ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι γίνεται με τις Προσλήψεις για την Παράλληλη Στήριξη;

Δεκέμβριος 2020: χιλιάδες μαθητές παραμένουν ακόμη χωρίς εκπαιδευτικούς

11 Δεκεμβρίου 2020, οι άνεργοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μνημονεύουν και καταγράφουν τα γεγονότα.

 

Κάθε χρόνο χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οργώνουν την Ελλάδα για να υπηρετήσουν το ελληνικό δημόσιο σχολείο κι ανάμεσά τους είμαστε και εμείς! Δυστυχώς, τα κενά δεν καλύπτονται τον Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να μένουν χωρίς επάρκεια σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Όσοι είμαστε σήμερα εδώ και καταγράφουμε τα γεγονότα όπως συνέβησαν, γνωρίζουμε πως είμαστε χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί που ακόμη αναμένουμε τις προσλήψεις της Δ’ φάσης και της φάσης της Παράλληλης Στήριξης, οι οποίες κάθε χρόνο δρομολογούνται στο 1ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου .
Παραπάνω από ένα μήνα, οι μαθητές των δύο βαθμίδων, των τμημάτων υποδοχής και όσοι δικαιούνται παράλληλη στήριξη, παραμένουν αβοήθητοι! Για τους τελευταίους μάλιστα να επισημάνουμε, πως το σχολείο οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους χωρίς διακρίσεις. Οι μαθητές μένουν αβοήθητοι μπροστά από μία οθόνη, χωρίς τη δυνατότητα εξατομικευμένου προγράμματος που δικαιούνται, ενώ η ύλη προχωρά.
Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι τα σχολεία ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα alfavita.gr, «εβδομαδιαίως χάνονται 70-100.000 ώρες μαθημάτων σε εκατοντάδες σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα».

Το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 159362/E1, το οποίο αναρτήθηκε στη Διαύγεια αναγράφει πως οι διευθυντές εκπαίδευσης απέκτησαν το δικαίωμα, κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, να μεταφέρουν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από τα τμήματα ένταξης στα ειδικά σχολεία, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των κενών.

Φέτος, οι σύλλογοι γονέων διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις και δηλώνουν πως τα παιδιά τους δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα, γιατί οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι Σύλλογοι Γονέων Χανίων, που δηλώνουν ότι «Ακόμα και μετά τη γ’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Χανίων, τα κενά αναπληρωτών είναι 114 όπου το 70,7% αφορά στην ειδική αγωγή. Αντίστοιχα στη Δευτεροβάθμια λείπουν δεκάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ακόμα και σήμερα.»

Σε αντιστοιχία, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαρουσίου τονίζει πως «Συγκεκριμένα δεν έχουν καλυφθεί παρά στο ελάχιστο οι ανάγκες της Δνσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης (…), ειδικότερα αυτή τη στιγμή στη Β΄ Δ/νση Π. Ε. Αθήνας χρειάζονται άμεσα: 300 εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης (ΠΕ 70 και ΠΕ 60) ώστε να καλυφθούν όλοι/όλες οι μαθητές/μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων που με βάση τις αποφάσεις των ΚΕΣΥ δικαιούνται εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης,100 εκπαιδευτικοί ΠΕ 70 (δάσκαλοι) για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από άδειες εκπαιδευτικών κάθε είδους, 50 εκπαιδευτικοί ΠΕ 60 (νηπιαγωγοί) για τον ίδιο λόγο, 10 εκπαιδευτικοί ΠΕ 06 (Αγγλικών), 5 εκπαιδευτικοί ΠΕ 11 (Φυσικής Αγωγής)».

Από τη πλευρά μας, εδώ και 5 βδομάδες έχουμε αναπτύξει καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να λαμβάνουμε καμία ξεκάθαρη απάντηση για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των προσλήψεων, αν και όλα είναι έτοιμα.

Στις 27 Νοεμβρίου 2020, η κυρία Ζαχαράκη προανήγγειλε στη Βουλή, σε απάντηση στην ερώτηση του κυρίου Δελή, την επόμενη φάση προσλήψεων για την κάλυψη των κενών στην παράλληλη στήριξη. Λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου, 47 βουλευτές του Σύριζα ρώτησαν την κυρία Κεραμέως στη Βουλή, γιατί δεν καλύπτει τα χιλιάδες κενά στη γενική και ειδική αγωγή, παρότι η καταγραφή έχει ολοκληρωθεί και οι πιστώσεις είναι διαθέσιμες μέσω του ΕΣΠΑ.

Από τα μέσα Νοέμβρη, εκθέσαμε δημόσια το πρόβλημα. Γράψαμε δύο ανοιχτές επιστολές διαμαρτυρίας (17/11/2020 & 25/11/2020), τις οποίες δημοσιεύσαμε σε ιστοσελίδες, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν πως τα σχολεία λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις και οι προσλήψεις ακόμη αναμένονται.

Ο καθένας από εμάς απευθύνθηκε από μόνος του σε γονείς που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάσταση αυτή, με σκοπό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ζητήσουμε μαζί την άμεση κάλυψη των προαναφερθέντων κενών.

Συγκεκριμένα, καθώς γνωρίζουμε πως τα κενά της παράλληλης στήριξης αναμετρώνται σε χιλιάδες απευθυνθήκαμε στην ομάδα «ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ» (στο facebook) κοινοποιώντας την επιστολή διαμαρτυρίας.

Επίσης, απευθυνθήκαμε στο υπουργείο παιδείας εγγράφως με την επιστολή διαμαρτυρίας επισυναπτόμενη με υπογραφές εκπαιδευτικών.

Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στην ΟΛΜΕ, με μια σειρά ερωτήσεων για την καθυστέρηση των προσλήψεων.
Το τελευταίο μας βήμα ήταν να ζητήσουμε εγγράφως από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) τη στήριξη και τη τοποθέτησή της, ως αρμόδιου φορέα αντιπροσώπευσης των εκπαιδευτικών.

Κρίναμε υποχρέωσή μας να καταγράψουμε τα γεγονότα όπως συνέβησαν, για να γνωρίζουν όλοι, πως ακόμη και σήμερα το Δεκέμβρη του 2020, χιλιάδες μαθητές παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς!

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει έστω και τώρα να ολοκληρώσει τις προσλήψεις, έτσι ώστε τα σχολεία να είναι πλήρως στελεχωμένα!


Με εκτίμηση,

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Γενικής και Ειδικής Αγωγής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε ακόμη…

«Τα παιδιά της Παράλληλης Στήριξης, ξανά αποκλεισμένα από τη Γνώση και την Πρόοδο»

Τι εστί… Παράλληλη Στήριξη;

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *