Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών συγκλονίζει τη Γαλλία, καθώς δεκάδες σχολικοί επιτηρητές σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία ερευνώνται για περιστατικά βίας, σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών ανηλίκων.
Οι εισαγγελικές αρχές στο Παρίσι εξετάζουν περισσότερες από 100 καταγγελίες που αφορούν κακοποίηση παιδιών ηλικίας ακόμη και τριών ετών, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, της μεσημεριανής ξεκούρασης και των απογευματινών δραστηριοτήτων στα σχολεία. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε 84 νηπιαγωγεία, περίπου 20 δημοτικά σχολεία και αρκετούς παιδικούς σταθμούς.
Σύμφωνα με δικηγόρους οικογενειών, ορισμένες υποθέσεις αφορούν καταγγελίες βιασμού παιδιών ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών από σχολικούς επιτηρητές. Γονείς και συλλογικότητες καταγγέλλουν ότι επί χρόνια οι αναφορές τους δεν λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη, ενώ κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις στις διαδικασίες πρόσληψης και ελέγχου του προσωπικού.
Οι σχολικοί επιτηρητές στη Γαλλία είναι υπεύθυνοι για την επίβλεψη των παιδιών εκτός διδακτικών ωρών και συχνά περνούν περισσότερες ώρες μαζί τους από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, πολλοί προσλαμβάνονται περιστασιακά, χωρίς ειδική εκπαίδευση ή επαρκείς ελέγχους καταλληλότητας.
Οι καταγγελίες περιλαμβάνουν λεκτική και σωματική βία, στέρηση φαγητού, εξαναγκασμό παιδιών να φάνε μέχρι να κάνουν εμετό, αλλά και σεξουαλικές κακοποιήσεις.
Ο δήμαρχος του Παρισιού ανακοίνωσε σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των «σοβαρών δυσλειτουργιών» στο σύστημα των σχολικών επιτηρητών. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, 78 επιτηρητές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, εκ των οποίων οι 31 για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.
Συλλογικότητες γονέων κάνουν λόγο για ένα «συστημικό πρόβλημα» που αφορά ολόκληρη τη Γαλλία και ζητούν αυστηρότερους ελέγχους, μεγαλύτερη διαφάνεια και ουσιαστική προστασία των παιδιών μέσα στα σχολεία.
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: theguardian.com