ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταγγελία αποκλεισμού 20χρονου αυτιστικού από Οικοτροφείο

Η Αναστασία Μπατζίνη, μητέρα του 20χρονου αυτιστικού Χρήστου Κώτελη, καταγγέλλει αποκλεισμό του γιου της από οικοτροφείο.

Η κ. Μπατζίνη εργάζεται και ταυτόχρονα μεγαλώνει ολομόναχη τον γιο της Χρήστο. Τα θέματα υγείας του γιου της είναι εκ γενετής ωστόσο, όπως περιγράφει στο makthes.gr και την Έλενα Καραβασίλη και «όλα αυτά τα χρόνια, τα κατάφερνα και τα βγάζαμε πέρα. Όμως, από τον Νοέμβριο του 2022 ήταν πλέον αδύνατον να τον φροντίσω μόνη μου στο σπίτι».

Τον Νοέμβριο του 2022 ο 20χρονος χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Αφότου η κατάσταση του βελτιώθηκε αισθητά, σύμφωνα με την κ. Μπατζίνη, οι γιατροί της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο Χρίστος να μεταφερθεί σε οικοτροφείο, εφόσον δεν έχρηζε πλέον νοσηλεία στην ψυχιατρική κλινική, και από το σύστημα βρέθηκε θέση στο «Αριάδνη».

«Ο Χρήστος εδώ και έξι μήνες βρίσκεται στην ψυχιατρική του ΑΧΕΠΑ κι αυτό γιατί η δομή αρνείται να τον δεχτεί. Κατατέθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν πως το παιδί μου μπορεί και πρέπει να πάει στο οικοτροφείο «Αριάδνη». Η διοίκηση της δομής προχώρησε σε ένσταση στην 4ΥΠΕ επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού, ωστόσο η ένσταση απορρίφθηκε», περιγράφει η κ. Μπατζινή.

Σήμερα ο 20χρονος Χρήστος εξακολουθεί να μην μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί όμως «η κατάσταση της υγείας του έχει βελτιωθεί πολύ και δεν χρειάζεται πλέον να νοσηλεύεται στην ψυχιατρική», μεταφέρει η κ. Μπατζίνη.

Πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για ιδιωτικού δικαίου μη-κερδοσκοπικό οικοτροφείο που όμως επιχορηγείται από το κράτος και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένο να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία, τον Νοέμβριο του 2022, η δομή είχε κενές θέσεις και όφειλε, όπως επισημαίνουν πηγές στο makthes.gr, να πάρει το παιδί. Έχουν βγει όλες οι αποφάσεις, κατατέθηκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα το υπουργείο Υγείας και η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας έδωσαν εντολή το παιδί να φιλοξενηθεί στο συγκεκριμένο οικοτροφείο ωστόσο το Δ.Σ. του «Αριάδνη» αρνήθηκε να δώσει τη θέση. Σήμερα η δομή επικαλείται ότι δεν έχει κενές θέσεις, πράγμα που προκάλεσε την ενεργοποίηση της Αρχής Διαφάνειας η οποία πλέον διενεργεί έρευνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «πρόκειται για ευθεία παραβίαση των πρωτοκόλλων που ισχύουν και της υποχρέωσης για διαφάνεια που προκύπτει από τη σχετική νομοθεσία». Τονίζουν μάλιστα ότι «το παιδί πρέπει να μπει σε οικοτροφείο. Αυτή τη στιγμή δεσμεύεται ένα κρεβάτι σε δομή υψηλού κόστους, για οξέα περιστατικά. Επιπλέον, παραβιάζονται οι όροι λειτουργίας του οικοτροφείου που αρνείται να συμμορφωθεί με ευθείες αποφάσεις των οργάνων του κράτους. Υπάρχουν και ποινικές ευθύνες πλέον, όπου υπάρχει άρνηση συμμόρφωσης με τη νομοθεσία και παράλληλα προκαλείται οικονομική ζημία στο κράτος, επιβαρύνεται η υγεία του παιδιού, και προκαλείται ηθική βλάβη στη μητέρα του που εδώ και έξι μήνες περιμένει να βρεθεί μία λύση».

Από την πλευρά του ο Θωμάς Καπέλος γ.γ. της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, σημειώνει ότι το «Αριάδνη» «σύμφωνα με το ΦΕΚ 2044 τεύχος Β’ του 2019 είναι μοντέλο Α4. Το παιδί που προσπαθούν να βάλουν στη δομή μας είναι Α8 που σημαίνει ότι είναι ένα βαρύ περιστατικό που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και είναι καθηλωμένο. Η δική μας δομή είναι μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν είμαστε μοντέλο Α8, δεν διαθέτουμε εκπαιδευμένο προσωπικό και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για να φιλοξενήσουμε το συγκεκριμένο παιδί».

Ο ίδιος τονίζει πως «έχουμε προχωρήσει σε πάρα πολλές ενστάσεις. Το υπουργείο Υγείας μας ζητά να παρανομήσουμε. Εφόσον η δική μας μονάδα δεν είναι Α8, παίρνοντας αυτό το παιδί μπορεί να προκύψουν ζητήματα για την ασφάλεια της υγείας του αλλά και για τα υπόλοιπα παιδιά που φιλοξενούμε στη δομή».

Σημειώνεται ότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο συγκεκριμένο ΦΕΚ: «Ορίζεται ημερήσιο ποσό κόστους ανά ωφελούμενο και ανά τύπο μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στεγαστικού τύπου. Ως τύπος Α4 ορίζονται οικοτροφεία στα οποία διαμένουν άτομα (ενήλικες, παιδιά ή έφηβοι) με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (διαταραχές αυτιστικού τύπου): 108 ευρώ/ενοίκιο/ ημέρα. Ως τύπος Α8 ορίζονται οικοτροφεία στα οποία διαμένουν άτομα με διαταραχές αυτιστικού τύπου και διεγερτική συμπεριφορά: 135 ευρώ/ενοίκιο/ ημέρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ερευνούν ήδη την υπόθεση, καθώς το συγκεκριμένο οικοτροφείο οφείλει να εξυπηρετεί αυτά τα περιστατικά και όταν κατατέθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα, υπήρχαν κενές θέσεις. Καταγγελίες εις βάρος του οικοτροφείου έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και από την ΥΠΕ. Η υπόθεση αναμένεται πάρει τη νομική οδό, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως.

Ωστόσο, ζήτημα φαίνεται να αποτελεί η ουσιαστική και άμεση υποστήριξη ατόμων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα υγείας, περιμένοντας είτε να ανοίξει μία θέση σε κάποιο οικοτροφείο είτε να καταφέρουν να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα από αντίστοιχη δομή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *