NEVRONAS LOVES

“10 χρόνια Σχεδία”… στη Θάλασσα της Αλληλεγγύης!

Ο nevronas.gr βρέθηκε στην γεμάτη χαμόγελα εκδήλωση «10 χρόνια Σχεδία» την Πέμπτη , 8 του Ιούνη. Το event φιλοξενήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη στους πιο προσβάσιμους χώρους του, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως η Σχεδία πορεύεται χέρι-χέρι με τα ΑμεΑ, υποστηρίζοντας τις ανάγκες τους. 

 

της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ιδιαίτερο κέφι και μια μικρή έκπληξη για τους παρευρισκόμενους  καθώς οι Γιαγκίνηδες, δύο νεαροί ρεμπέτες του δρόμου από τη Θεσσαλονίκη, παρουσίασαν το τελευταίο τους τραγούδι “Ο Αντάμης”, ζωντανά. 

Οι στίχοι αυτού του κομματιού είναι εμπνευσμένοι από την ιστορία ενός πωλητή της Σχεδίας, που τους μίλησε για τον εαυτό του αλλά και την πορεία του με το περιοδικό. Τον γνώρισαν την ώρα που έκαναν διάλειμμα, εκείνοι από τη μουσική και ο κύριος Λευτέρης από τις πωλήσεις «ανταλλάζαμε κουβέντες, μας έκανε παραγγελιές και μας είπε την ιστορία του. Γενικά θαυμάζουμε το έργο της Σχεδίας και όλο αυτό που κάνει.»  Αντάμης σημαίνει παλικάρι στην αργκό, δηλαδή αυτός που ξεπερνά τις δυσκολίες της ζωής. Έτσι λοιπόν και ο κύριος Λευτέρης μαζί με όλους τους πωλητές του περιοδικού αυτού.

 

“Αυτό κάνει η Σχεδία και οι άνθρωποί της: δίνουν το χέρι σε αυτόν που έχει πέσει κάτω, να σηκωθεί μόνος του. Να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του.” – Μαργαρίτα Πουρνάρα, δημοσιογράφος

Στη συνέχεια, μετά από τις ευχαριστίες της Σχεδίας προς τους αναγνώστες της, τους δωρητές της, τους αρωγούς της και τους ανθρώπους της, η Μαργαρίτα Πουρνάρα από την «Καθημερινή» σύστησε τον αρχισυντάκτη και ιδρυτή του περιοδικού, Χρήστο Αλεφάντη. Εκείνος με τη σειρά του μίλησε για την ιστορία της «Σχεδίας», που ξεκίνησε από μια μικρή Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων και έφτασε να έχει διανθιστεί σε πολλά, υπέροχα projects, όπως το περιοδικό “Σχεδία”, το “Σχεδία αρτ”, το Shedia Home, και τις Αόρατες Διαδρομές μεταξύ άλλων. 

Αδιαμφισβήτητα όμως, το πιο σημαντικό και συγκινητικό μέρος της βραδιάς ήρθε μετά, με τη κουβέντα μεταξύ του Στάθη και της Δήμητρας, πωλητών της Σχεδίας, που μίλησαν για το πως η ζωή τους άλλαξε με τη «Σχεδία». Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη, η οποία ανέφερε πως την πρώτη φορά που αγόρασε τη «Σχεδία» δεν είχε σκοπό να τη διαβάσει. «Το πήρα για να κάνω αυτό που  συνήθως λέμε μια καλή πράξη» και κάποια στιγμή όταν βρέθηκε τελικά να το διαβάζει συνειδητοποίησε ότι «εδώ έχω μπροστά μου ένα έντυπο από αυτά που σπάνια έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια». Δημοσιογραφικά άρτιο, με καθαρή ματιά, «και όσοι γράφουν στο περιοδικό προσφέρουν ένα δημοσιογραφικό διαμάντι που αξίζει πολλά περισσότερα από όσα δίνουμε για να το πάρουμε».

«Η Σχεδία επιβιώνει, και δεν επιβιώνει γιατί κάποιος την παίρνει για να κάνει μια καλή πράξηΕπιβιώνει γιατί αξίζει να υπάρχει ανάμεσά μας»

Η βραδιά τελείωσε με μεζεδάκια από το Shedia Home και συζητήσεις με όλους τους διαφορετικούς ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί για να υποστηρίξουν τα δέκα χρόνια κοινωνικής αλληλεγγύης, προσφοράς και ευκαιριών που προωθεί η Σχεδία.

Πωλητές, εθελοντές και συνεργάτες, ακόμη και σημαίνοντα πρόσωπα τις πόλης και της Πολιτείας αναμίχθηκαν και μίλησαν μεταξύ τους. Κρατάω τις κουβέντες που αντάλλαξα με τη Γεωργία, μια νεαρή εθελόντρια, την Ήρα Παπαδοπούλου της Σχεδίας που χειρίστηκε τη διοργάνωση της εκδήλωσης, και φυσικά τον αγαπημένο μου κύριο Στάθη, τον πωλητή της Σχεδίας που είχα ξανασυναντήσει στη Συνέντευξη Τύπου της Σχεδίας.

Αν ακόμη αναρωτιέστε ποια είναι η προσφορά της Σχεδίας στο κοινωνικό σύνολο, δεν είναι επ’ ουδενί η ελεημοσύνη, ούτε μόνον η δημοσιογραφία. Όσους ρώτησα, μου μίλησαν για τις γνωριμίες τους μέσα από τη Σχεδία, τους φίλους και τους ανθρώπους που βοήθησαν ο ένας τον άλλον.

«Γιατί στη Σχεδία βρήκα ανθρώπους» όπως μου είπε έτσι απλά και ο κύριος Φώτης, πωλητής του περιοδικού.

Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *