ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αννίτα Καπουσίζη – Δασκάλα θεάτρου – Δραματολόγος

Η Αννίτα Καπουσίζη (Άννα Καπουσίζη) είναι δασκάλα και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων θεάτρου για ανθρώπους με νευρομυϊκές παθήσεις. Έχει σπουδάσει ελληνική φιλολογία, είναι κάτοχος διπλώματος δραματικής σχολής και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη θεωρία θεάτρου.

Έχει δουλέψει ως ηθοποιός σε παραστάσεις σε διάφορα θέατρα και φεστιβάλ, ανάμεσά τους και το Φεστιβάλ Αθηνών.

Υπήρξε δασκάλα θεάτρου και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραματολογίου σε θέατρα και πολυ-πολιτισμικούς χώρους.

Το 2011 συνεργάστηκε με το MDA HELLAS (Σωματείο για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις) ως υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Από τότε έχει αφοσιώσει την έρευνά της στη δημιουργία του κατάλληλου καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος στο χώρο του θεάτρου για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία.

Ανέπτυξε την έρευνά της στις Η.Π.Α ως Υπότροφος καλλιτέχνης του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright 2016-2017, συνεργαζόμενη με το Carolinas Healthcare System Neurosciences Institute και το American Center for Alexander Technique, New York.

Η σύλληψη αυτή βασίζεται στο εκπαιδευτικό μοντέλο της ενσωμάτωσης διαφορετικών επιστημών, προκειμένου να επιτευχθεί μια ολιστική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική προσέγγιση.

Παρουσίασε τη δουλειά της πάνω στο θέατρο με ανθρώπους με νευρομυϊκές παθήσεις στο Oregon Science and Health University (OSHU), στο 4th World Parkinson Congress όπου πραγματοποίησε σεμινάριο πρακτικής της έρευνας καθως και στο ACAT NY με ένα σεμινάριο πάνω στις βασικές αρχές της υποκριτικής μέσα από νευρολογικά δεδομένα και μία παράσταση σε συνεργασία με ανάπηρους ηθοποιούς.

Η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο της καταγραφής και αποτελεί τον τρόπο, πρωτόλειο και μοναδικό στην Ελλάδα με τον οποίο δουλεύει η ομάδα ARTimeleia.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, παρατηρείται μια βελτίωση, χωρίς να αξιώνουμε ιατρικά δεδομενα,της σωματικής και ψυχικής κατάστασης των ανθρώπων με αναπηρία, τέτοια που στη συγκεκριμένη ομάδα των νευρομυϊκών παθήσεων, λειτουργεί καταλυτικά στη σταθεροποίηση των συμπτωμάτων, πράγμα σημαντικό για τη βραδύτερη εξέλιξη των παθήσεων.

Η Αννίτα Καπουσίζη είναι μέλος του Lincoln Center Theater Directors Lab, του Hellenic Theater Studies Association and European Network of Research and Documentation of Performance of Ancient Greek Drama (Arc-Net) και του Πανελληνίου Δικτύου για το Θεάτρο στην Εκπαίδευση.

Είναι η ιδρύτρια και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας ARTimeleia, συνδημιουργός του ΙΣΟΝ -Πρώτο Εργαστήρι Θεάτρου και Χορού Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα και συν-ιδρύτρια του Directors Lab Mediterranean.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *