Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Recent

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026

      «Κι όμως Μπορώ»… να γίνω ένας άνθρωπος που κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο

      July 23, 2026

      REFRAME by Nevronas.gr + EVArtist: Eικαστικός διάλογος με την επικαιρότητα και την αναπηρία

      July 22, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

      July 28, 2026

      Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

      July 28, 2026

      Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

      July 27, 2026

      Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

      July 25, 2026

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • PROJECTS
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Home » Ένοχοι… αλλά ελεύθεροι οι βασανιστές που κατέστησαν ανάπηρο τον Χρήστο Χρονόπουλο
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ένοχοι… αλλά ελεύθεροι οι βασανιστές που κατέστησαν ανάπηρο τον Χρήστο Χρονόπουλο

    July 19, 20225 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    3 χρόνια με αναστολή επιβλήθηκαν στους βασανιστές αστυνομικούς του Χρήστου Χρονόπουλου για τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη το 2007, κατά την κράτησή του στο ΑΤ Καλλιθέας, με αποτέλεσμα τη σοβαρή αναπηρία του και την παρ’ ολίγον απώλεια της ζωής του.

     

    Η δημοσιογράφος Γεωργία Κριεμπάρδη, αναφέρει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του thepressproject.gr:

    Ενοχοι αλλά …ελεύθεροι κηρύχθηκαν οι βασανιστές του Χρήστου Χρονόπουλου σήμερα (14/7) από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο. Το 2007, ο Χρήστος βίωσε άγριο ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς Κόκκινο και Σουτόγλου κατά την κράτησή του στο ΑΤ Καλλιθέας, με αποτέλεσμα τη συντριπτική του αναπηρία και την παρ’ ολίγον απώλεια της ζωής του. Επιβλήθηκε η ποινή των τριών χρόνων με αναστολή. Η οικογένεια δηλώνει μερικώς ικανοποιημένη, μιας και μένει το παράπονο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έμειναν ούτε μία μέρα στη φυλακή.

    Βασανιστές με σύννομο βίο…

    Το ΤΡΡ επικοινώνησε με τη δικηγορική εταιρεία Θεόδωρος Μαντάς και Συνεργάτες, που είχε αναλάβει -μαζί με τον δικηγόρο Νίκο Κωνσταντόπουλο- την υπεράσπιση του θύματος. «Πρώτη φορά στην ιστορία των ποινικών δικαστηρίων στην Ελλάδα τιμωρήθηκε το κακούργημα 137Α. Είναι το κακούργημα για τα βασανιστήρια. Πήραν αναστολή οι θύτες όμως, γιατί δόθηκαν δύο ελαφρυντικά, του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Η άλλη πλευρά ήταν σε πλήρη άρνηση, δεν επέδειξε καμία μεταμέλεια. Εμείς είχαμε τα πραγματικά περιστατικά. Ο Χρήστος μπήκε στο τμήμα στις 11 η ώρα και βγήκε στη 1 με φορείο».

    Καμία αθώωση και μείωση ποινής των βασανιστών του ανάπηρου Χρήστου Χρονόπουλου

    Όταν «βιάζονται» τα ανθρώπινα δικαιώματα από την αστυνομία δεν υπάρχει λογική!

    Το χρονικό…

    Έπειτα από έναν μαραθώνιο αναβολών και σκοπούμενων καθυστερήσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και τον ψυχικό εκμηδενισμό του παθόντα και της οικογένειάς του, ο αγώνας για δικαίωση έφτασε στο τέλος του. Ο Χρήστος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα επειδή φέρεται να ενόχλησε φραστικά το περιβάλλον του καφενείου, όπου πάντα σύχναζε (χωρίς, φυσικά, να προβάλλει κανενός είδους απειλή). Δεν είχε παραβατική συμπεριφορά, αλλά αντιμετωπίστηκε από τους αστυνομικούς ως κρατούμενος και υπό επιτήρηση… μόνο και μόνο ορμώμενοι από τον φόβο και τα στερεότυπα για τους ψυχικά πάσχοντες. Μπήκε περιπατητικός και βγήκε με συντριπτική αναπηρία.

    Η ιατροδικαστική έκθεση απεικόνιζε εξ’ αρχής ότι ο Χρήστος ήταν χτυπημένος σε όλη την αριστερή πλευρά, από πάνω ως κάτω, και όχι μόνο στο κεφάλι. Ο Χρήστος είχε πάνω του το διαβατήριο και το βιβλιάριο υγείας του, καθώς και τα τηλέφωνα των συγγενών του, όμως οι αστυνομικοί δεν ενημέρωσαν τους οικείους του για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο παρά μόνο τη διαχειρίστρια της πολυκατοικίας του. Παρόλο που τα έγγραφα αποδείκνυαν την ταυτότητά του, οι αστυνομικοί τον δήλωσαν στο ΕΚΑΒ ως Ροδόπουλο (και όχι ως Χρονόπουλο) με την επισήμανση ότι είναι χρήστης ουσιών. Αντί να μεταφερθεί στον «Ευαγγελισμό», διακομίστηκε στο Θριάσιο όπου φιλοξενούνται ανάλογα περιστατικά και μάλιστα στην Παθολογική Κλινική. Όταν ο εφημερεύων γιατρός της Παθολογικής διαπίστωσε ότι το θύμα έχρηζε νευροχειρουργικής επέμβασης και εντατικής νοσηλείας, επικοινώνησε πέντε φορές με το Α.Τ. ζητώντας επιμόνως να πληροφορηθεί τι είχε υποστεί ο ασθενής και πώς. Όπως κατέθεσε ο θείος του Χρήστου, «όταν βρήκαμε τον γιατρό ήταν έξαλλος, μας έλεγε ότι έκανε πέντε τηλεφωνήματα για να καταδεχτεί ο αξιωματικός να του απαντήσει».

    Σύμφωνα με το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα που είχε εκδώσει το Συμβούλιο Εφετών, οι αστυνομικοί «χτύπησαν με πρόθεση επανειλημμένως τον προσαχθέντα σε πολλά σημεία του σώματός του με θλώντα αμβλέα όργανα (πιθανόν με σφιγμένες τις γροθιές τους)», με αποτέλεσμα να επέλθει μεταξύ άλλων «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκάλεσε μεγάλη έκπτωση των νοητικών του λειτουργιών, βραδυψυχισμό, μετατραυματική αμνησία και επιληπτικές κρίσεις».

    Δύο δικαστικά συμβούλια, παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις των εισαγγελέων, είχαν εκδώσει απαλλακτικά βουλεύματα για τους κατηγορούμενους, ισχυριζόμενα ότι «δεν προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής» και ότι το θύμα αυτοτραυματίστηκε. Το ίδιο είχαν υποστηρίξει και οι αστυνομικοί οι οποίοι είχαν αναφέρει ότι ο Χρ. Χρονόπουλος τραυμάτισε το κεφάλι του χτυπώντας το πάνω στον πάγκο του μπαρ της καφετέριας, αντιστεκόμενος την ώρα που προσπαθούσαν να τον προσαγάγουν.

    Όταν «βιάζονται» τα ανθρώπινα δικαιώματα από την αστυνομία δεν υπάρχει λογική!

    Όταν «βιάζονται» τα ανθρώπινα δικαιώματα από την αστυνομία δεν υπάρχει λογική!

    Τα περί αυτοτραυματισμού του θύματος κατέρριψε το βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων στις 23 Μαΐου όπου φάνηκε πως δεν έχει γίνει καμία απολύτως αναφορά σχετικά με αντίσταση ή κάποιο χτύπημα, αλλά το μόνο που καταγράφεται είναι πως ο Χρ. Χρονόπουλος βρισκόταν υπό την επήρεια «ουσιών και μέθης», πράγμα που καταρρίπτεται από τις εξετάσεις που έκανε ο τραυματιοφορέας του ΕΚΑΒ όταν τον παρέλαβε από το ΑΤ Καλλιθέας. Η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για χτύπημα είναι με συμπληρωματική εγγραφή έξι ολόκληρες ημέρες μετά το συμβάν, στις 29 Μαΐου 2007, όταν ήδη η υπόθεση βρισκόταν στην επικαιρότητα.

    Το 2015, είχαν καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκιση με αναστολή οι βασανιστές αστυνομικοί. Σήμερα μπήκε τελεία στην υπόθεση. Ο Χρήστος είναι 48 ετών σήμερα, με διαγνωσμένη ψυχική νόσο. 14 χρόνια πριν δεν είχε καμία σωματική βλάβη. Σήμερα είναι ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 67%.

    «Στο πρόσωπο του Χρήστου καθρεφτίζεται η εν γένει αντιμετώπιση, από τους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς, των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία ή/και με πολλαπλές ταυτότητες, που πυροδοτούν στους “κανονικούς” πολίτες και αστυνομικούς το μίσος, την οργή και τον στιγματισμό. Ένα αντιφατικό κράτος που καλείται να σε προστατεύσει αλλά σε αφήνει και ανάπηρο, παραβιάζοντας βασικά δικαιώματα ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Ένα κράτος που βάζει τη σφραγίδα της κουλτούρας της καταστολής και όχι της κουλτούρας του ανθρωπισμού. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα έχει καταδικαστεί επανειλημμένως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αστυνομική βία και την καταστολή μέσα στα αστυνομικά τμήματα. Η δίκη αυτή συμπυκνώνει την επιτακτική ανάγκη για δικαίωση σε όλες τις δίκες (παρωδίες) αστυνομικής βίας που έχουν καταλήξει να ξεπλένουν τους μπάτσους και την κατάχρηση εξουσίας που συστηματικά επιδεικνύουν» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ψ για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία.

    Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

    Πηγή: thepressproject.gr

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΈκλεψαν, από σηματοδότη, ηχητική συσκευή που βοηθά άτομα με οπτική αναπηρία
    Next Article Χάλκινο μετάλλιο η Φαίδρα Μαρκίδη στα 50μ. Πεταλούδα!

    Δειτε και αυτα

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026

    Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

    July 25, 2026

    REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

    July 24, 2026

    «Για τον Θοδωρή, για τα παιδιά της γαλαρίας και τις υποτιμημένες ζωές μας»: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

    July 24, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Η Σιωπή του Άργους: Όταν ο Ικανοτισμός Στραγγαλίζει την Ενσυναίσθηση

    July 20, 2026

    Υπάρχει μια τρομακτική στιγμή στην ιστορία των κοινωνιών, όπου οι δομές αποκαλύπτουν το πιο σκληρό…

    Θα χορεύουμε με το καρπούζι στο χέρι

    July 6, 2026

    «Υγιή κτίρια», νευροδιαφορετικότητα και γνωστική λειτουργία: ο ρόλος του εσωτερικού περιβάλλοντος στη μάθηση και την ευεξία

    June 18, 2026

    Όταν το σώμα γίνεται έργο τέχνης: Η αναπηρία ως δημιουργική εμπειρία και όχι ως περιορισμός

    June 15, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • Buy Now
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.