ΑΡΘΡΑ

Smart Guide: Συσκευή Πλοήγησης για Άτομα με Προβλήματα Όρασης από τον Φάρο Τυφλών

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος παράγει και διαθέτει το “Smart Guide”, μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή πολλαπλών λειτουργιών για άτομα με προβλήματα όρασης. Η συμβολή της στην μείωση των κινδύνων και στην ανεξαρτησία στην μετακίνηση, στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ατόμων με προβλήματα όρασης είναι σπουδαία, καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά με το λευκό μπαστούνι.

 

Εμπνευστής και σχεδιαστής της συσκευής “Smart Guide” είναι ο Δ/ντής του Φάρου Τυφλών, κος Καρκούλιας, τυφλός ο ίδιος.

Το “Smart Guide” με λίγα λόγια…

 

  • Λειτουργεί βάσει αισθητήρων υπερήχων.

  • Ανιχνεύει και ειδοποιεί για εμπόδια στο χώρο σε απόσταση 0,10 m-4,00 m από τον χρήστη, ειδοποιώντας τον μέσω ηχητικού σήματος ή δόνησης.

  • Έχει ενσωματωμένο αισθητήρα που βλέπει αν ο χώρος έχει φωτισμό και πόσο έντονος είναι.

  • Ελέγχει την στάθμη ενός υγρού που βάζουμε σε ένα δοχείο π.χ. ποτήρι, και σε σκεύη κουζίνας όπως κατσαρόλες, κατόπιν σύνδεσης εξωτερικών αισθητήρων.

  • Εξυπηρετεί στην ανάγνωση ενδεικτικών λυχνιών σε συσκευές.

 

Η συσκευή είναι ψηφιακή και η λειτουργία της καθορίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το λογισμικό που της φορτώνουμε. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα κατά καιρούς και αναλόγως με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, να αναβαθμίζουμε το πρόγραμμα χωρίς ο χρήστης να αναγκάζεται μετά από βελτιώσεις να αγοράζει άλλη συσκευή.

Οι ρυθμίσεις που κάνει ο χρήστης αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο, ώστε ακόμα και αν η συσκευή έχει αποφορτιστεί ή αν αφαιρεθεί η μπαταριά για όσο μεγάλο διάστημα και να είναι αυτό, οι ρυθμίσεις θα παραμείνουν. Κάθε φορά που θέτουμε την συσκευή σε λειτουργία, πάντοτε ο τρόπος που μας ειδοποιεί είναι με δόνηση, και λειτουργεί ως πλοηγός στον χώρο. Αξίζει να σημειωθεί πως η συσκευή αυτή δεν καταργεί την χρήση του λευκού μπαστουνιού, αλλά είναι ένα επιπλέον βοήθημα.

 

Smart Guide

 

Χρησιμοποιείται για πλοήγηση στον χώρο με δύο τρόπους:

  1. Είτε κρατώντας την στο χέρι και κάνοντας ανίχνευση στον χώρο,

  2. είτε ο χρήστης να την κρεμά στο σώμα του και να προκαθορίζει σε πια σημεία θέλει να γίνεται η ανίχνευση. Αυτό γίνεται στρέφοντας καταρχήν τον αισθητήρα προς την διεύθυνση που θέλουμε να γίνεται ο έλεγχος.

Υπάρχει δυνατότητα, όταν η συσκευή είναι σταθερά κρεμασμένη στο σώμα μας, με την ειδική θήκη η οποία πωλείται εξτρά, ο αισθητήρας να ελέγχει μπροστά μας τον χώρο, ή επάνω στο κεφάλι μας για τέντες, δέντρα, κ.λπ.

Αναλόγως σε τι χώρο πρόκειται να κινηθεί ο χρήστης, πρέπει να καθορίσει την μεγίστη απόσταση που θέλει να γίνεται ο έλεγχος. Η απόσταση που μπορεί να καθοριστεί είναι από 10 εκατοστά έως 4 μέτρα

Λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, η οποία μπορεί να φορτιστεί είτε με φορτιστή που συνδέεται στο δίκτυο των 230volt, είτε από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το κύκλωμα φόρτισης έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μπορούμε να αφήσουμε την συσκευή συνδεμένη στο φορτιστή όσες ώρες θέλουμε. Η συσκευή διαθέτει και θύρα microUSB.

 

 

Η μοναδικότητά του Smart Guide έγκειται στο ότι παράγεται στις εγκαταστάσεις του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, που απασχολεί τυφλούς και μερικώς βλέποντες εργαζόμενους, αποτελώντας ένα εξειδικευμένο εγχώριο προϊόν υψηλής ποιότητας, πολύ πιο οικονομικό από ανταγωνιστικά προϊόντα του εξωτερικού. Η παραγωγή του συμβάλλει επίσης σημαντικά στην βιώσιμη ανάπτυξη των Εργαστηρίων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τυφλών και μερικώς βλεπόντων εργατών, μοναδική συνθήκη σε όλη την Ελλάδα.

Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας χρηματοδότησε την παραγωγή του, καθώς το 2015 το Smart Guide αναδείχθηκε μέσα στα τρία βραβευθέντα επιχειρηματικά σχέδια της χρονιάς. Έτσι προέκυψε και η διασύνδεση με την Intracom Τelecom, η οποία απετέλεσε σπουδαίο συνεργάτη και αρωγό στον σχεδιασμό και παραγωγή της συσκευής.

Πηγή: https://www.fte.org.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *