Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Recent

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026

      «Κι όμως Μπορώ»… να γίνω ένας άνθρωπος που κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο

      July 23, 2026

      REFRAME by Nevronas.gr + EVArtist: Eικαστικός διάλογος με την επικαιρότητα και την αναπηρία

      July 22, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

      July 28, 2026

      Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

      July 28, 2026

      Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

      July 27, 2026

      Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

      July 25, 2026

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • PROJECTS
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Home » H «Οδύσσεια» των τυφλών στην Κρήτη
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    H «Οδύσσεια» των τυφλών στην Κρήτη

    May 8, 20235 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία στην Κρήτη. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά ζητήματα, που αποτελούν “βραχνά” για την τσέπη ενός ανθρώπου με βλάβη στην όραση, αλλά είναι και η έλλειψη παιδείας και ενσυναίσθησης που παρατηρείται στο Ηράκλειο.

    Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, Μενέλαος Μαρκοδημητράκης, μίλησε στο neakriti.gr και στον Νίκο Κοσμαδάκη, κάνοντας σαφές πως τα προβλήματα των τυφλών δεν πρέπει να αμελούνται.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μαρκοδημητράκη, τυφλός ορίζεται το άτομο εκείνο, σύμφωνα με τον κείμενο νόμο, που έχει «οξύτητα όρασης κάτω του 1/20ού και όσοι άνθρωποι βρίσκονται σε πλήρη αμαύρωση. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν 95-100% αναπηρία. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν λιγότερη αναπηρία, εφόσον η οξύτητα όρασης είναι λίγο καλύτερη και παίρνουν αναπηρίας 85%, 90% κ.λπ. Από 80% αναπηρία στα μάτια μπορεί να λαμβάνει το επίδομα αναπηρίας».

    Είναι αρκετά ζοφερό να αναλογιστούμε ανθρώπους να προσαρμόζονται στις επιταγές της κοινωνίας μας και να έχουν πρόβλημα στα μάτια τους. Να μην μπορούν να δουν αγαπημένα τους πρόσωπα και φίλους. Φαίνεται όμως πως ο χρόνος τα δαμάζει όλα και ξεκινάει σταδιακά η ενσωμάτωση του ατόμου στην κοινωνία, η οποία, ωστόσο, επιβάλλει εκπαίδευση. Αυτή η εκπαίδευση είναι απούσα στη χώρα μας και στην Κρήτη. Αυτό υποστήριξε ο κ. Μαρκοδημητράκης, ο οποίος μιλώντας στο neakriti.gr είπε: «Το πρόβλημα είναι η απουσία εκπαίδευσης. Είναι σημαντική η εκπαίδευση που πρέπει να λάβει ένα άτομο με αναπηρία στα μάτια. Υπάρχουν κινήσεις και στάσεις που μαθαίνονται. Για παράδειγμα, το χαμόγελο είναι μιμητικό και εκεί χρειάζεται ο εκπαιδευτής, ο οποίος πρέπει να μάθει στο σχετικά νέο άτομο που αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη μορφή αναπηρίας να χαμογελάσει. Όπως επίσης και η στάση σώματος.

    Στην Ελλάδα και στην Κρήτη γενικότερα είμαστε πίσω. Και δυστυχώς, η απουσία εκπαίδευσης είναι ικανή να καθηλώσει το άτομο στο σπίτι του μέσα. Πολύ απλά, εάν δεν υπάρχει η αναγκαία εκπαίδευση, δεν μπορεί να προσαρμοστεί το άτομο. Επίσης, ένας εκπαιδευτής θα βοηθήσει τους ανθρώπους με προσωρινή ή ολική όραση να περνάνε τους κόμβους. Και είναι άξιο αναφοράς πως, ειδικά τα άτομα που γεννήθηκαν τυφλά, από τη νηπιακή τους ηλικία είναι σημαντικό να έχουν έναν εκπαιδευτή».

    Κάτω από 400 ευρώ το μηνιαίο επίδομα

    Είναι άξιο αναφοράς πως το μηνιαίο επίδομα αναπηρίας αγγίζει τα 362 ευρώ. Πριν την κήρυξη των επερχόμενων εκλογών, ο πρωθυπουργός της χώρας, πέραν των αυξήσεων στις συντάξεις, αύξησε και τα αναπηρικά επιδόματα. Μπορεί να ήταν μια μικρή οικονομική ανάσα, αλλά σίγουρα τα οικονομικά προβλήματα για την κοινωνικά αυτή ευάλωτη ομάδα παραμένουν.

    «Το μηνιαίο επίδομα ήταν 362 ευρώ και θα πάρει περίπου 30 ευρώ αύξηση, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός για 8% αύξηση. Είναι πιο κάτω από 400 ευρώ. Εάν δεν έχει ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει αναπηρικά προβλήματα με τα μάτια του άλλη σύνταξη, άλλο εισόδημα ή δεν έχει σπίτι, δε θα μπορεί να ζήσει, ούτε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του», τόνισε ο κ. Μαρκοδημητράκης.

    “Υπάρχουν τυφλοί κλεισμένοι στο σπίτι, ελλείψει εκπαιδευτών”

    Ανθολογία σύγχρονης ελληνικής ποίησης στο σύστημα ανάγνωσης και γραφής τυφλών Braille!

    Είναι άξιο αναφοράς πως, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 στην Κρήτη, 1.110 είναι άνθρωποι που έχουν αναπηρία στην όραση, όπου πάνω από το 80% των ανθρώπων αυτών επιδοτούνται. Από αυτούς, οι 950 παίρνουν το ποσό των 362 ευρώ, μαζί με την επιπλέον προσθήκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, έχουν κάποιο εισόδημα επιπλέον. Οι υπόλοιποι, δηλαδή 150 άνθρωποι, είναι τυφλοί που δεν έχουν εργαστεί, είναι σχετικά νέοι και δεν παίρνουν κάποιο άλλο ποσό και αυτοί, επειδή δεν είχαν ασφάλιση, έπαιρναν μέχρι πρότινος 697 ευρώ τον μήνα.

    Τα παραπάνω στοιχεία τα έδωσε στo neakriti.gr o κ. Μαρκοδημητράκης, ενώ υποστήριξε: «Ασφαλώς (τα χρήματα αυτά) δε φτάνουν για την κάλυψη των αναγκών, εάν δεν έχουν την οικογένεια να τους στηρίξει. Το βιοποριστικό ζήτημα είναι μεγάλο, και γι’ αυτόν τον λόγο κάνουμε συνεχή αιτήματα στην κυβέρνηση, να λάβουμε κι εμείς αύξηση. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση μάς έδωσε 8% αύξηση, που ήταν λίγο πιο πάνω από τη γενική αύξηση που δόθηκε στους συνταξιούχους. Θα παλέψουμε από το νέο έτος να υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση».

    Πραγματικός “αγώνας” η μετακίνηση – «Κατασκευάζουν πεζοδρόμιο χωρίς ριγωτές πλάκες»

    Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης κ. Μενέλαος Μαρκοδημητράκης, μιλώντας για την πόλη του Ηρακλείου, ανέφερε πως μείζον ζήτημα είναι η προσβασιμότητα. Δεν τηρείται ο νόμος περί προσβασιμότητας των χώρων, με άμεση συνέπεια αυτό το άναρχο αστικό πλαίσιο να έχει επιπτώσεις στην ευκολία μετακίνησης του ατόμου.

    «Δε δίνεται καμία απολύτως σημασία στην προσβασιμότητα. Είτε ο τυφλός είναι εκπαιδευμένος, είτε μπορεί να κινείται με χίλιους δυο τρόπους, είναι επικίνδυνα να κινείται ένας τυφλός στα πεζοδρόμια του Ηρακλείου. Στις πόλεις της Κρήτης δεν τηρείται ο νόμος περί προσβασιμότητας των δημοσίων χωρών και πιο συγκεκριμένα ο παλιός Ν. 2621/2009 και ο νέος Ν. 6213/2022», είπε.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ευθύνες των αρμόδιων Αρχών, που δεν τοποθετούνται ριγωτές πλάκες στα πεζοδρόμια. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ριγωτές πλάκες είναι υποχρεωτικές και όχι προαιρετικές.

    «Το μόνο βήμα που έχει γίνει είναι πως έχουν υπάρξει κάποιοι φωτεινοί σηματοδότες και μπορούμε να προχωράμε στους κόμβους όταν το φανάρι υποδεικνύει “πράσινο”. Εμείς έχουμε μειωμένη κινητικότητα. Στο Ηράκλειο, κατασκευάζονται πεζοδρόμια χωρίς να τοποθετούνται οι ριγωτές πλάκες, που είναι υποχρεωτικές και δεν είναι προαιρετικές. Και όμως, δεν τοποθετούνται! Αυτές οι πλάκες δείχνουν την πορεία. Βοηθούν τον άνθρωπο, ιδιαίτερα εκείνον που έχει απώλεια όρασης, να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Είναι εξαιρετικά εύκολο να χαθεί ένας τυφλός άνθρωπος, ειδικά για κάποιον που έχει χάσει σε μεγάλη ηλικία την όρασή του. Η οδός Πλαστήρα, η Χρυσοστόμου, η Δημοκρατίας και η Εθνική Αντιστάσεως είναι οδοί όπου δεντροφυτεύουν στη μέση, με άμεση συνέπεια ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία ή με κινητική αναπηρία να πηγαίνει αριστερά ή δεξιά. Δεν υπάρχει η ευθεία», κατέληξε.

    Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

    Πηγή: neakriti.gr

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΔιπλάσια η φτώχια στα άτομα με αναπηρία
    Next Article Κάλεσαν στον στρατό τετραπληγικό και τυφλό νέο με νοητική αναπηρία…

    Δειτε και αυτα

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026

    Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

    July 25, 2026

    REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

    July 24, 2026

    «Για τον Θοδωρή, για τα παιδιά της γαλαρίας και τις υποτιμημένες ζωές μας»: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

    July 24, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Η Σιωπή του Άργους: Όταν ο Ικανοτισμός Στραγγαλίζει την Ενσυναίσθηση

    July 20, 2026

    Υπάρχει μια τρομακτική στιγμή στην ιστορία των κοινωνιών, όπου οι δομές αποκαλύπτουν το πιο σκληρό…

    Θα χορεύουμε με το καρπούζι στο χέρι

    July 6, 2026

    «Υγιή κτίρια», νευροδιαφορετικότητα και γνωστική λειτουργία: ο ρόλος του εσωτερικού περιβάλλοντος στη μάθηση και την ευεξία

    June 18, 2026

    Όταν το σώμα γίνεται έργο τέχνης: Η αναπηρία ως δημιουργική εμπειρία και όχι ως περιορισμός

    June 15, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • Buy Now
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.