Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Recent

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026

      «Κι όμως Μπορώ»… να γίνω ένας άνθρωπος που κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο

      July 23, 2026

      REFRAME by Nevronas.gr + EVArtist: Eικαστικός διάλογος με την επικαιρότητα και την αναπηρία

      July 22, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

      July 28, 2026

      Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

      July 28, 2026

      Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

      July 27, 2026

      Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

      July 25, 2026

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • PROJECTS
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Home » Τι είναι πια αυτή η ΑΒΑ; (Βίντεο)
    ΑΡΘΡΑ

    Τι είναι πια αυτή η ΑΒΑ; (Βίντεο)

    April 30, 2023Updated:June 12, 20265 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Kάποιες φορές ακούμε ότι η ΑΒΑ είναι «κακοποιητική», κάνει τα παιδιά «ρομπότ», τα «τιμωρεί και τα τραυματίζει ψυχικά»! 

    Τι ισχύει όμως πραγματικά;…

     

    της Εύης Κωτσιοπούλου – MSc ABA, Πιστοποιημένη Αναλύτρια Συμπεριφοράς (BCBA #1-19-35751) & Ειδική Παιδαγωγός, Συνιδρύτρια & Υπεύθυνη Επιστημονικής Ομάδας BEEhavior

     

    Η ΑΒΑ (Applied Behavior Analysis, στα ελληνικά Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς) είναι η επιστήμη που βασίζεται στις αρχές του Συμπεριφορισμού. Γνωρίζουμε και πιστεύουμε δηλαδή ότι για να κατακτηθούν δεξιότητες και να αντιμετωπιστούν κάποιες συμπεριφορές θα πρέπει να τροποποιηθεί το περιβάλλον. Να αλλάξει το «πριν» και το «μετά» γύρω από την συμπεριφορά που σκοπεύουμε να διαχειριστούμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι κάθε συμπεριφορά έχει έναν σκοπό, μια λειτουργία, είναι δηλαδή σαν ένα μήνυμα από την πλευρά του ατόμου που ίσως δεν έχει κάποιον άλλο τρόπο να εκφραστεί! 

    Οι βασικές μας αρχές…

    Αντίθετα με όσα ακούγονται, όσοι είμαστε πιστοποιημένοι να εφαρμόζουμε την ΑΒΑ οφείλουμε να δρούμε με επιστημονικότητα, σεβασμό και ενσυναίσθηση, προς όφελος του ατόμου που υποστηρίζουμε. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να τηρούμε την εχεμύθεια και να αφαιρούμε της παρουσίας μας και την υποστήριξή μας όταν πλέον δεν μας χρειάζεται η οικογένεια και το άτομο. 

    Ποιοι είναι οι στόχοι ενός προγράμματος ΑΒΑ;…

    Ένα ΑΒΑ πρόγραμμα στοχεύει σε δύο πράγματα. Αφενός στην κατάκτηση δεξιοτήτων σε όλους τους τομείς ανάπτυξης (επικοινωνία, αυτοεξυπηρέτηση, παιχνίδι/ελεύθερος χρόνος, ακαδημαϊκές δεξιότητες, κοινωνικότητα κλπ.) και αφετέρου στην διαχείριση συμπεριφορών. Αυτά τα δύο λοιπόν είναι αλληλένδετα! Όσες περισσότερες δεξιότητες έχει κάποιος (ακόμη και στο να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του) τόσο λιγότερες δυσκολίες συμπεριφοράς εμφανίζει! 

    Άρα ένα ΑΒΑ πρόγραμμα οφείλει να κάνει και τα δύο με περισσότερη έμφαση στην κατάκτηση δεξιοτήτων και όχι στην «στεγνή» διαχείριση της συμπεριφοράς! Ο απώτερος σκοπός είναι το άτομο και η οικογένειά του να ζουν μία όσο το δυνατόν αυτόνομη, ήρεμη και  ευχάριστη ζωή. 

    Και πώς γίνεται αυτό;…

    Σε κάθε ΑΒΑ πρόγραμμα γίνεται μία εκτενής-λεπτομερής αξιολόγηση των δεξιοτήτων και δυσκολιών του παιδιού και της οικογένειας. Ταυτόχρονα, γίνεται και αξιολόγηση των συμπεριφορικών δυσκολιών για να βρούμε αν υπάρχουν συμπεριφορές προς διαχείριση και να εντοπίσουμε «γιατί» εκδηλώνεται η κάθε συμπεριφορά.

    Αξιολογούμε επίσης τους «ενισχυτές», δηλαδή ψάχνουμε να βρούμε τι θα κινητοποιούσε το παιδί να μάθει ή και τι το ωθεί σε ή ενισχύει αρνητικές-δύσκολες συμπεριφορές! 

    Τέλος, «κόβουμε» τους στόχους σε μικρότερα «κομμάτια» ώστε να είναι προσαρμοσμένο στις δυνατότητες του ατόμου που υποστηρίζουμε.

    Και ξεκινάμε τη διδασκαλία σε τρεις μορφές:

    • Επαναλαμβανόμενη εξάσκηση μιας δεξιότητας μέχρι την κατάκτησή της. 
    • Χρήση κάθε ευκαιρίας που προκύπτει με φυσικότητα για εξάσκηση των δεξιοτήτων στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού (σχολείο, σπίτι κλπ.)
    • Αν χρειαστεί (κυρίως όταν πρόκειται για δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης) χωρίζουμε τη δεξιότητα σε βήματα και διδάσκουμε κάθε βήμα συστηματικά μέχρι την κατάκτηση του τελικού στόχου. Για παράδειγμα διδάσκουμε το πλύσιμο χεριών βήμα βήμα με συστηματικό τρόπο. 

    Τα προγράμματα ΑΒΑ μπορούν να εφαρμοστούν 1:1 σε κέντρα ή/και κατοίκον, σε μικρές ομάδες ή ακόμη και σε σχολικές τάξεις.

    Σε ποιους απευθύνεται;…

    Βάσει ερευνών, τα προγράμματα ΑΒΑ έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην κατάκτηση επικοινωνιακών, γνωστικών, κοινωνικών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης και στη διαχείριση συμπεριφορών όπως επιθετικότητα, εκρήξεις θυμού, αυτοτραυματισμοί κλπ. 

     Έχει αποδειχθεί ότι οι πιθανότητες επιτυχίας ενός προγράμματος ΑΒΑ είναι ακόμη περισσότερες σε περιπτώσεις έγκαιρης παρέμβασης (ηλικίες 0-6 ετών), με διάρκεια αρκετών ωρών την εβδομάδα (20 ώρες την εβδομάδα) και με ταυτόχρονη και συστηματική εμπλοκή των φροντιστών  (Gitimoghaddam et al., 2022, Linstead et al., 2017). 

    Όλες οι πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ΑΒΑ και επιβεβαιώνουν ότι είναι η μόνη ΜΗ φαρμακευτική προσέγγιση για την κατάκτηση δεξιοτήτων και τη διαχείριση της συμπεριφοράς με μακροχρόνια αποτελέσματα σε μεγάλο μέρος του αυτιστικού πληθυσμού  (Medavapuru, 2019).

    Απόψεις…

    Ναι! Το ξέρουμε ότι από το κίνημα της νευροδιαφορετικότητας- ο κοινωνικός όρος για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές- και τα αυτιστικά άτομα έχουν κάποιες αντιρρήσεις ως προς την εφαρμογή ΑΒΑ προγραμμάτων. Το ακούμε, εξελισσόμαστε μέσα από αυτό, διορθώνουμε τυχόν παραλείψεις, γινόμαστε καλύτεροι επαγγελματίες και γονείς μέσα από αυτό. 

    Αλλά όπως σε κάθε επιστήμη, πρέπει να διαχωρίζουμε την επιστήμη αυτή καθαυτή από την εφαρμογή της! 

    Καμία επιστήμη δεν προτρέπει για «τιμωρίες» και «κανονικοποίηση» των αυτιστικών ατόμων. Αυτό το κάνουν όσοι ΔΕΝ έχουν πραγματικά εντρυφήσει, δεν έχουν πιστοποιηθεί στην εφαρμογή των επιστημονικά αποδεδειγμένων μεθόδων και δεν ενημερώνονται για τα τελευταία δεδομένα στον επιστημονικό χώρο. 

    Έτσι, λοιπόν, σας προτρέπουμε να μάθετε τι είναι η ΑΒΑ, τι λέει η έρευνα γύρω από αυτήν και πώς μπορεί να βοηθήσει ένα αυτιστικό άτομο και την οικογένειά του για μία όσο το δυνατόν ευχάριστη και αυτόνομη ζωή.  

    Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο βιντεομάθημά μας «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΥΤΗ Η ΑΒΑ;»

    YouTube player

    Γράφει: η Εύη Κωτσιοπούλου – MSc ABA, Πιστοποιημένη Αναλύτρια Συμπεριφοράς (BCBA #1-19-35751) & Ειδική Παιδαγωγός, Συνιδρύτρια & Υπεύθυνη Επιστημονικής Ομάδας BEEhavior

    Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

    Βιβλιογραφία:

    • Arntzen E, Pellón R. A View on the Development and Current Situation of Behavior Analysis in Europe. Behav. Soc. Iss. 2021;30(1):346–60. doi: 10.1007/s42822-021-00068-w. Epub 2021 Aug 26. PMCID: PMC8390114.
    • Cooper, J. O., Heron, T. E., & Heward, W. L. (2007). Applied Behavior Analysis (2nd ed.). Upper Saddle River, NJ: Pearson Education.
    • Gitimoghaddam, M., Chichkine, N., McArthur, L. et al. Applied Behavior Analysis in Children and Youth with Autism Spectrum Disorders: A Scoping Review. Perspect Behav Sci 45, 521–557 (2022). https://doi.org/10.1007/s40614-022-00338-x
    • Linstead E, Dixon DR, Hong E, Burns CO, French R, Novack MN, Granpeesheh D. An evaluation of the effects of intensity and duration on outcomes across treatment domains for children with autism spectrum disorder. Transl Psychiatry. 2017 Sep 19;7(9):e1234. doi: 10.1038/tp.2017.207. PMID: 28925999; PMCID: PMC5639250.
    • Medavarapu S, Marella LL, Sangem A, Kairam R. Where is the Evidence? A Narrative Literature Review of the Treatment Modalities for Autism Spectrum Disorders. Cureus. 2019 Jan 16;11(1):e3901. doi: 10.7759/cureus.3901. PMID: 30911457; PMCID: PMC6424545.
    • Григоренко, Е & Torres, Stephanie & Лебедева, Е & Bondar, Yevgeny. (2018). Evidence-Based Interventions for ASD: A Focus on Applied Behavior Analysis (ABA) Interventions. Психология Журнал Высшей школы экономики. 15. 711-727. 10.17323/1813-8918-2018-4-711-727.
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΗ πρώτη Barbie με σύνδρομο Down! (Βίντεο)
    Next Article CHÓRES Γυναίκες στο σκοτάδι: Ένα μουσικό διήμερο αλληλεγγύης

    Δειτε και αυτα

    REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

    July 24, 2026

    «Κι όμως Μπορώ»… να γίνω ένας άνθρωπος που κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο

    July 23, 2026

    REFRAME by Nevronas.gr + EVArtist: Eικαστικός διάλογος με την επικαιρότητα και την αναπηρία

    July 22, 2026

    Schooling for All: 5.572 μαθητές σε ένα μεγάλο ταξίδι συμπερίληψης στην Αττική

    July 20, 2026

    Η Σιωπή του Άργους: Όταν ο Ικανοτισμός Στραγγαλίζει την Ενσυναίσθηση

    July 20, 2026

    Θα χορεύουμε με το καρπούζι στο χέρι

    July 6, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Η Σιωπή του Άργους: Όταν ο Ικανοτισμός Στραγγαλίζει την Ενσυναίσθηση

    July 20, 2026

    Υπάρχει μια τρομακτική στιγμή στην ιστορία των κοινωνιών, όπου οι δομές αποκαλύπτουν το πιο σκληρό…

    Θα χορεύουμε με το καρπούζι στο χέρι

    July 6, 2026

    «Υγιή κτίρια», νευροδιαφορετικότητα και γνωστική λειτουργία: ο ρόλος του εσωτερικού περιβάλλοντος στη μάθηση και την ευεξία

    June 18, 2026

    Όταν το σώμα γίνεται έργο τέχνης: Η αναπηρία ως δημιουργική εμπειρία και όχι ως περιορισμός

    June 15, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • Buy Now
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.