ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Δεν έχουμε ούτε τα βασικά»: Αγωνία των Εκπαιδευτικών και ΕΕΠ του 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Ανοιχτή επιστολή των εκπαιδευτικών και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, από το 9ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών όπου εκφράζουν την αγωνία τους για τις σοβαρές ελλείψεις σε σχολικά υλικά ακόμα και στα πιο βασικά όπως η γραφική ύλη αλλά και σε εξοπλισμό.

 

Τονίζουν χαρακτηριστικά: «Όση όρεξη κι αν έχουμε, όση αγάπη κι αν τρέφουμε για τα παιδιά μας δεν φτάνουν για να τους διδάξουμε αυτά που πρέπει».

Ολόκληρη η επιστολή…

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ 9ου ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Είμαστε εκπαιδευτικοί και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό από το 9ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Στο σχολείο μας φοιτούν 33 μαθητές με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμός), νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down. Η φετινή χρονιά μας βρήκε χαρούμενους, που επιστρέφουμε πάλι στο σχολείο μας υγιείς, και γεμάτους όρεξη για την εκπαιδευτική διαδικασία. Κι ενώ όλοι μας ήμασταν αποφασισμένοι να αντιπαρέλθουμε με την όρεξή μας και την δουλειά μας τις δυσκολίες που έχει φέρει η πανδημία, ήρθαμε αντιμέτωποι με μία σειρά από ελλείψεις στο σχολείο μας, ελλείψεις τις οποίες γνωρίζαμε ήδη, αλλά που έγιναν ακόμα πιο έντονες την φετινή χρονιά.
Συγκεκριμένα τα οικονομικά του σχολείου έχουν συρρικνωθεί τόσο, ώστε από την αρχή της σχολικής χρονιάς να μην έχουμε καθόλου αναλώσιμα σχολικά υλικά (χαρτόνια, κόλλες, μαρκαδόρους, πλαστελίνες κλπ.). Η δυσκολία αυτή έρχεται να προστεθεί στην απουσία παιδαγωγικού υλικού κατάλληλου για τις ανάγκες ενός ειδικού σχολείου (παζλ, ενσφηνώματα, καρτέλες ανάγνωσης, μαγνητικοί πίνακες, επιτραπέζια παιχνίδια κλπ), καθώς ό,τι εκπαιδευτικό υλικό υπάρχει στο σχολείο έχει αγοραστεί πριν πολλά χρόνια και είναι φθαρμένο και πεπαλαιωμένο. Έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι λίγοι και παλιοί, δεν έχουμε cd-player, δεν έχουμε έγχρωμο εκτυπωτή, δεν υπάρχει φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να καταφέρουμε να πάρουμε μέρος πριν από δύο χρόνια στο μαθητικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Σερρών, όπου το σχολείο μας βραβεύτηκε με Ειδική Μνεία, χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των εκπαιδευτικών.
Όπως είναι κατανοητό ένα ειδικό σχολείο διαφέρει από τις γενικές δομές εκπαίδευσης. Οι ιδιαίτερες ικανότητες και ανάγκες των παιδιών μας, καθιστούν αναγκαία την προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων, όπως είναι η βιωματική μάθηση, η εποπτικότητα, το παιχνίδι. Στο Ειδικό Σχολείο δεν μπορεί να γίνει ευρεία χρήση των σχολικών εγχειριδίων. Στο Ειδικό Σχολείο ο εκπαιδευτικός ή το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό δεν μπορεί να διδάσκει στα παιδιά μονολογώντας. Στο Ειδικό σχολείο είναι ζήτημα πρώτιστης σημασίας, οι μαθητές μας να έχουν χαρτόνια, κόλλες, πλαστελίνες ώστε να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα υλικά. Στο Ειδικό Σχολείο είναι απαραίτητο οι μαθητές μας να έχουν εικόνες, φωτογραφίες, οθόνες, ώστε να μπορούν να κατανοούν αυτό που μαθαίνουν. Στο Ειδικό Σχολείο χρειαζόμαστε παιχνίδια, μουσική και βιβλία ώστε οι μαθητές να μπορέσουν να εξελιχθούν παίζοντας και δημιουργώντας.
Όση όρεξη κι αν έχουμε, όση αγάπη κι αν τρέφουμε για τα παιδιά μας δεν φτάνουν για να τους διδάξουμε αυτά που πρέπει. Χρειάζεται κάτι παραπάνω… Στο Ειδικό Σχολείο στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για την μεγαλοψυχία εκπαιδευτικών και γονέων. Χρειαζόμαστε τα όπλα ώστε να δώσουμε στους μαθητές μας αυτό που τους αξίζει. Και τα όπλα αυτά είναι τα υλικά, οι υποδομές, ο εξοπλισμός που θα καταστήσει εφικτή την εκπαιδευτική διαδικασία.
Κατόπιν αιτήματος που καταθέσαμε στη σχολική επιτροπή μας ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες (κι ενώ το σχολείο μας λειτουργεί χωρίς τα απαραίτητα χρήματα ούτε για αναλώσιμα εδώ και 5 μήνες!), ότι μας δίνονται από τη σχολική επιτροπή 300 ευρώ!!! Τα χρήματα αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες του σχολείου μας και δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στις ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε οι εκπαιδευτικοί και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Μέσα από αυτήν την επιστολή αιτούμαστε το αυτονόητο, να μας δοθεί άμεσα χρηματική ενίσχυση ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε γραφική ύλη, σε παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό. Αιτούμαστε τη χρηματοδότηση του σχολείου μας, ώστε να μπορέσουμε εμείς και οι μαθητές μας να αναπνεύσουμε ξανά. Διεκδικούμε ένα δημόσιο ειδικό σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας και να συμβαδίζει με τις επιστημονικές εξελίξεις της εποχής μας.
Εκπαιδευτικοί και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *