ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όταν το βλέπω ξέρω. Είναι η ΣΕΙΡΑ μου να δώσω… ΣΕΙΡΑ!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ  2023

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ»

-Πότε μια κοινωνία καταλαβαίνει ότι έχει έρθει η ώρα για μια μικρότερη ή μεγαλύτερη αλλαγή;

 -Όταν αντιληφθεί την ανάγκη της. 

Αυτό όμως είναι σχεδόν πάντα ζήτημα ενημέρωσης και εκπαίδευσης. 

Είναι τελικά ζήτημα οπτικής.

Σειρά μας… λοιπόν να δούμε. 

Να δούμε μια απλή καθημερινή ανάγκη συνανθρώπων μας και να προσπαθήσουμε να συσπειρωθούμε γύρω από μια πρόκληση-πρόσκληση συμπεριληπτικής σκέψης. Να τα καταφέρουμε σε κάτι πιο μικρό ως άσκηση για τα μεγαλύτερα.   

Η ιδέα ξεκίνησε μέσα από την επικοινωνία με γονείς αυτιστικών και νοητικά ανάπηρων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, οι οποίοι μοιράστηκαν την δυσκολία τους να κινηθούν σε καθημερινές δραστηριότητες όπου απαιτείται αναμονή σε ουρά, όταν συνοδεύουν το παιδί τους.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι γονείς φορούν ένα διακριτικό σήμα (συνήθως κρεμαστό) στη θέα του οποίου τους παραχωρείται προτεραιότητα, χωρίς να πρέπει να μπαίνουν στην άβολη θέση των εξηγήσεων σε τρίτους. 

Για την ελληνική καμπάνια το διακριτικό σήμα θα είναι σε δύο εκδοχές -καρφίτσα και κρεμαστό- το οποίο σχεδιάστηκε από εικαστικό, μητέρα αυτιστικού παιδιού, και θα το φορούν γονείς, συνοδοί, φροντιστές ή εκπαιδευτές αυτιστικών ή και νοητικά ανάπηρων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, και σε συνεργασία με γονείς, το Σώμα Φίλων ΑμεΑ Δράση για το Κάτι Άλλο, την ομάδα Open School Days, την ΑΜΚΕ BRAINSHOT και την υποστήριξη του nevronas.gr την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, ξεκινάμε την προσπάθεια για μια Πανελλήνια Καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού για το ζήτημα με τίτλο: «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ». 

Ο στόχος είναι να καταστεί αναγνωρίσιμο το διακριτικό σήμα «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» στην ελληνική πραγματικότητα. 

Ενεργοποιούμε λοιπόν με μια δημόσια παρέμβαση, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, δύο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης (Λευκός Πύργος, Αριστοτέλους) στις 10:30πμ. Σε αυτά κατανέμονται ομάδες μαθητών και μικρές ομάδες νευροδιαφορετικών ατόμων και οι συνοδοί τους. 

Σε κάθε σημείο υπάρχουν πανό και χαρτόνια με τον τίτλο της καμπάνιας και μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια.

 Γίνονται παράλληλα δύο δράσεις:

  • Τα νευροδιαφορετικά  παιδιά ζωγραφίζουν εκδοχές του διακριτικού σήματος της καμπάνιας σε διάφορα μεγέθη και υλικά, ενώ
  • οι μαθητές του Λυκείου συμμετέχουν σε ένα teaser video.

Γιατί είναι σειρά της καθεμιάς και του καθενός από εμάς να δούμε την καθημερινότητα με περισσότερη ενσυναίσθηση. 

Κι όταν δούμε, είναι σειρά μας να… δώσουμε ΣΕΙΡΑ. 

ΣΕΙΡΑ μας, λοιπόν! Δική μου, δική σου, όλων μας!

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *