ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκκληση για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό του «Αγία Σοφία»

Την έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, εκφράζουν με επιστολή τους στο υπουργείο Υγείας, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία».

 

Όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» έχουν οδηγήσει στην ολοκληρωτική αναστολή της λειτουργίας του, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες.

 

Το Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες…

Αθήνα, 28/5/2020

Αριθ. Πρωτ. 17/2020

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αγωνία για την παύση λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, αισθάνεται την ανάγκη, εκ μέρους όλων των μελών του και συνολικά των πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες και των οικογενειών τους, να εκφράσει, με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, την ανησυχία και την αγανάκτηση ενός ολόκληρου κόσμου, ο οποίος δυστυχώς για μία ακόμη φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με την αναστολή της λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Αυτό καθεαυτό το γεγονός, ότι, δεδομένου του ιδιάζοντος καθεστώτος το οποίο ισχύει για το αντίστοιχο τμήμα στο «Ωνάσειο Κ.Κ.», αποτελεί πρακτικά και ουσιαστικά τη μοναδική δημόσια δομή η οποία αντιμετωπίζει περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας, καταδεικνύει τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου Κέντρου.

Και η σημασία αυτή καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη λαμβάνοντας υπόψη ότι στο συγκεκριμένο Τμήμα προσφεύγουν κατά κανόνα και για λόγους προφανείς παιδιά προερχόμενα από χαμηλού εισοδηματικού προφίλ οικογένειες, οι οποίες δεν δύνανται να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της νοσηλείας σε κάποια ιδιωτική κλινική ή ακόμη περισσότερο σε παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα του εξφωτερικού.

Δυστυχώς τα προσκόμματα τα οποία παρουσιάζονται κυρίως τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία του εν λόγω Κέντρου είναι συνεχή, με συνέπεια την απαράδεκτη υποβάθμισή του, την υπολειτουργία του λόγω προφανούς έλλειψης προσωπικού αλλά και κατάλληλων χώρων, ενίοτε και με διάφορες αφορμές ή προφάσεις την ολοκληρωτική αναστολή λειτουργίας αυτού, με ό,τι εξαιρετικά δυσάρεστο ή και επικίνδυνο συνεπάγεται για του μικρούς πάσχοντες.

Πέραν των όποιων θεμάτων προέκυψαν κατά το παρελθόν και αποφεύγοντας βαρύγδουπες εκφράσεις και αφορισμούς, θεωρούμε ότι ο καθορισμός της συγκεκριμένης ΚΕΜ (Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας) ως κέντρο αναφοράς για τον covid– 19 υπήρξε εξαιρετικά ατυχής, ενώ η στάση της διοίκησης του «Αγίου Σοφία» επιεικώς απαράδεκτη, οδηγώντας αναπόφευκτα στην άκρως επικίνδυνη αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων και λοιπών σοβαρών ιατρικών πράξεων. Τραγική συνέπεια: για άλλη μία φορά το υπερπολύτιμο για το χώρο μας και το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα Κέντρο του «Αγία Σοφία» να τελεί σε παύση λειτουργίας.

Απευθύνουμε έκκληση  στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη, στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, στη διοίκηση του εν λόγω νοσοκομείου αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα, να αποδείξει εμπράκτως την ευαισθησία και την ευθυκρισία που τον διακρίνει, προβαίνοντας άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για τη χωρίς καμία περεταίρω χρονοτριβή επαναλειτουργία του ανωτέρω Κέντρου και την εύρεση και εμπέδωση μίας λύσης μόνιμης και ορθολογικής  ώστε να συνεχιστεί εντός των προσεχών ημερών η σπουδαία πραγματικά προσφορά του Κέντρου κατά τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια στον τόσο ευάλωτο χώρο μας.

Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται πλέον, ενώ επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ανήλικους, ακόμη και νεογέννητους, ασθενείς, οι οποίοι εναγωνίως, μαζί με τις οικογένειές τους αναμένουν την επαναλειτουργία του προαναφερθέντος Κέντρου.

Η επιστολή της ΕΣΑμεΑ…

Αθήνα: 29.05.2020
Αρ. Πρωτ.: 730

ΠΡΟΣ: -κ. Β. Κικίλια, Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ζητείται η επαναλειτουργία του παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία»

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) –που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας- με το παρόν έγγραφό της, σας μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία».

Όπως επισημαίνει και στην υπ’ αριθ. πρωτ. 12/16.05.2020 επιστολή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, την οποία σας επισυνάπτουμε, τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» έχουν οδηγήσει στην ολοκληρωτική αναστολή της λειτουργίας του, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Η αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων και σοβαρών ιατρικών πράξεων του εν λόγω τμήματος έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στο χώρο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αυτών των παιδιών, εάν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο τμήμα απευθύνονται παιδιά προερχόμενα από οικογένειες με χαμηλό εισοδηματικό προφίλ, οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος νοσηλείας εκτός δημόσιων νοσοκομείων.

Κύριε Υπουργέ,

Ως εκ τούτου απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε να εξετάσετε άμεσα αυτό το καίριας σημασίας ζήτημα και να προβείτε άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας του παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» ώστε να αποκατασταθεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία του και να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του προς όφελος των παιδιών με καρδιοπάθειες.

Πιστεύοντας πως θα εξετάσετε άμεσα το προαναφερόμενο ζήτημα και θα ανταποκριθείτε θετικά, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε την υπ’ αριθ. πρωτ. 12/16.05.2020 επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, που αναφέρεται στο εν λόγω ζήτημα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας
Ι. Λυμβαίος

 

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”

Σχετικά με δημοσιεύματα για τη λειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», διευκρινίζονται τα εξής:

1. Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται από το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο», κάτι που γινόταν και πριν την περίοδο του κορονοϊού, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, από μία μεγάλη δωρεά που υπήρχε σε εξέλιξη.

2. Από τη στιγμή που έχει αρθεί η αναστολή των τακτικών χειρουργείων, η λίστα των τακτικών χειρουργείων που εκκρεμούν, εξετάζεται από ομάδα γιατρών του ΩΚΚ έτσι ώστε αυτά που χρήζουν αντιμετώπισης να πραγματοποιούνται άμεσα.

3. Όλα τα περιστατικά που χειρουργούνται στο ΩΚΚ δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους, πραγματοποιούνται δε σε ένα Νοσοκομείο του οποίου η φήμη είναι διεθνής για τις επεμβάσεις καρδιάς.

4. Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», υποδέχεται όλα τα περιστατικά COVID-19 ανηλίκων. Αν σταματούσε η λειτουργία της ως ΜΕΘ-COVID προκειμένου να εξυπηρετεί τακτικά χειρουργεία, αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην υπάρχει στη Νότια Ελλάδα ΜΕΘ Παίδων για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Πηγή: www.kardiopatheia.gr, www.esamea.gr, www.moh.gov.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nevronas. All Rights Reserved. | Powered by LiSolutions
error: Content is protected !!