ΑΠΟΨΕΙΣ

Άνθρωποι εναντίον Κορονοϊού… Μένουμε Σπίτι… Μένουμε Δραστήριοι!

Η ομάδα του nevronas.gr συμβάλει στην γενικότερη προσπάθεια που γίνεται στα πλαίσια στήριξης των συνανθρώπων μας στις δύσκολες αυτές καταστάσεις. Δίνουμε βήμα σε ΟΛΟΥΣ, ΑμεΑ, Ευπαθείς Ομάδες και εκπροσώπους Φορέων και Συλλόγων να εκφράσουν την σκέψη τους, το συναισθημά τους, την άποψή τους…

Κάθε μέρα στην σελίδα μας στο facebook, και για όσο διαρκέσει η καραντίνα, παρουσιάζουμε και ένα βίντεο μήνυμα με στόχο να Μείνουμε Ψύχραιμοι… να Μείνουμε Λειτουργικοί… να Μείνουμε Υποστηρικτικοί…

Επικοινωνούμε το μήνυμα ότι όχι απλά #ΜένουμεΣπίτι αλλά και #ΜένουμεΔραστήριοι!

 

της Πόπης Μάλεση – B.A, M.A Psychology

 

Tον τελευταίο καιρό η ζωή μας έχει κατακλυστεί και κοντεύει να συρρικνωθεί απίστευτα από την ύπαρξη του Κορονοϊού.

Τα ΜΜΕ, ναι μεν έχουν τον ρόλο και την υποχρέωση να μας πληροφορήσουν γι’ αυτό το θέμα, αλλά, όλοι μαζί, καταλήγουν να μας πνίγουν στον φόβο.

Σε παγκόσμια κλίμακα, συνεχώς και ακατάπαυστα, γράφονται και λέγονται οι επιπτώσεις (στην υγεία, κοινωνία, οικονομία) του νέου αυτού “αόρατου εχθρού” της ανθρωπότητας.

Πάνω κάτω, όλοι πια, έχουμε μια ιδέα του τί συμβαίνει αλλά σταδιακά, τα επίσημα ΜΜΕ και τα έγκυρα Διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας, θα πρέπει να αποσαφηνίσουν κάποια πράγματα που από την υπερπληροφόρηση πιθανά να τα έχουμε μπερδέψει, με αποτέλεσμα όχι μόνον να είμαστε (και να δείχνουμε) πολύ αγχωμένοι και θλιμμένοι αλλά να νιώθουμε και στιγμές τρόμου.

Και επειδή το άγχος, ο φόβος, η θλίψη είναι ήδη πολύ ανεβασμένα για τον καθένα μας, για πολλούς (γνωστούς και άγνωστους) λόγους, χρειαζόμαστε κάποιες ξεκάθαρες και όσο πιο συγκεκριμένες πληροφορίες-απαντήσεις-προτάσεις, από κυβερνώντες και άλλους αρμόδιους, στο πώς να διαχειριστούμε και αυτήν την κατάσταση, χωρίς να την υποτιμήσουμε αλλά και να μην υπερβάλλουμε.

Για να αποκτήσουμε τουλάχιστον την αίσθηση ότι ξέρουμε και κάνουμε κάτι γι’ αυτό “το καινούργιο κακό” που μας βρήκε!

Αναγνωρίζουμε όλοι μέσα μας, το σοκ που περνάμε από αυτήν την βίαιη επίθεση του Κορονοϊού και η λογική και χρήσιμη συμβουλή: «Να είμαστε ψύχραιμοι και ίσως πιο δημιουργικοί» στο πώς και πόσο μπορεί να αλλάξει η ζωή μας από ‘δω και πέρα, μοιάζει πολύ δύσκολη, όταν όλοι μας βλέπουμε πια ξεκάθαρα ότι οι πυλώνες της ζωής μας (Υγεία, Οικονομία, Παιδεία) ήδη απειλούνται και δείχνουν να ραγίζουν, σε τέτοια κλίμακα και με τέτοια δριμύτητα!!

Η σταδιακή γιγάντωση της αβεβαιότητας που βιώνουμε έχει σαν φυσικό επακόλουθο να μας κάνει να νιώθουμε θλίψη, φόβο (ίσως και πανικό), θυμό (ίσως και οργή).

Νιώθουμε πιεσμένοι και απογοητευμένοι με την συρρίκνωση της ελευθερίας μας, στο να επιλέγουμε εμείς για την ζωή μας, ακόμα και στο πιο απλό, να αγκαλιάσουμε όποτε εμείς θέλουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Νιώθουμε βαθιά προβληματισμένοι, με την σκέψη ενός θολού, δυσδιάκριτου μέλλοντος κυρίως για τα παιδιά, την νεολαία.

 

Όμως, ένα είναι σίγουρο…

Αυτό που η ανθρωπότητα έχει αποδείξει, έως σήμερα, μέσα από την ιστορία της… Ότι βρίσκει, πάντα, τρόπους να διαχειρίζεται τα πολύ δύσκολα για να συνεχίσει να υπάρχει και να εξελίσσεται.

Έτσι και αυτήν την φορά…

 

Αν δεν δούμε όλο αυτό το κακό, σαν μονόδρομο και
εμπιστευτούμε και πιστέψουμε στον εαυτό μας και στο νού μας…
Αν στηρίξουμε ο ένας τον άλλον (έστω εξ’ αποστάσεως), μέσα από δράσεις Συλλογικότητας και Αλληλεγγύης… χωρίς να φοβόμαστε τόσο πολύ, όσο ο Κορονοϊός (και όχι μόνον) θέλει, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις λύσεις των τωρινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

 

Πιο συνειδητή επικοινωνία και Προσφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε όλο τον κόσμο.

Μιαν άλλη Παγκοσμιοποίηση… από εμάς, για εμάς!

Μπορεί όλο αυτό που θεωρητικά συζητάμε τώρα, να φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, αλλά δεν είναι ανέφικτο.

Χρειάζεται πολλά… μια καθημερινή προσπάθεια για αλλαγές στην σκέψη και συμπεριφορά από τον καθέναν μας ατομικά, να αντέχουμε και να διαχειριζόμαστε τα δύσκολα και αρνητικά συναισθήματά μας, για να είμαστε ψύχραιμοι και λογικοί στις αποφάσεις μας, αλλά και συλλογικές προσπάθειες με κύρια στόχευση… την αλληλεγγύη.

Απ’ότι φαίνεται, ήρθε πάλι η ώρα που εμείς οι άνθρωποι πρέπει να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον και ίσως και το κοινό μας σπίτι, την γη μας!

#ΜένουμεΣπίτι #ΜένουμεΔραστήριοι

Μένουμε Ψύχραιμοι… Μένουμε Λειτουργικοί… Μένουμε Υποστηρικτικοί…

 

Γράφει: η Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

 

ΥΓ. Kάποιοι έχουν το κουράγιο να σατυρίζουν τον Κορονοϊό και τις ποικίλες αντιδράσεις μας σε αυτόν, φτιάχνοντας αστείες καταστάσεις και ανέκδοτα, σε βιντεάκια και εικόνες. Άλλοι, δεν βρίσκουν τίποτα αστείο σε αυτό. Όμως τα “μελετημένα” αστεία και το χιούμορ αρκετές φορές μας βοηθούν να αντέξουμε το υπερβολικό stress. Τελικά,πάντα ο άνθρωπος θέλει και βρίσκει τρόπους, να “ξορκίζει” το κακό!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *