ΑΠΟΨΕΙΣ

«Μα πού χάθηκε ο Θύμιος;»

Αναρωτιέμαι αν το silver alert είναι για τον Θύμιο ή για όσα έχουμε χάσει και συνεχίζουμε να χάνουμε σε έναν κόσμο γεμάτο κυρ- Παντελήδες…

 

του Νικόλα Τσιλιβαράκου – Κοινωνικός Λειτουργός – Σύμβουλος Επικοινωνίας

 

Ο Θύμιος είχε μάθει να κρύβεται. Δεν χάθηκε τώρα. Δεν χάθηκε χθες. Δεν χάθηκε σήμερα.

Ο Θύμιος είναι ανάμεσά μας αλλά ποτέ δεν του δώσαμε σημασία. Δεν γίναμε η φωνή του, η ασπίδα του και οι άνθρωποί του.

Δύο προσαγωγές για την υπόθεση εξαφάνισης του Θύμιου από τον Πύργο (Βίντεο)

Δύο προσαγωγές για την υπόθεση εξαφάνισης του Θύμιου από τον Πύργο (Βίντεο)

Είχε μάθει να κρύβεται…

Ίσως και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, τα δύο τελευταία χρόνια, να ήταν λυτρωτική για εκείνον. Σίγουρα δεν τον επιβάρυνε συναισθηματικά γιατί ήθελε να κρύβει το πρόσωπό του. Ήθελε να το κρύβει γιατί φοβόταν ότι θα τρόμαζε όποιον τον έβλεπε.

Είχε μάθει να ρίχνει την ευθύνη των άλλων στον ίδιο του τον εαυτό. Έριχνε την ευθύνη στον εαυτό του για τα δικά του τραύματα, για τις δικές του ουλές που σε τελική ανάλυση δεν ενοχλούσαν κανέναν.

Και όμως… ο Θύμιος είναι ανάμεσά μας κι εμείς στρέφουμε το πρόσωπό μας και το βλέμμα μας αλλού.

Ανάμεσά μας όμως είναι και όλοι εκείνοι που τον εξαφάνισαν…

Όλοι εκείνοι που πέταξαν πέτρες, που κακοποίησαν λεκτικά και συναισθηματικά. Μια ολόκληρη γειτονιά και τοπική κοινωνία που δεν μίλησε, που αδιαφόρησε, που αγνόησε. Τώρα αλήθεια όλοι αυτοί οι συνένοχοι ποιον ακριβώς αναζητούν; Τον Θύμιο; Ή την επιλεκτική ευαισθησία τους; Τον «a la carte» ανθρωπισμό τους που εξαντλείται σε περιπτώσεις που αισθάνεται ασφαλής, καθωσπρέπει και ατσαλάκωτος;

Ο ανθρωπισμός δεν έχει ταμπέλες, ούτε σύνορα…

Όταν στέκεσαι δίπλα, είσαι δίπλα παντού. Στον αδύναμο, στον ηλικιωμένο, στα παιδιά, στον κακοποιημένο, στον πρόσφυγα, στον άστεγο, στα άτομα με αναπηρίες, στα ζώα. Παντού. Χωρίς στεγανά. Με ανοιχτή καρδιά και μυαλό.

Μια ολόκληρη κοινωνία δεν αντέδρασε στην συστηματική κακοποίηση ενός συνανθρώπου μας. Όπως δεν μίλησε σε τόσες άλλες περιπτώσεις και έχουν χαθεί τόσες ζωές.

Αναρωτιέμαι αν το silver alert είναι για τον Θύμιο ή για όσα έχουμε χάσει και συνεχίζουμε να χάνουμε σε έναν κόσμο γεμάτο κυρ- Παντελήδες.

Γράφει: ο Νικόλας Τσιλιβαράκος – Κοινωνικός Λειτουργός – Σύμβουλος Επικοινωνίας

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *