ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το σχολείο για ΑμεΑ στην Αθήνα που παραμένει στα χαρτιά…

Τον Ιούνιου του 2020, είχαμε παρουσιάσει το θέμα με το σχολείο «φάντασμα» για ΑμεΑ στην Αθήνα. Ένα σχολείο που σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, θα έπρεπε να ήταν σε λειτουργία.

 

Για να δούμε όμως τι γίνεται με το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αθηνών, το οποίο θα φιλοξενούσε μαθητές με αναπηρίες.

Ο Σύλλογος Γονέων 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου & Δημοτικού σχολείου Αθηνών συνεχίζει να πιέζει με όποιους τρόπους μπορεί τους αρμόδιους, για να τηρηθούν οι δεσμέυσεις και οι αποφάσεις. Στην τελευταία επιστολή τους οι γονείς, ενημερώνουν για τις ενέργειές τους και ζητούν να σταματήσει ο εμπαιγμός και να ξεκινήσει άμεσα η προσωρινή στέγαση και η ανέγερση του κτιρίου.

Αναλυτκά…

Αθήνα, 10/04/2021

Θέμα: Προσωρινή Στέγαση και Ανέγερση του νέου ΕΕΕΕΚ Αθηνών

Σε συνέχεια μεγάλου αγώνα που διενεργήσαμε καταφέραμε τον Δεκέμβριο του 2018 να ληφθεί η απόφαση 1977/6.12.2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για:
α) την ίδρυση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Αθήνας και της προσωρινής στέγασής του στο κτίριο επί της οδού Λιοσίων 42, στο οποίο στεγαζόταν μέχρι πρότινος το 42ο ΓΕΛ και
β) την ανέγερση διδακτηρίου στο οικόπεδο επί της οδού Λάμψα (Ο.Τ. 85 περ. 82) στην περιοχή Άνω Αμπελοκήπων- Ν. Φιλοθέης (στο 7ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων) στο οποίο θα στεγαστεί το υπό ίδρυση ΕΕΕΕΚ Αθηνών μαζί με το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο.

H ίδρυση του ΕΕΕΕΚ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 2702/2.7.2019. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας δεν έχει γίνει έως σήμερα εφικτό να στεγαστεί και να λειτουργήσει. Επειδή είναι φυσικό να μην το γνωρίζετε, η Αθήνα δεν διαθέτει άλλο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για παιδιά με ειδικές ανάγκες με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Σημειώστε ότι ο Πειραιάς διαθέτει ήδη δύο ΕΕΕΕΚ.

Πάρα πολλές οικογένειες, κάθε Σεπτέμβρη, αγωνίζονται για να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ΕΕΕΕΚ που λειτουργεί σε όμορο δήμο, σχολεία που ήδη είναι κορεσμένα (Άγιο Δημήτριο, Νέο Ηράκλειο, Αιγάλεω).

Η πλέον πιθανή λύση προσωρινής στέγασης, είναι στο σχολείο της οδού Σουρμελή όπου πρόσφατα απελευθερώθηκε από κατάληψη. Το πρόβλημα εδώ έγκειται ότι είναι ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής εταιρείας και πρέπει ο Δήμος να ζητήσει την παραχώρηση του χώρου και να μεριμνήσει για επισκευές των χώρων του σχολείου που απαιτούνται για να φιλοξενήσει παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Επιπλέον η ανωτέρω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρούσε το οικόπεδο της οδού Λάμψα στην 7η Δημοτική Κοινότητα για ανέγερση νέου ΕΕΕΕΚ. Παρότι έκτοτε δεν έχει υλοποιηθεί κάτι, η νέα διευθύντρια παιδείας του Δήμου μας ενημέρωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το εν λόγο οικόπεδο για να τοποθετήσει λυόμενες κατασκευές με σκοπό να καλύψει το κενό της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης.

Αντιλαμβάνεστε ότι η παρούσα εξέλιξη όχι μόνο δεν προάγει την ανέγερση του νέου ΕΕΕΕΚ αλλά ουσιαστικά μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω.

Επανειλημμένα έχουμε ενημερώσει διά ζώσης τους αρμοδίους στο Δήμο κκ Καλαμπόκα, Αβραμίδη, Πουλόπουλο, Αποστολόπουλο και οι οποίοι μας εκφράζουν διά τον λόγων τους την συμπάθεια τους.
Σημειώστε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο στην ειδική αγωγή δεν δίνει καν την δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικών δομών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να δώσουμε έμφαση στο θέμα της συνταγματικής υποχρέωσης, όπου πάρα πολλές φορές το παραβλέπουμε. Συνταγματικό δικαίωμα είναι αυτό που αφαιρείται από τα παιδιά μας διότι δεν τους δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται στα πλαίσια της υποχρεωτικής παιδείας. Επιπλέον για αυτούς που δεν το παρέχουν είναι αναίρεση της συνταγματικής τους υποχρέωσης.

Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, που φοιτούν σε ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της Αθήνας είναι περίπου 250. Το φαινόμενο των διαταραχών αυτού του τύπου στα παιδιά που γεννιούνται δυστυχώς είναι αυξητικό, οπότε οι ανάγκες για νέες δομές είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει ώστε να προνοήσουμε για την ανέγερση νέων δομών.

Αγαπητοί επειδή οι υποσχέσεις και τα λόγια συμπάθειας κάποια στιγμή τελειώνουν και ο κόμπος φτάνει στο χτένι, νιώθοντας εμείς οι γονείς ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε άμεσα να μας απαντήσετε σε ένα πολύ απλό ερώτημα:

Θα στεγαστεί άμεσα το ΕΕΕΕΚ της Αθήνας και θα ξεκινήσει η ανέγερση του νέου όπως προβλέπει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Τιμάτε ή όχι τις αποφάσεις σας και το ΦΕΚ;

Σύλλογος Γονέων 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου & Δημοτικού σχολείου Αθηνών

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *