ΑΡΘΡΑ

Η Μεταμόσχευση είναι Δώρο Ζωής!

Με λένε Έλενα Καραμπή… είμαι μεταμοσχευμένη επί 28 συναπτά έτη, με το Δώρο Ζωής από τη μητέρα μου που ήταν και η δότρια του μοσχεύματος. Η νόσος παρουσιάστηκε ραγδαία όταν ήμουν 24 χρόνων… «Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου!»

της Έλενας Καραμπή – Νεφροπαθής

Έναν χρόνο πριν, πάθαινα ουρολοιμώξεις κάθε βδομάδα. Επισκέψεις στον γιατρό, χορήγηση αντιβιώσεων συνέχεια και χαμηλές πιέσεις κλπ. Δεν έδωσα σημασία γιατί δούλευα 12ωρα και το έριχνα στο άγχος και στη πίεση της καθημερινότητας… Ώσπου μια μέρα έπαθα μια ισχυρή κρίση (απ’ ότι φάνηκε αργότερα… αυξημένο κάλιο(10) κρεατινίνη (12), ουρία (300) κλπ).

Βρέθηκα στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιώς σε πολύ άσχημη κατάσταση. Το αποτέλεσμα σκληρό και σοκαριστικό για μένα που είχα άγνοια… Δεν είχα ιδέα τί είναι η Νεφρική Ανεπάρκεια και η Μεταμόσχευση. Πολλές πληροφορίες γύρω απο την ασθένεια, που τότε μου φάνηκαν βουνό. Μου πέρασαν υποκλείδιο καθετήρα και μπήκα άμεσα στον τεχνητό νεφρό (μήχανημα αιμοκάθαρσης).

 

Η μητέρα μου δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι θέλει να μου δωρίσει το νεφρό της. Η μεταμόσχευση ήρθε στους 6 μήνες καθώς υπήρχαν πολλά θέματα στην αιμοκάθαρση. Τίποτα δεν ήρθε εύκολα σε αυτά τα 28 χρόνια.

Όλα δύσκολα. Η ανοσοκαταστολή σε κρατάει μακριά από το μηχάνημα, αλλά οι λοιμώξεις καραδοκούν παντού και πάντα. Τα προβλήματα που επιφέρει ειναι το αντίτιμο για μια ζωή φυσιολογική.

Ο λόγος που σκέφτηκα να δημιουργήσω την ομάδα ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ στο Facebook ήταν για να μοιραστώ αυτήν την δύσκολη και επικίνδυνη ιατρική πάθηση και να βοηθήσω συνασθενείς μου να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να προφυλάξουν τα πολύτιμα αυτά φίλτρα. Επίσης, να ενημερώνω για τη πορεία εξέλιξης της νόσου, πάντα με γνώμονα τις συμβουλές και γνώσεις μεταμοσχευτών και νεφρολόγων γιατρών.

Ευχαριστώ την μητέρα μου που μου έδωσε την δυνατότητα “να ζήσω ξανά” και το επιτελείο γιατρών του Γ.Ν. Λαϊκού που με στήριξαν και με στηρίζουν.

Επίσης, ευχαριστώ τον φίλο και συνασθενή Παντελή Χατζή για το κάλεσμα στη διαχείριση της ομάδας και για την πολύ καλή μας συνεργασία στην ομάδα  “Νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι Ελλάδας“.

 

Διαβάστε ακόμη…

Η Αιμοκάθαρση είναι ένας άλλος τρόπος Ζωής…

 

Γράφει: η Έλενα Καραμπή – Νεφροπαθής

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nevronas. All Rights Reserved. | Powered by LiSolutions
error: Content is protected !!