ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας των Προσωπικών Βοηθών για άτομα με αναπηρία

Προσωπικοί Βοηθοί για άτομα με αναπηρία απέστειλαν στο imerodromos.gr επιστολή διαμαρτυρίας για την μορφή απασχόλησης τους.

Η επιστολή:

Αξιότιμοι Κύριοι,

Είμαστε Προσωπικοί Βοηθοί στο ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU (ΦΕΚ 1427/Β΄/ 24-3-2022), από τον Μάρτιο 2023.

Αρχικά, το πρόβλημα ξεκίνησε καθώς διαπιστώσαμε ότι οι εισφορές της τάξεως του 25% που μας παρακρατούνται σε μηνιαία βάση από τα εργόσημα το οποίο είναι το καθεστώς αμοιβής, είτε δεν αποδίδονται στον ΕΦΚΑ από τον ΟΠΕΚΑ, είτε δεν καταχωρούνται από τον ΕΦΚΑ, δεν γνωρίζουμε ακριβώς καθώς όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι και δεν έχουμε λάβει σαφή απάντηση από κανέναν έως και σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι να φαινόμαστε ανασφάλιστοι, κανένα ένσημο δεν έχει καταχωρηθεί και η ασφαλιστική μας ικανότητα είναι αμφίβολη. Να σημειώσουμε εδώ πως ούτε μηνιαίο σημείωμα αμοιβής λαμβάνουμε.

«Δεν μας έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο»: Ανασφάλιστοι οι εργαζόμενοι ως Προσωπικοί Βοηθοί

«Δεν μας έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο»: Ανασφάλιστοι οι εργαζόμενοι ως Προσωπικοί Βοηθοί

 

Καθώς έχουν κινηθεί διαδικασίες για διεκδίκηση των ενσήμων μας σε ατομική και ομαδική βάση με καταγγελίες σε ΟΠΕΚΑ, Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Συνήγορο του Πολίτη και με επιστολή ενημέρωσης προς τον Πρωθυπουργό, διαπιστώσαμε ότι για το πρόγραμμα, το συμφωνητικό που υπογράφεται μεταξύ Ωφελούμενου και Προσωπικού Βοηθού, θεωρείται ιδιωτικό, και ο ΟΠΕΚΑ και κατά προέκταση το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δεν έχουν καμία εμπλοκή στη εργασιακή σχέση. Και αυτό γιατί οι Προσωπικοί Βοηθοί δεν έχουν υπογράψει Σύμβαση Εργασίας ή Σύμβαση Έργου. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα λειτουργεί σαν μεσάζοντας σε ιδιωτικές συμφωνίες!

Εκφράζουμε την έκπληξη μας διότι αυτήν την πληροφορία την λάβαμε μόλις πρόσφατα και ανατρέπει όλη την εικόνα που είχαμε για την μορφή απασχόλησης και την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα. Δηλώνουμε την διάθεση μας να διεκδικήσουμε μία αξιοπρεπή σχέση εργασίας.

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: imerodromos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *