ αυτό;

Αυτό που δεν μπορώ προσωπικά είναι να ακούω: «Αχ… μωρέ τα παιδάκια».
Είναι ενήλικοι πολίτες που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε ισότιμες ευκαιρίες, εμπνέοντας σεβασμό σε μια κοινωνία και κράτος που, κακά τα ψέματα δεν τους αντιμετωπίζει ισότιμα.

Γίνονται προσπάθειες τώρα τελευταία, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Ο κρυφός μας πόθος είναι να γίνουμε μία κανονική εφημερίδα όπως είναι το “Big Issue” στην Αγγλία ή η δικιά μας “Σχεδία”.

Το πρώτο βήμα ήταν να δημιουργήσουμε μία υπόσταση όπως και έγινε. Το δεύτερο βήμα είναι να έχουμε μία αναγνώριση ότι αυτό που κάνουμε είναι στην σωστή κατεύθυνση και αυτό έγινε, επιλέχθήκαμε στους τρεις φιναλίστ στα Autism Hero Awards, στην κατηγορία media που θα γίνουν τον Μάρτιο του ‘22 στο Λονδίνο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και η κρυφή μας επιθυμία είναι να γίνουμε κανονική εφημερίδα και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε. Το πετύχουμε ή δεν το πετύχουμε, εμείς προσπαθήσαμε και αυτό έχει σημασία.

Διαβάστε | H ηλεκτρονική εφημερίδα The Mates στα Autism Hero Awards!

H ηλεκτρονική εφημερίδα The Mates στα Autism Hero Awards!

Πώς μπορείτε να μας βοηθήσετε;
Να μας αντιμετωπίζετε ως ίσους, και εάν δείτε κάποια ανάρτηση μας που σας αρέσει κάντε share …

Πώς σας φαίνεται η εμπειρία σας με την διαδυκτιακή εφημερίδα The Mates, ως τώρα; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε; Ποιους τρόπους έχετε βρει να τις ξεπερνάτε;

Είναι ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και προσδοκίες, όπως ειπώθηκε και πιο πάνω. Βλέπεις έναν οργανισμό να εξελίσσεται και κοιτάξαμε πρώτα από όλα να κάνουμε μία ιστοσελίδα στα μέτρα μας, χωρίς κόστος. Έξυπνη και προσβάσιμη σε όλους και το πιο όμορφο συναίσθημα που έχουμε βιώσει μέχρι στιγμής είναι η ελευθερία κινήσεων μας.

Μοιραζόμαστε απόψεις και όνειρα μαζί σας!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τον Covid ήταν τεράστια, πληγώθηκαμε όσο κανείς άλλος, αλλά δεν είναι στιγμή να το συζητήσουμε αυτό. Όμως βρήκαμε τα αντανακλαστικά στο να μπορούμε να δουλέψουμε. Ομαδική δουλειά, σεβασμός και χαβαλές ατελείωτος.

Ερωτήσεις έχουμε και για…

Τον Παναγιώτη…

Τι σου αρέσει να γράφεις στην εφημερίδα;

Μου αρέσει να γράφω για σκύλους, για ψαράκια, για φυτά, για σχέσεις και μουσική, γιατί μου αρέσει να γράφω σωστά πράγματα.

Τον Σωτήρη…

Να σε ρωτήσω πώς σου φαίνεται που γράφεις στην εφημερίδα;

Ωραία.

Θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξει κάτι σε αυτή π.χ με τα θέματά της;

Όχι δεν νομίζω.

Τον Έκτορα…

Έκτορα θέλουμε να σε ρωτήσουμε μερικά πράγματα. Εάν σου αρέσει να δημοσιεύεις τα βίντεο σου στην εφημερίδα και γιατί. Σε ευχαριστούμε και μπράβο σου για την καταπληκτική δουλειά.

Εμένα ναι, μου αρέσει να δημοσιεύω τα βίντεο στην εφημερίδα και ο λόγος είναι επειδή θέλουμε να τα βλέπει περισσότερος κόσμος, ώστε να έχουμε περισσότερες προβολές.

 

Συνδεθείτε με την πρώτη ηλεκτρονική εφημερίδα που συντάσσεται από εφήβους και ενήλικες Έλληνες αυτιστικούς…

https://www.themates.gr/

https://www.facebook.com/thematesnewspaper/

https://www.instagram.com/thematesgr/

https://www.youtube.com/channel/UCFSGZ9TfZq04zWi5S72mXaw

 

Συνέντευξη: με τους συντελεστές της ηλεκτρονικής εφημερίδας “The Mates” στην Ειρήνη Συνανίδου για την στήλη Autism Stories

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *