Διερεύνηση της ευημερίας των γονέων παιδιών στο φάσμα του αυτισμού και των γονέων παιδιών τυπικής ανάπτυξης σε σχέση με τη μουσειακή τους εμπειρία.
Η έρευνα απευθύνεται σε γονείς με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και σε γονείς με παιδιά τυπικής ανάπτυξης, με την προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιήσει επίσκεψη σε ελληνικό μουσείο μαζί με τα παιδιά τους. Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση της ευημερίας των γονέων σε σχέση με την εμπειρία τους κατά την οικογενειακή επίσκεψη στο μουσείο. Η οικογενειακή επίσκεψη μπορεί να περιλαμβάνει την επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο, τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα ή τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μαζί με τα παιδιά.
Συμμετοχή στην έρευνα εδώ…
(χρόνος που απαιτείται 5 λεπτά για να συμπληρώθεί το ερωτηματολόγιο)
Tα μουσεία σήμερα οφείλουν να ενθαρρύνουν διαφορετικούς τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας και να λειτουργούν ως συμπεριληπτικές κοινότητες μάθησης και ψυχαγωγίας για οικογένειες, για σχολικές ομάδες και για επισκέπτες όλων των ηλικιών και ικανοτήτων. Την τελευταία δεκαετία, τα μουσεία έχουν προωθήσει τον κοινωνικό τους ρόλο, συμβάλλοντας στην προαγωγή της ευημερίας (wellbeing), στην ενδυνάμωση της κοινότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Αρκετά μουσεία στο εξωτερικό, έχουν ως βασικό πυλώνα του σχεδιασμού των δράσεων, των εκθέσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους, την αύξηση των επιπέδων ευημερίας των ανθρώπων.
Η ευημερία αποτελεί μια από τις θετικές διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, τις οποίες μελετά η θετική ψυχολογία, ένας από τους νεότερους κλάδους της επιστήμης της ψυχολογίας. Στην παρούσα έρευνα, η ευημερία προσεγγίζεται με βάση τις πέντε διαστάσεις που συμβάλλουν στην επίτευξή της και είναι οι εξής: τα θετικά συναισθήματα, η δέσμευση (η ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία το άτομο απορροφάται βαθιά σε κάτι), οι θετικές σχέσεις, το νόημα (γενικά στη ζωή ή και συγκεκριμένα π.χ. στην εργασία) και τα επιτεύγματα (π.χ. η εκπλήρωση των στόχων ζωής αλλά και συγκεκριμένων στόχων ή επιδιώξεων σε οποιοδήποτε πλαίσιο).
Η έρευνα υλοποιείται στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας της κας Χρυσής Βομβογιάννη (Μουσειολόγος-Συντηρήτρια αρχ/των, Εφορεία Αρχ/των Πόλης Αθηνών, ΥΠΠΟΑ), ως φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Α.Σ. Αντωνίου και βασίζεται στις προτεραιότητές της, ως εργαζόμενη στο χώρο των μουσείων, για μια συμπεριληπτική μουσειακή πολιτική.
Το ερωτηματολόγιο που καλείστε να συμπληρώσετε, αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια προσαρμογής, στο πλαίσιο του μουσείου, ενός ερωτηματολογίου που μετρά την ευημερία των ενηλίκων. Το ερωτηματολόγιο αυτό δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Centre for Wellbeing Science), ενώ η στάθμιση και η πολιτισμική προσαρμογή του στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές του Εργαστηρίου Θετικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Συμμετοχή στην έρευνα εδώ…
(χρόνος που απαιτείται 5 λεπτά για να συμπληρώθεί το ερωτηματολόγιο)
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ