NEVRONAS LOVES

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στο Δήμο Αγίου Δημητρίου… για ένα πιο φιλικό και ανθρώπινο περιβάλλον! (Βίντεο)

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/9) 2021 «Προσαρμόζουμε τις δραστηριότητές μας στις δυνατότητές μας, για ένα πιο φιλικό και ανθρώπινο περιβάλλον»!

Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς τότε ποιοι; Η ώρα έχει φθάσει.

 

του Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος

 

Ο πλανήτης γη «υποφέρει» και «αιμορραγεί» από τα δεινά που έχει υποστεί από τον άνθρωπο. Αν δεν αλλάξουμε, εμείς, τις συνήθειες και τη φιλοσοφία μας τότε –φαίνεται- πως τίποτα, μα τίποτα δεν μπορεί να μας σώσει. Το περιβάλλον, χρειάζεται φιλικές προς αυτό ενέργειες ώστε να βελτιώσουμε, κάπως, την παγκόσμια οικολογική καταστροφή.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/9), έρχεται για να ενθαρρύνει και να υπενθυμίσει την ανάγκη προώθησης βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό όπως είναι το ποδήλατο, το περπάτημα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ηλεκτροκίνητα πατίνια και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην χρήση τους.

Μπορεί η περσινή απαγόρευση εκδηλώσεων, λόγω της πανδημίας του COVID-19, να ακύρωσε τις δράσεις που είχε προγραμματίσει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, όμως φέτος αναπληρώθηκε επαρκώς και ποικιλοτρόπως το χαμένο έδαφος…

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συμμετείχε στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες τις Ευρώπης, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και στην Ελλάδα στηρίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ο nevronas.gr ήταν εκεί με τους φίλους του!

Η τελευταία ημέρα δράσεων ήταν η Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη ημέρα ήταν αφιερωμένη στα ΑμεΑ και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και την αλληλεπίδραση.

Ο nevronas.gr η πολυθεματική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία ασχολείται με τα θέματα των ΑμεΑ και την ενημέρωση των πολιτών για όλες τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, δεν θα μπορούσε να λείπει από την εκδήλωση.

Σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Πόλης κ. Σπήλιο Διαβολίτση, έστησαν ένα δίκτυο με ανθρώπους διαφόρων αναπηριών οι οποίοι ενημέρωναν και συμμετείχαν με διάφορες πολιτιστικές, αθλητικές αλλά και βιωματικές δράσεις με μη ανάπηρους συμπολίτες μας.

Τμήμα του δρόμου της Λεωφόρου Αγίου Δημητρίου, μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο και πέριξ αυτού, έκλεισε για λίγες ώρες έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για δράσεις που να συμπεριλαμβάνουν όλους τους πολίτες, ΑμεΑ και μη, καλώντας τους να συμμετάσχουν ενεργά στην εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας και την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.

Διάφορες δράσεις από φορείς γύρω από την αναπηρία, πλαισίωσαν την τελευταία ημέρα εκδηλώσεων, ενημέρωσαν, συνυπήρξαν και με βιωματικό τρόπο «έβαλαν», για λίγο, στα παπούτσια ενός ατόμου με αναπηρία μη ανάπηρους συνανθρώπους μας.

Όλοι ΜΑΣ μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι…

Η συνύπαρξη σε δράσεις όπως το «Τζάμπολ Αγάπης» με πρωτοβουλία του προπονητή κ. Ιωάνη Τσουμπρή, όπου μαθητές νευροτυπικής ανάπτυξης έπαιξαν μπάσκετ με άτομα με νοητική αναπηρία και αυτισμό, ήταν μαγική! Πέρασαν χιλιάδες μηνύματα και έδειξαν πως όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά και δίκαια.

Στις αθλητικές δράσεις ξεχώρισε και το φιλέ της αντιπτέρισης το οποίο είχε στηθεί κατά μήκος του δρόμου, εκεί όπου η κ. Δήμητρα Κοροκίδα (Παραολυμπιονίκης, χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου) ενημέρωνε για το Para badminton, το άθλημα με τις ρακέτες και το μπαλάκι με φτερά που έχει ασυνεπή τροχιά, και έπαιζε με τους περαστικούς. Η κυρία Κοροκίδα είναι και μέλος του Ι.Ο.Α.Σ. (Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς) το οποίο ενημερώνει και εκπαιδεύει για τρόπους ασφαλούς οδήγησης τους οδηγούς.

«Πώς θα ήταν αν δεν έβλεπες;»

Η Αμυμώνη, ο σύλλογος που εξειδικεύεται με τυφλά και πολυανάπηρα άτομα ήταν εκεί με δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους! Οι συμμετέχοντες κλείνοντας τα μάτια τους βιώνουν καθημερινές λειτουργίες… αλλιώς.

Περπατάνε, τρέχουν, παίζουν, σερβίρουν, πίνουν νερό, γράφουν, κοινωνικοποιούνται κι άλλα πολλά. Όσοι βρέθηκαν εκεί, έκλεισαν τα μάτια τους με μαντήλια και διαπίστωσαν πως κι αν λείπει η όραση, μπορούμε να ζήσουμε χαρούμενα και δημιουργικά, προσαρμόζοντας τις δραστηριότητες μας στις δυνατότητες μας.

Το ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες, με άτομα με νοητικές και ψυχικές αναπηρίες, ήταν επίσης εκεί με ωφελούμενους οι οποίοι έπαιξαν, χόρεψαν και διασκέδασαν με άλλα παιδιά από τα σχολεία του δήμου μας.

Η συμπερίληψη στον πολιτισμό και στο θέατρο!

Η συμπεριληπτική θεατρική ομάδα ARTimeleia ήταν εκεί με μια work-in -progress παράσταση δρόμου βασισμένη στο έργο «Πρόταση Γάμου» του Α. Τσέχωφ.

Δύο ανάπηροι ηθοποιοί, ο Πάνος Πολυπαθέλης και η Στέλλα Διακάτου, παρουσίασαν μια εκπληκτική παράσταση δρόμου, όπου δέχτηκαν το ζεστό χειροκρότημα του κοινού, υπό τις οδηγίες της σκηνοθέτιδας κ. Αννίτας Καπουσίζη.

Σκυλάκια επαφής με θεραπευτικές ιδιότητες…

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Pet Partners of Hellas, δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει αποτελεσματικά στην Ελλάδα την μέθοδο της Θεραπευτικής Επαφής με Σκύλους, ως εναλλακτική προσέγγιση υποστηρικτικής θεραπείας σε ευπαθείς ομάδες παιδιών & ενηλίκων. Μέλη του οργανισμού ήταν εκεί με τα σκυλάκια τους, που είχαν τη δυνατότητα να χαϊδέψουν και να παίξουν μαζί τους οι επισκέπτες.

Η χροιά της συμπερίληψης…έκανε τη διαφορά!

Οι εκδηλώσεις είχαν διττή σημασία για το κοινό.

Από τη μία πλευρά, μέσω των βιωματικών δράσεων, εργαστηρίων και ενημερώσεων, δόθηκε έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών των δημοτικών σχολείων γύρω από την ασφαλή, ανεμπόδιστη και συμπεριληπτική μετακίνηση όλων των πολιτών και κυρίως στο σεβασμό στον πεζό, τη μητέρα με το καροτσάκι, τους ηλικιωμένους και τα ΑμεΑ.

Ενώ από την άλλη, ενθαρρύνονται και παρακινούνται οι πολίτες να επιλέγουν βιώσιμους και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, η δημοτική και δημόσια συγκοινωνία, διασφαλίζοντας την υγεία και την ευεξία, προστατεύοντας το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στην πόλη και συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής, διάστασης του Δήμου.

Συγχαρητήρια στον Δήμο Αγίου Δημητρίου για τις συμπεριληπτικές του δράσεις, αλλά περισσότερα εύσημα θα απονείμουμε στον αντιδήμαρχο Πόλης και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Σπήλιο Διαβολίτση, ο οποίος οραματίστηκε, πίστεψε, σχεδίασε και διαμόρφωσε μια προσομοίωση για μια φιλική πόλη προς όλους, με τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες.

Ευελπιστούμε αυτό να είναι το έναυσμα μιας βάσης, για περισσότερες ενέργειες που θα συμπεριλαμβάνουν Άτομα με Αναπηρία στο μέλλον.

 

Ρεπορτάζ: Νικόλας Τζαβάρας – Δημοσιογράφος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *