ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρατσισμός και κοινωνική απαξίωση των ΑμεΑ…

Η Πηνελόπη Αλεξίου – Κοινωνιολόγος, μέλος της «Αβάλης» με επιστολή της σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλλήνης, αναφέρεται σε καταστάσεις που όλοι όσοι εμπλέκονται με το χώρο της αναπηρίας, έχουν έρθει κατά καιρούς αντιμέτωποι. Η ενσυναίσθηση, η ενημέρωση και κύρίως η δράση σε θέματα που αφορούν Άτομα με Αναπηρία για πολλούς συνανθρώπους μας είναι άγνωστες λέξεις, ίσως γιατί δεν έχουν καταλάβει ότι η Αναπηρία μας αφορά Όλους!

Η ίδια αναφέρει σε ανάρτησή της: “Σκέφτηκα πολύ εάν θα στείλω ή όχι αυτή την επιστολή. Αλλά θεωρώ ότι τα δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών μας είναι πάνω από κόμματα, δημοτικές παρατάξεις, συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να γνωρίζετε και να πράξετε αναλόγως, όχι μόνο για την συγκεκριμένη περίπτωση αλλά για όλα τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) στο Δήμο μας.
Και το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας!
Κάντε πράξη την συμπερίληψη όχι από φιλανθρωπία ή λύπηση. Αλλά από κοινωνική δικαιοσύνη, παρακαλώ πολύ, αυτό έχουμε ανάγκη!”

Η Επιστολή…
Δεκέμβριος 2021,
Αβάλη, Παλλήνη Αττικής
Προς: Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλλήνης

Αξιότιμοι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας κάνουμε κοινωνούς μίας πρωτόγνωρης και προκλητικής συμπεριφοράς ομάδας κατοίκων, αλλά κυρίως του Δημάρχου, απέναντι σε έναν γονεϊκό φορέα με παιδιά, εφήβους και ενήλικους στο φάσμα του αυτισμού, που εδρεύει στην Ανατολική Αττική, στην Παλλήνη, την Αβάλη.

Ο φορέας μας απευθύνθηκε στο ΟΑΕΔ, όπως ορίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο με στόχο την παραχώρηση χώρου για χρήση ως έδρα μας. Ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού υπήρξε σύναψη χρησιδανείου, δεκαετούς διάρκειας με το οποίο μας παραχωρείται η χρήση 3 καταστημάτων εμβαδού 90 τ.μ, στις εργατικές πολυκατοικίες στην Κάντζα!

Εκεί όμως αντιμετωπίσαμε μια «ιδιότυπη», παράνομη κατάσταση κατάληψης του συγκεκριμένου χώρου, με την ανοχή και κάλυψη του Δήμου Παλλήνης.

Δεν αξίζει να ασχοληθούμε με τους κατοίκους, που χρόνια τώρα τους «χρησιμοποιούν» με ψηφοθηρικούς σκοπούς, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, εφόσον ούτε την νόμιμη διαδικασία δεν τους είχαν υποδείξει, ούτε είχαν ασχοληθεί ουσιαστικά μαζί τους, μέχρι που στον ορίζοντα φανήκαμε εμείς…οι επικίνδυνοι ΑμεΑ…
Δεν αξίζει επίσης να ασχοληθούμε με ανθρώπους που ζητούν ενσυναίσθηση για τους ηλικιωμένους της γειτονιάς, χωρίς να υπολογίσουν ότι απευθύνονται σε γονείς που συμβιώνουν καθημερινά με την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τα παιδιά ΑμεΑ…
Δεν αξίζει να ασχοληθούμε με ανθρώπους που έχουν ένα γραφείο κοινότητας καθαρό και περιποιημένο (σαν το «καλό» σαλόνι του σπιτιού που δεν πατά κανείς) κολλητά στο χώρο που μας παραχωρήθηκε και τον οποίο έχουν μετατρέψει σε «κρασοπουλιό», με σπασμένη κλειδαριά, βρώμικο, με πολλές χαλασμένες τηλεοράσεις στο πάτωμα, παράνομη επέκταση στο πίσω μέρος κ.ά και που καμία σχέση δεν έχει με την ανάγκη μιας «Εβγα» για τους ηλικιωμένους….
Δεν αξίζει να ασχοληθούμε με ανθρώπους κουτοπόνηρους, στην καλύτερη περίπτωση, που ενώ μας λένε ότι επιθυμούν να βρεθεί μία κοινή λύση και θα πάμε μαζί στον Δήμαρχο (γιατί αυτός τους υποσχέθηκε και μπορεί να τους βοηθήσει) να το συζητήσουμε, πηγαίνουν μόνοι και εξαφανίζονται από τηλέφωνα και επαφές…
Δεν αξίζει να ασχοληθούμε με ανθρώπους που λένε ότι θα γίνει πόλεμος αν πάμε στο χώρο που νόμιμα μας δόθηκε και ότι θα μας φέρουν τα κανάλια. Τους απαντήσαμε φυσικά ότι η δική μας ζωή είναι ένας διαρκής και καθημερινός πόλεμος και ότι αν δεν καταφέρουν εκείνοι να φέρουν τα κανάλια θα το κάνουμε εμείς.
Αυτοί αξίζει, να ασχοληθούν μαζί μας και να μας στήσουν εικόνισμα ή άγαλμα! Γιατί εξαιτίας μας και εξαιτίας των παιδιών μας, που τόλμησαν και μας ρώτησαν αν θα τα αφήνουμε να βγαίνουν στην πλατεία, γιατί εκεί κυκλοφορούν τα δικά τους παιδιά, τα υγιή, εξαιτίας λοιπόν αυτών, των «άρρωστων» για αυτούς παιδιών, πήραν τις ρούγες Αντιδήμαρχος και Δήμαρχος Παλλήνης για τον ΟΑΕΔ!

Δεν αξίζει, τους αφήνουμε μόνους τους να διαχειριστούν τον ρατσισμό και την ντροπή τους!

Αξίζει όμως να ασχοληθούμε με την Δημοτική Αρχή και τον κο Ζούτσο, οποίος σε όλη αυτή την διαδικασία (για την οποία ενημερωνόμασταν διαρκώς από φίλους), ουδέποτε σκέφτηκε, ενδιαφέρθηκε ή αναρωτήθηκε ποιος φορέας είναι αυτός ο τοπικός, ο γονεϊκός, που έχει συνάψει ένα καθόλα νόμιμο χρησιδάνειο; Μήπως όμως ήξερε και γι’ αυτό δεν ενδιαφέρθηκε;

Δεν θα μείνω σε όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση με τους κατοίκους. Έχω συνηθίσει στην άγνοια, στον ρατσισμό και στην κοινωνική απαξίωση των ΑμεΑ στον δήμο μας.

Και αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρω τις σχέσεις του κου Ζούτσου με τα ΑμεΑ ή καλύτερα τις μη σχέσεις του! Αρνείται την δημιουργία ειδικού σχολείου στο Δήμο (λέγοντας ότι έχει μουσικό και καλλιτεχνικό σχολείο, τα οποία κατατάσσει στα ειδικά, από μόνος του!), δεν εντάσσει στις καλοκαιρινές δραστηριότητες του Δήμου προγράμματα ΑμεΑ λέγοντας σε γονείς ότι κοστίζουν, δεν υπάρχει πρόγραμμα ισότιμης προσβασιμότητας στο δήμο, δεν έχει κανένα αθλητικό ή κοινωνικό πρόγραμμα για ΑμεΑ, παρά μόνο ένα ΚΔΑΠ ΑμεΑ που το έχει ιδρυματοποιήσει!, εφόσον τα 15 χρόνια λειτουργίας του έχει μόνο τα ίδια 15 άτομα! Το μόνο που έκανε ήταν αυτό που δεν υπήρχε ανάγκη, μια παιδική χαρά ΑμεΑ. Τι κι αν λέγαμε ότι αν μπορεί, σε κάποιον χώρο να γίνει συμπερίληψη, αυτό είναι η παιδική χαρά, τίποτα… αφού φυσικά ήταν κατασκευαστικό, καλό ήταν.

Μέχρι και όταν μισοκάηκε το ειδικό σχολείο στη Ραφήνα που πηγαίνουν τα παιδιά του Δήμου Παλλήνης, αρνήθηκε να τα φιλοξενήσει για ένα χρόνο, φοβούμενος μην γίνει μόνιμη η κατάσταση, ενώ την επόμενη χρονιά που πλημμύρησε ένα δημοτικό σχολείο εδώ, αμέσως βρέθηκε η λύση!.

Ο κος Ζούτσος γνωρίζει την Αβάλη. Σας ενημερώνω ότι ήταν ο πρώτος πολιτικός που ήρθαμε σε επαφή, ως οφείλαμε, όταν δημιουργήθηκε η Αβάλη. Του ζητήσαμε χώρο αλλά αδιαφόρησε, όπως κάθε φορά που τον συναντούσαμε σε εκθέσεις, ημερίδες ή τοπικά γεγονότα.

Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Διατείνεται ότι δεν γνώριζε ότι ήταν η Αβάλη που διεκδικούσε τον χώρο. Το πιο σημαντικό όμως, σε κάθε περίπτωση, γνώριζε δε γνώριζε, ήταν να επιδιώξει την επαφή και την επίλυση κάθε διένεξης με ένα κοινωνικό, έναν τοπικό γονεϊκό φορέα!

Εμείς ενημερωθήκαμε για τις κινήσεις του Δημάρχου, από ανθρώπους των δημοτικών υπηρεσιών και στείλαμε μια επιστολή στις 10/12 που ζητούσαμε ενημέρωση και συνάντηση και στην οποία απάντησε μόλις σήμερα 21/12, αποστέλλοντας ένα σημείωμα όπου με τον πλέον επίσημο τρόπο φάνηκε ότι θεσμικά δεν κινήθηκε ο κος Ζούτσος, αλλά η Αβάλη. Ο ίδιος, εκ των γεγονότων, δεν ανταποκρίθηκε, όπως όφειλε κατά την άποψή μας, ηθικά και πολιτικά.

Επικοινωνήσαμε με την κυρία Ειρήνη Κουνενάκη, η οποία έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 15/12/2021. Στην απάντησή του ο κύριος Ζούτσος είπε ότι απάντησε θεσμικά, σε αιτήματα των κατοίκων και δεν τον ενδιαφέρει κανείς άλλος. Απέκρυψε την επίσκεψη αντιδημάρχου στον ΟΑΕΔ, την δική του πίεση και τον προγραμματισμό της δικής του επίσκεψης! Επίσης σε παρατήρηση της κας Κουνενάκη εάν υπάρχει η πρόβλεψη για την εξεύρεση άλλου χώρου για την Αβάλη, απέφυγε να απαντήσει.

Επικαλείται διαρκώς ότι η στάση του είναι θεσμική, ενώ πρωτίστως δεν είναι ηθική!

Για να δούμε όμως την απάντησή του προς την Αβάλη. «Οι ενέργειες του Δήμου Παλλήνης κινούνται αυστηρά εντός του πλαισίου υλοποίησης της υπ’ αριθ. πρωτ. 82/2018 απόφασης του ΔΣ Παλλήνης προς τον ΟΑΕΔ.

Τι έλεγε όμως εκείνη η απόφαση όμως του Δημοτικού Συμβουλίου; Έλεγε ότι ο Δήμος Παλλήνης ζητά στο συγκρότημα Ι που μας απασχολεί να του παραχωρηθεί ο χώρος, το γραφείο κοινότητας, το οποίο και έγινε από τον ΟΑΕΔ και για τα υπόλοιπα καταστήματα θα κάνει αίτημα προς τον ΟΑΕΔ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες μίσθωσης και δημοπρασίας.

Μάλιστα σε αυτήν απόφαση δίνεται από το ΔΣ η έγκριση υποβολής εισήγησης προς το ΔΣ του ΟΑΕΔ για άμεση εκκίνηση διαδικασιών μίσθωσης, διακανονισμού οφειλών κ,α

Δεν γνωρίζουμε εάν έγινε η εισήγηση αυτή και υποβλήθηκε το αίτημα πριν 3 χρόνια περίπου!. Ούτε ξέρουμε εάν υπήρξε απάντηση ή εάν αφέθηκε στην τύχη του το αίτημα. Αυτό ας το ψάξουν αυτοί που έχουν συμφέρον. Αυτό που γνωρίζουμε πάντως είναι ότι τα καταστήματα δεν ανήκαν στον Δήμο Παλλήνης για να τα μοιράζει και να τα υπόσχεται!

Το τελικό συμπέρασμα όπως προκύπτει για εμάς, είναι ότι για καθαρά ψηφοθηρικούς και πελατειακούς λόγους ο κος Ζούτσος , επέλεξε να στηρίξει τους κατοίκους των εργατικών πολυκατοικιών, στους οποίους επί χρόνια έταζε χώρους και τους κρατούσε σε αναμονή, μη καθιστώντας σαφές και επιτακτικό το θέμα στον ΟΑΕΔ, θεωρώντας ότι με το να κάνει ο Δήμος αίτημα, εάν έκανε, σημαίνει ότι ο ΟΑΕΔ είναι υποχρεωμένος ως φορέας να το κάνει δεκτό! Αλλά ταυτοχρόνως αρνείται, γιατί εμείς είμαστε «εκτός αυστηρού πλαισίου» για αυτόν να βρει μία λύση, εφόσον η ύπαρξή μας και μόνο είναι πρόβλημα για αυτόν.

Υπάρχει ένα Μέγα ηθικό θέμα, που ξεπερνά τον χώρο στις εργατικές κατοικίες και ελπίζω να συμφωνείτε.

Εμείς από την μεριά μας κουραστήκαμε να είμαστε αόρατοι στο Δήμο Παλλήνης. Είμαστε δημότες και εμείς και τα παιδιά μας και θα διεκδικήσουμε με σθένος τα δικαιώματά μας. Καλούμε όλους σας, έναν-έναν να γνωρίσετε όχι μόνο τους γονείς της Αβάλης, αλλά όλα τα ΑμεΑ (Άτομα με Αναπηρία) του δήμου μας και να εντάξετε προγράμματα και δράσεις συμπερίληψης που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη παρουσία και καθημερινότητά τους. Θέλω να ελπίζω, ότι σφίχτηκε σε όλους σας το «στομάχι» από την αντίδραση των κατοίκων, να διερωτηθήκατε για την τοπική μας κοινωνία και να κινητοποιηθείτε, αλλιώς δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ασχολείστε με τα κοινά!

Όσο για εσάς κύριε Ζούτσο λυπάμαι πραγματικά! Και θα ήθελα αυτή η παρατήρηση που είπατε σε μία μητέρα της Αβάλης, ότι τα ΑμεΑ κοστίζουν στο Δήμο να σας κοστίσουν και εσάς προσωπικά, αν συμμετέχετε ξανά στις επόμενες εκλογές!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε και εμείς, οι γονείς της Αβάλης, ευχόμαστε σε όλους, και κυρίως στα μέλη του ΔΣ Παλλήνης καλές γιορτές, χαρούμενες, φωτεινές, ασφαλείς και συμπεριληπτικές!

Με εκτίμηση για την Αβάλη,
Πηνελόπη Αλεξίου – Κοινωνιολόγος, μέλος της «Αβάλης»

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *