ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η προσβασιμότητα στα σχολεία για τα ΑμεΑ δεν είναι πολυτέλεια!

Με ερώτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Γιώργος Λαζαρίδης, πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο, ζητάει να δοθούν απαντήσεις για την προσβασιμότητα των σχολείων της Καλαμάτας. Αναφέρεται στην περιπέτεια του Παναγιώτη, μαθητή ΑμεΑ, που δεν είχε πρόσβαση στις αίθουσες ορόφου όπου έκανε μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο, και οι γονείς του τον μετέφεραν με τα χέρια.

 

Αναλυτικά…

Θέμα: Γραπτή ερωτήση προς το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Συνεδρίαση υπ’ αριθμ. 1η/2021 – 20.1.2021

Ερώτηση σχετικά με προσβασιμότητα ΑμεΑ στα σχολεία της πόλης

Ακολουθώντας τον Παναγιώτη

Η γνωριμία μας με τον Παναγιώτη ξεκίνησε το 2018 από το 7ο Δημοτικό σχολείο. Κάθε μέρα οι γονείς του τον ανέβαζαν με τα χέρια έναν όροφο. Επισκεφθήκαμε το σχολείο με την πρωτοβουλία Καλαμάτα 2030, και μάλιστα καταθέσαμε μελέτη για κατασκευή ασανσέρ.

Ο Παναγιώτης τελείωσε το δημοτικό χωρίς να δει να κατασκευάζεται το ασανσέρ και συνέχισε στο γυμνάσιο Παραλίας όπου η αίθουσα διδασκαλίας βρισκόταν πάλι στον 1ο όροφο. Ο Παναγιώτης ανέβαινε ξανά στα χέρια των γονιών του.

Επισκεφθήκαμε με την Τόνια το σχολείο στο τέλος του 2019 και αφού ενημερωθήκαμε για την κατάσταση, έκανα σχετική ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο ρωτώντας ξανά αν έχει δρομολογηθεί η κατασκευή ασανσέρ όπως άλλωστε ο νόμος Ν.4067/2012 προβλέπει.

Μέχρι σήμερα από ότι γνωρίζουμε δεν έχει γίνει κάτι και θα θέλαμε να μάθουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός.

Πριν λίγες μέρες συνάντησα τυχαία τους γονείς του Παναγιώτη. Με ενημέρωσαν ότι ο Παναγιώτης από την επόμενη σχολική χρονιά θα φοιτήσει στο ΕΠΑΛ όπου επίσης δεν υπάρχει ασανσέρ και όπου προφανώς πάλι θα πρέπει να τον ανεβάζουν με τα χέρια για να παρακολουθήσει τα μαθήματα του.

Γιώργος Λαζαρίδης, πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο, Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Παράταξης ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Η δυνατότητα πρόσβασης για ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Αντίθετα εμείς προφανώς το θεωρούμε πολυτέλεια.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο Παναγιώτης και όλα τα υπόλοιπα παιδιά με αναπηρία που φοιτούν στα σχολεία μας να στερούνται της ελευθερίας τους και της αξιοπρέπειας τους. Δεν σας ζητάω να έρθετε στη θέση ενός εφήβου που αναγκάζεται να τον κουβαλάν στο σχολείο.

Μέχρι και εγώ νιώθω πολύ άβολα, περίεργα, άσχημα όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε κάποιο χώρο και πρέπει οι φίλοι μου να με ανεβάζουν στα χέρια. Πόσο μάλλον ένα παιδί και ακόμα χειρότερα ένας έφηβος. Η προσβασιμότητα στα σχολεία του Δήμου πρέπει να τεθεί σαν προτεραιότητα όλων μας. Ας γίνει η έστω η αρχή από το ΕΠΑΛ, ώστε έστω ο Παναγιώτης να μπορέσει να ολοκληρώσει τα μαθητικά του χρόνια με αξιοπρέπεια. Αλλιώς το μόνο που θα έχουμε καταφέρει είναι να ενηλικιώσουμε άλλον έναν άνθρωπο δείχνοντας του ότι αδιαφορούμε για την ελευθερία του και την αξιοπρέπειά του.

Σας παρακαλώ λοιπόν να μου απαντήσετε για το ποιος είναι ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων που θα γίνουν στα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας για βελτίωση της προσβασιμότητας. Με ράμπες, τουαλέτες και ασανσέρ όπου χρειάζεται.

Γνωρίζω την ευαισθησία σας, θέλω με ταχύτητες “σπρίντερ”, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις υποδομές που θα κάνουν τα Άτομα με Αναπηρία να ζουν και να κινούνται με αξιοπρέπεια.!
Το οφείλουμε στον Παναγιώτη, στους γονείς του, αλλά και σε κάθε άνθρωπο με αναπηρία που δεν ζητάει τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα.

Με εκτίμηση,
Λαζαρίδης Γεώργιος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Παράταξης ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *