Ο Aλέξανδρος Κατηγούδης (al3X!) Ζωγραφίζει για Όλους!

O καλλιτέχνης Aλέξανδρος Κατηγούδης (al3X!) εν όψει της επερχόμενης συνεργασίας του με το nevronas.gr, μας συστήνεται και μιλάει για τη πορεία του στη ζωγραφική ενώ ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τη πρώτη ατομική του έκθεση στην Ελλάδα, με τίτλο “Τhe Home Show”, η οποία αντλεί έμπνευση από τα ταξίδια του σε όλο το κόσμο.

 

της Ελισάβετ Λάτσιου – Μarketing – Επικοινωνία

 

Γεννήθηκε στο Χιούστον, Τέξας. Η τέχνη του εμπνέεται από τις ανθρώπινες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις, τις οποίες μεταφράζει σε γραμμή και σχήματα. Στις συνθέσεις του διακρίνονται στοιχεία της αστικής κουλτούρας, ενώ τον απασχολούν οι ανθρώπινες σχέσεις καθώς και τα κοινωνικά ζητήματα. Δουλεύει κυρίως με ακρυλικά, spray σε καμβά και ξύλο και είναι επηρεασμένος από την κουλτούρα της pop art, τη street art Futura 2000, τον V.kandinsky, G. Richter και άλλους. Κατά τη διαμονή του στο Μαϊάμι της Φλόριντα, συμμετείχε με επιτυχία στην Art Basel 2018 & 2019 καθώς η τέχνη του φιλοξενήθηκε από τα Stellar Cutz Barbershop & Art Gallery και Sculpted Studios at the Wynwood art district.

 

 

 

Ο al3X! συνεχώς κοιτάει να εξελιχθεί σαν καλλιτέχνης βρίσκοντας νέα πράγματα να πειραματιστεί.

Τώρα κατοικεί στην Αθήνα, Ελλάδα, όπου εξέθεσε τη δουλειά του στην online έκθεση “The Inside Body”, καθώς επίσης συμμετείχε στην ομαδική έκθεση: «Πάρος: Γαλάζιο Του Αιγαίου 2020». Επίσης έχει συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες στην παρουσίαση του μουσικού δίσκου «Πορτοκαλής Ουρανός» στη Debebe Galerie και ετοιμάζει τη πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο “Τhe Home Show”, στο Barrett που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ένα μήνα.

 

Aλέξανδρος Κατηγούδης (al3X!) – Promises

al3X! τί σε ώθησε και σε ενέπνευσε να σχεδιάσεις για το nevronas.gr;

Δεδομένου ότι με απασχολούν κοινωνικά θέματα όπως οι ανισότητες, οι ανθρώπινες σχέσεις, η αναπηρία κλπ αρκετές φορές έκανα πλοήγηση στο site αυτό. Εκεί, σε μια φάση, είδα μία εικόνα κοπέλας που ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο, με σκυλάκι που κι αυτό ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο. Επειδή έχω κι εγώ σκύλο, φαίνεται ότι ταυτίστηκα με κάποιο τρόπο με τη φωτογραφία, που με ενέπνευσε να ζωγραφίσω το πρώτο σχέδιο μου για το nevronas.gr.

Πώς ξεκίνησες τη ζωγραφική;

Στο δημοτικό είχαμε έναν καθηγητή που ζωγράφιζε. Είχε φτιάξει, λοιπόν, ένα τμήμα με παιδιά που τους άρεσε η ζωγραφική. Πηγαίναμε εκεί, μαθαίναμε τα χρώματα, ζωγραφίζαμε και επιπλέον μας έκανε μαθήματα και τα Σάββατα. Μία φορά, θυμάμαι, μας είπαν να ζωγραφίσουμε το κτίριο του σχολείου. Φτιάξαμε, λοιπόν, καραβάκια, την θάλασσα κλπ. Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ, που ζωγραφίζαμε τον τοίχο του σχολείου και λέγαμε “αυτό είναι το δικό μου καραβάκι”.

Επίσης, μας πήγαιναν σε εκθέσεις ζωγραφικής. Σε μια απ’ αυτές είδαμε έργα του Vincent van Gogh που μου άρεσε πάρα πολύ, τότε. Είχα αγοράσει και το πρώτο πίνακα “το ραβασάκι”, σε πόστερ, που το έχω ακόμα σπίτι.

Συνέχισα να ζωγραφίζω με γκραφίτι (graffity) αλλά ξαφνικά σταμάτησα, για πολλά χρόνια. Δεν ήθελα εκείνο το διάστημα να ζωγραφίζω, αν και το περιβάλλον μου με προέτρεπε πολύ γι’ αυτό..

Όταν πια πήγα στην Αμερική μου ξαναβγήκε. Είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο, δεν είχα φίλους εκεί, οπότε για μένα η ζωγραφική αποτέλεσε μέσο έκφρασης. Πλέον είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μου…

Aλέξανδρος Κατηγούδης (al3X!) – Star

Ποια θέματα σε απασχολούν και σε εμπνέουν σαν ζωγράφο;

Οι ανθρώπινες σχέσεις, διάλογοι που μπορεί να έχω κάνει με φίλους και γνωστούς, πράγματα που μπορεί να τους απασχολούν, κοινωνικά ζητήματα όπως ρατσισμός, ανισότητα, αναπηρία κα.

Δουλεύεις με πρόγραμμα;

Όχι. Ζωγραφίζω όποτε μου έρθει έμπνευση. Και για να γίνει αυτό πρέπει να έχω ακούσει κάτι στις ειδήσεις, στο ίντερνετ ή ένα διάλογο που να μου κινήσει το ενδιαφέρον και να ξεκινήσω μία ζωγραφιά.

Δίνεις ερμηνεία στα έργα σου;

Δίνω ερμηνεία για μένα, τι είναι για μένα. Δεν απαντάω ποτέ σε κανέναν για το τι βλέπει, γιατί θέλω να σκεφτεί μόνος του. Μπορεί να σκεφτεί μίαν άλλη ιστορία και θα ήθελα πολύ να ακούσω την δική του ερμηνεία, για κάποιον πίνακά μου.

Με τί υλικά ζωγραφίζεις, ποια είναι η τεχνική σου;

Χρησιμοποιώ πολλά υλικά όπως spray, ακρυλικά, μαρκαδόρους, πινέλα, σφουγγάρια, κορδόνια, bubble wrap, φύλλα από δέντρα, φωτιά με αναπτήρα για να αλλοιωθεί το χρώμα. Πειραματίζομαι και με διάφορα άλλα υλικά. πχ. σε ένα έργο που ετοιμάζω θα χρησιμοποιήσω βαζελίνη, για πρώτη φορά, χωρίς να ξέρω το αποτέλεσμα.

 

 

Ποιο ρεύμα σε επηρέασε περισσότερο;

Εξπρεσιονισμός, μοντέρνα περίοδος, graffity σε πρώιμη μορφή. Επίσης, πρώιμη περίοδος
και επιρροές από διάφορους ζωγράφους όπως: M. Rothko, J.Miro, V.kandinsky κα.

Πες μας την ιστορία σου, για το πώς ξεκίνησες να κάνεις εκθέσεις ζωγραφικής;

Στην Αμερική, όταν ήμουν, πήγα σε ένα κομμωτήριο που είχε μέσα πίνακες.

Του λέω: “ασχολείσαι με τη Τέχνη; Είναι για διακόσμηση ή τους πουλάς;”
“Τους πουλάω”, μου απαντάει.
“Ωραία, ζωγραφίζω και εγώ, να σου φέρω να δεις;”
“Ναι!”
Του άρεσαν και τα εξέθεσα στην γκαλερί του.

Έπειτα έτυχε να ανοίξει μία άλλη γκαλερί, τους προσέγγισα, είδαν τους πίνακες, είπαν: “τους θέλουμε”. Μετά απ’ αυτό συνεργάστηκα με ένα brand ρούχων, που ζήτησαν κάποιους πίνακες για την collection που ήταν παράλληλα με το Art Basel.

Όλα βγήκαν πολύ φυσικά, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Στάθηκα τυχερός

Επίσης, αναμείχθηκα και στα Wynwood Art Walk όπου δήλωνες συμμετοχή με έργα σου και αφού γινόταν η διαλογή από την κριτική επιτροπή, έπειτα μπορούσες να τα εκθέσεις στο δρόμο. Είχα συμμετοχή σε αρκετά, περίπου 6-8.

Μου έδωσε πολλά η συναναστροφή με τον κόσμο και η ελευθερία που είχαν να κινούνται ελεύθερα, να πουλάνε ό,τι θέλουν κλπ.

 

Aλέξανδρος Κατηγούδης (al3X!) – You are going home

 

 

Οπότε μετά απ’όλα αυτά και την απόφασή μου να έρθω ελλάδα είπα: “τώρα θέλω να με δει η χώρα μου”

Με τους Ευρωπαίους έχουμε περισσότερα κοινά. Γι’ αυτό και σήμερα, στα 38 μου πλέον, αποφάσισα να πάρω το ρίσκο, παρ’ότι δεν είχα κάποια επαγγελματική πρόταση, εκείνο το διάστημα, να γυρίσω στην Ελλάδα. Τελικά όλα πήγαν καλά και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ.

Ο τίτλος της πρώτης ατομικής σου έκθεσης στην Ελλάδα και τί συμβολίζει.

Πρώτη μεγάλη, solo έκθεση που θα κάνω στην Ελλάδα, μετά απ’ αυτήν στην Πάρο.

Την ονόμασα “Τhe home show” γιατί… είμαι στο σπίτι μου, στην Αθήνα και θα δείξω πράγματα από το Παρελθόν, το Τώρα και το Μέλλον.

 

Aλέξανδρος Κατηγούδης (al3X!) – Choose to live

 

Ποιός ο ρόλος της τέχνης στην σύγχρονη εποχή;

Πολύ μεγάλος. Ανέκαθεν έπαιζε μεγάλο ρόλο.

Η τέχνη πρέπει να έχει να πει κάτι, γι’ αυτό υπάρχει. Να ασχολείται με κάποιο κοινωνικό ζήτημα κλπ, άρα να παίρνει θέση.

Βλέπουμε και με τα τελευταία γεγονότα στην Αμερική, όπου οι περισσότερες διαμαρτυρίες είχαν ως πυρήνα τη τέχνη, βασίστηκαν στη Τέχνη. Στην Ευρώπη το έχουμε ξαναδεί, στην Αμερική όμως αυτό συνέβει για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα πχ.να εκφράζουν τη διαμαρτυρία και τους προβληματισμούς τους, μέσα από τη ζωγραφική κλπ.

Τι βοηθάει για να ανθίσει ένα καλύτερο μέλλον, σε γενικότερο πλαίσιο, για την ανθρωπότητα;

Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Να παίρνουν τα καλά στοιχεία ο ένας από τον άλλον και να γίνονται καλύτεροι. Να ρωτάνε, να μαθαίνουν, να ακούνε και να θαυμάζουν τις καλές προσπάθειες.

 

Aλέξανδρος Κατηγούδης (al3X!) – Soul Divine

Που μπορούμε να βρούμε τα έργα σου;

Προς το παρόν τα έργα μου μπορείτε να βρείτε τόσο στην ιστοσελίδα της Debebe Gallery όσο και στη προσωπική μου ιστοσελίδα https://alexkatig.com.

Τα εγκαίνια της πρώτης μου ατομικής έκθεσης “Τhe Home Show” θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στο Barrett, όπου θα φιλοξενηθούν για ένα μήνα.

Σύντομα θα δημοσιευθούν και τα σχέδια που δημιούργησα σε συνεργασία με το nevronas.gr για έναν πολύ ιδιαίτερο σκοπό. Είναι μία ενέργεια που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο και ανυπομονώ να μοιραστώ και αυτά τα νέα μαζί σας.

 

Συνδεθείτε με τον al3X!

 

Συνέντευξη: του καλλιτέχνη Aλέξανδρου Κατηγούδη (al3X!), στην Ελισάβετ Λάτσιου – Μarketing – Επικοινωνία για το nevronas.gr