Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Recent

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026

      «Κι όμως Μπορώ»… να γίνω ένας άνθρωπος που κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο

      July 23, 2026

      REFRAME by Nevronas.gr + EVArtist: Eικαστικός διάλογος με την επικαιρότητα και την αναπηρία

      July 22, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

      July 28, 2026

      Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

      July 28, 2026

      Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

      July 27, 2026

      Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

      July 25, 2026

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • PROJECTS
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Home » Kαθολική προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου ζητά το Σωματείο ΑμεΑ του νομού
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Kαθολική προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου ζητά το Σωματείο ΑμεΑ του νομού

    February 8, 20264 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία αναφορικά με την προσβασιμότητά τους στους χώρους του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου  αναδεικνύει το τοπικό Σωματείο.

    Με επιστολή του προς τον υπουργό δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη την οποία κοινοποιεί στην  πρόεδρο πρωτοδικών Ρεθύμνης κ. Αμαλία Μανουσάκη, τον  πρόεδρο ΕΣΑμεΑ κ. Ι. Βαρδακαστάνη, τον  πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης κ. Θωμά Λεχωβίτη, ζητά στο πλαίσιο των εργασιών ανακατασκευής του κτιρίου να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε το κτίριο να είναι απόλυτα προσβάσιμο για τα ΑμεΑ.

    Στην επιστολή του το Σωματείο αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης είναι ο φορέας αυτό εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών και των οικογενειών τους στην Περ. ενότητα Ρεθύμνου, είναι μέλος της Εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία και ιδρυτικό μέλος της Περιφ. ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης. Αριθμεί σήμερα 1800 μέλη.

    Με το παρόν αίτημα επανερχόμαστε στο θέμα της ανακατασκευής του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνης γνωρίζοντάς σας τα εξής: Η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο φυσικό και στο δομημένο περιβάλλον αποτελεί σημείο κλειδί για την εξίσωση των ευκαιριών και σημείο αναφοράς για την άσκηση θεμελιωδών ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, πολύ περισσότερο για ένα δημόσιο κτίριο που οι λειτουργοί του αποδίδουν δικαιοσύνη. επί πλέον στο υπουργείο δικαιοσύνης υπάγετε και η διεύθυνση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το πρόβλημα της προσβασιμότητας του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνης βρίσκεται πολύ συχνά στην επικαιρότητα, προβάλλεται από τα τοπικά ΜΜΕ μετά από τις επιστολές μας προς το υπουργείο σας αλλά και μετά από σχετικές διαμαρτυρίες μελών μας. Ο αγώνας μας για την αποκατάσταση αυτής της αρνητικής διάκρισης σε βάρος μας ξεκίνησε από το 2001, σε επίσκεψη του τ. γεν. γραμματέα του υπουργείου σας, ακούσαμε την ποιο υποτιμητική λύση. Να κατεβαίνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι στο πεζοδρόμιο για την εξυπηρέτησή μας, φυσικά αντιδράσαμε και αποχωρήσαμε. Μετά από αυτό το γεγονός δημιουργήθηκε ράμπα στην πίσω είσοδο. Σ’ αυτό το επίπεδο βρίσκονται μόνο οι δικαστικές αίθουσες, εκεί δημιούργησαν και μία αναπηρική τουαλέτα η οποία έχει μετατραπεί σε αποθήκη απορρυπαντικών και ειδών καθαριότητας, είναι δε μονίμως κλειδωμένη. Το παραπάνω κτίριο  αποτελείται από το υπόγειο στο οποίο βρίσκεται το κυλικείο και οι τουαλέτες , στο ισόγειο που αποτελείται από δύο επίπεδα  βρίσκονται στο ένα οι δικαστικές αίθουσες που προαναφέραμε και στο άλλο το Ειρηνοδικείο, το πταισματοδικείο, ο δικηγορικός σύλλογος, γραμματείες και άλλες υπηρεσίες. Στον 1ο όροφο στεγάζεται το Πρωτοδικείο, η εισαγγελία, το ανακριτικό και οι γραμματείες. Πολλοί αναρωτιούνται για ποιες τεχνικές λύσεις  μπορούν να δοθούν, Σε παρόμοιες περιπτώσεις όπως το Δημαρχιακό μέγαρο, η Αντιπεριφέρεια, το κέντρο  σύγχρονης τέχνης κ. α. έχουν δοθεί πρόσφορες λύσεις. Συνεπώς υπάρχουν τεχνικές λύσεις, ανελκυστήρες, αναβατόρια βαρέως τύπου, ράμπες, σήμανση κ. α. Εξ’ άλλου η ΕΣΑμεΑ διαθέτει την σύγχρονη τεχνογνωσία για την εξεύρεση των απαιτούμενων λύσεων. 

    Το δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνης συγκαταλέγεται ανάμεσα σ’ αυτά που ανακατασκευάζονται. Μετά τις παρεμβάσεις μας με σχετικές επιστολές αποφασίστηκε το 2020 η καθολική προσβασιμότητα του, έχει δε εγκριθεί η σχετική χρηματοδότηση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει καμία σχετική εργασία. Πληροφορούμαστε το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι πρόκειται να έλθουν τεχνικοί από το υπουργείο ανάπτυξης για την εκτίμηση του είδους των τεχνικών παρεμβάσεων, υλικών και μηχανημάτων που απαιτούνται. 

    κ. Υπουργέ. 

    Λαμβάνοντας υπόψη: α) την παρ. 6 του άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας σύμφωνα με την οποία «Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» β) το άρθρο 9 του κανόνα 5 «Προσβασιμότητα» της διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας κύρωσε με τον Ν. 4074/2012 και ως εκ τούτου οφείλει να εφαρμόσει σε Εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα οποία τα συμβαλλόμενα Κράτη πρέπει να λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να επιτρέψουν στα ΑμεΑ να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής, τα συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν στα ΑμεΑ την πρόσβαση σε ίση βάση με τους άλλους, στο φυσικό και στο δομημένο περιβάλλον, τα μέσα μεταφοράς, την πληροφορία, και τις επικοινωνίες και γ) άρθρο 26 του ΓΟΚ, τεχνικές οδηγίες και προδιαγραφές , καθώς και πλήθος υπουργικών αποφάσεων. 

    Μετά από τα παραπάνω άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη να μεριμνήσετε ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες ανακατασκευής, συντήρησης και αποκατάστασης του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνης για την καθολική προσβασιμότητα και τη συμπεριληπτικότητά  του,  προκειμένου τα άτομα με αναπηρία όλων των κατηγοριών να το επισκέπτονται και να μετακινούνται σ’ αυτό απρόσκοπτα, με αυτονομία, αξιοπρέπεια, ασφάλεια  και σε όλες του τις υπηρεσίες όπως όλοι οι πολίτες. 

    κ. Υπουργέ, με την ελπίδα και την προσδοκία ότι η προσωπική σας παρέμβαση θα δώσει την λύση που επιβάλλετε, την οποία σας αναφέρουμε με το παρόν αίτημά μας σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

    Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

    Πηγή: amearethimno.blogspot.com

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΔήμος Κοζάνης: Μείωση Δημοτικών Τελών σε ποσοστό 50% για το 2025 σε ΑμεΑ,
    Next Article Ομαδική έκθεση χαρακτικής «EXPRESSION»: Σημεία επαφής από τη γενεαλογία του ίχνους της χαρακτικής προς την ανατομία της έκφρασης

    Δειτε και αυτα

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026

    Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

    July 25, 2026

    REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

    July 24, 2026

    «Για τον Θοδωρή, για τα παιδιά της γαλαρίας και τις υποτιμημένες ζωές μας»: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

    July 24, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Η Σιωπή του Άργους: Όταν ο Ικανοτισμός Στραγγαλίζει την Ενσυναίσθηση

    July 20, 2026

    Υπάρχει μια τρομακτική στιγμή στην ιστορία των κοινωνιών, όπου οι δομές αποκαλύπτουν το πιο σκληρό…

    Θα χορεύουμε με το καρπούζι στο χέρι

    July 6, 2026

    «Υγιή κτίρια», νευροδιαφορετικότητα και γνωστική λειτουργία: ο ρόλος του εσωτερικού περιβάλλοντος στη μάθηση και την ευεξία

    June 18, 2026

    Όταν το σώμα γίνεται έργο τέχνης: Η αναπηρία ως δημιουργική εμπειρία και όχι ως περιορισμός

    June 15, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • Buy Now
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.