MORE AND MORE

Γνωρίστε την Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής

H Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας_ Αττικής, δημιουργήθηκε με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το θηλασμό.

 

Ο λόγος ύπαρξης της ομάδας αυτής προέκυψε από την ανάγκη μαμάδων να ενημερωθούν και να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα σχετικά με το θηλασμό και να διορθώσουν τα λάθη που σαμποτάρουν την προσπάθειά τους, τόσο από το περιβάλλον τους (οικογενειακό, φιλικό), όσο και από τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας που (δυστυχώς) ακόμα και σήμερα, αρκετές φορές αναπαράγουν προσωπικές τους πεποιθήσεις, ως ιατρικά πεπραγμένα, βάζοντας εμπόδια στη γυναίκα την οποία επιθυμεί να θηλάσει.

Έτσι, εμείς οι γυναίκες – μητέρες, συμφωνήσαμε με ένα προφορικό – ηθικό «συμβόλαιο» να στηρίζουμε η μια την άλλη, να μοιραζόμαστε τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα προβλήματά μας, μέσω της ομάδας αυτής. Ήταν η ανάγκη μας αυτή, για σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση, που μας οδήγησε να ανοίξουμε το δρόμο αυτό για τους εαυτούς μας, και αργότερα και για όσες γυναίκες – μητέρες – θηλάζουσες, το επιθυμούσαν και το επιθυμούν.

 

Πώς λειτουργούμε;

Καλώς ή κακώς, πλέον το διαδίκτυο προσφέρει όλες τις σωστές και άρτια τεκμηριωμένες μελέτες σε σχέση με το θηλασμό, απλά εμείς καθοδηγούμε τις συμμετέχουσες, στο πώς να αναζητούν και να αναγνωρίζουν την σωστή πληροφορία, μέσα από την πληθώρα παραπληροφόρησης που επικρατεί. Οι σελίδες που αντλούμε πληροφορίες κι ενημερωτικό υλικό, είναι η σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Unicef, της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρείας, της αντίστοιχης Καναδικής, Αυστραλιανής και Σουηδικής, του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και μερικούς άλλους έγκυρους ιστότοπους.

 

Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής

 

Η ομάδα μας έχει τον χαρακτήρα παρέας φίλων – μαμάδων και μέσα σε αυτήν ανταλλάσσονται συμβουλές φιλικές, για θέματα που μας απασχολούν. Ουδείς από την ομάδα έχει κάποια ιατρική ιδιότητα και παροτρύνουμε, το οποιοδήποτε μέλος έχει ανάγκη ιατρικής συμβουλής, να την αναζητήσει εκτός ομάδος. Ακόμα και μέλη τα οποία έχουν κάποια ιατρική ή παραϊατρική ιδιότητα (πχ ιατρός, μαία, σύμβουλος θηλασμού, διατροφολόγος κλπ) συμμετέχουν στην ομάδα ως απλά μέλη και όχι με την επαγγελματική τους ιδιότητα.

 

Ποιες είμαστε;

Είμαστε μια παρέα από μαμάδες, οι οποίες ήρθαμε κοντά, πριν πέντε σχεδόν χρόνια ακριβώς, γιατί αντιμετωπίζαμε οι ίδιες πολλά προβλήματα με τον θηλασμό, και ερχόμασταν αντιμέτωπες καθημερινά με διάφορους ανασταλτικούς παράγοντες που καταφέρναμε να υπερπηδούμε με αλληλοϋποστήριξη κι αλληλοβοήθεια. Τότε ήταν που αποφασίσαμε αυτό να το κάνουμε πιο «ανοιχτό», για να μπορεί να συμμετέχει όποια μητέρα ενδιαφερόταν. Δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας, ούτε τα επαγγέλματα μας είναι σχετικά με τον χώρο.

Είμαστε πρωτίστως μαμάδες, εργαζόμενες (οπότε παράλληλα είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της επιστροφής μας στην εργασία μας και να συνεχίσουμε το θηλασμό, για όσο καιρό το επιθυμούσαμε, εμείς και το μωρό μας) σε πολύ απαιτητική ρουτίνα, οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Και κάπου εκεί ενδιάμεσα, βάζουμε και την εθελοντική μας παρουσία και υποστήριξη στην ομάδα, η οποία λειτουργεί 24 ώρες, το 24ωρο, από την πρώτη μέρα και μέχρις ότου να μην υπάρχει ούτε μια μαμά που να χρειάζεται την υποστήριξή μας.

Γιατί διοργανώνουμε τη γιορτή του “Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού”; Ένας από τους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες που εμποδίζουν μια μητέρα να πετύχει τον αποκλειστικό θηλασμό είναι η έλλειψη άνεσης στο να θηλάσει το μωρό της εκτός σπιτιού, με αποτέλεσμα να αυτοπεριορίζεται κατ’ οίκον, κάνοντας έτσι τη ζωή της πιο δύσκολη, και φτάνοντας μοιραία στο δίλλημα αν θα συνεχίσει το θηλασμό ή όχι. Δυστυχώς, μαθαίνουμε ακόμη για φαινόμενα που έγινε παρατήρηση σε μητέρες ή και τους ζητήθηκε να αποχωρίσουν από κάποιο χώρο ή να κατευθυνθούν στην τουαλέτα (!!), προκειμένου να θηλάσουν τα μωρά τους. Ο θηλασμός, πρέπει να είναι ανεμπόδιστος και ελεύθερος, όλες τις ώρες, σε όλους τους χώρους, και να μην περιορίζεται από ταμπού και τις εκάστοτε προσωπικές πεποιθήσεις.

 

Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής

 

Σε αυτήν την γιορτή λοιπόν, μας δίνεται η ευκαιρία (στις μητέρες) να ευαισθητοποιήσουμε, να αφυπνίσουμε και να υποστηρίξουμε τις νέες μητέρες, την ελληνική οικογένεια και ελληνική κοινωνία γενικότερα, για τον θηλασμό. Όχι μόνο ως λέξεις, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, «από μητέρα προς μητέρα». Να φέρουμε ξανά στα μάτια της Ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας, την εικόνα της θηλάζουσας, ως κάτι φυσικό και όμορφο. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς είναι.

 

Στόχος της γιορτής μας, είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς το θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει την νέα μητέρα, όσο εκείνη θα μαθαίνει την ξεχασμένη τέχνη του θηλασμού!

 

Διαβάστε την Συνέντευξη της Σμαρώς Κονσολάκη (εκ μέρους της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής) για τον Μητρικό Θηλασμό

 

Γράφει: η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *