NEVRONAS LOVES

Υιοθετήστε ένα αδέσποτο… Ανοίξτε την καρδιά σας!

4 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα. Και το μήνυμα της ημέρας είναι υιοθετήστε ένα αδέσποτο και ανοίξτε την καρδιά σας.

 

του Νικόλα Τσιλιβαράκου – Κοινωνικός Λειτουργός – Σύμβουλος Επικοινωνίας

 

Ο Κανελλακος μου έζησε μαζί μου 16 όμορφα χρόνια…

Ένας ημίαιμος πανέμορφος σκύλος με κάτι από κυνηγόσκυλο και κάτι από κολει. Μου έμαθε να αγαπώ άνευ όρων και να αποχαιρετώ χωρίς εγωισμό. Σπάνια και σημαντικά μαθήματα που σου δίνουν πλάσματα με τέσσερα πόδια και με τεράστια καρδιά. Η απώλεια του ήταν και είναι δύσκολη. Όταν έχεις ζήσει 16 ολόκληρα χρόνια με τον “καθρέφτη” σου αντιλαμβάνεσαι τα λάθη και τα σωστά, το σκοτάδι και το φως σου. Όταν ραγίζει ο καθρέφτης τότε μένει ένας βαθύς πόνος που με τον καιρό γίνεται μια γλυκιά ανάμνηση.

Ο Prince μπήκε στη ζωή μου τέλη Οκτωβρίου…

Λίγες ημέρες πριν είχαμε πει αντίο με τον Κανελλακο. Ο Prince είναι ένας πανέμορφος σκύλος. Ημίαιμο κολλει με λυκόσκυλο που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε ένα χωριό κοντά στην Χερσόνησο. Ένας σκύλος πανέξυπνος, με κουταβισια όρεξη για παιχνίδι και αστείρευτη ενέργεια. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά δύσκολα υιοθετούνται και πολλές φορές αντιμετωπίζονται με ένα είδος ρατσισμού και καχυποψίας. Κι όμως με τη σωστή εκπαίδευση και την απαραίτητη ευθύνη γίνονται υπέροχοι σύντροφοι ζωής!

Τον Φεβρουάριο στην “αγέλη” μας προστέθηκε και η Lacta…

Η φιλοξενία δεν άργησε να γίνει υιοθεσία όταν έμαθα την ιστορία της. Εγκαταλείφθηκε τεσσάρων μηνών, ζούσε για κάποιες ημέρες κάτω από μια νταλίκα όπου πήγαιναν εθελοντές για να της δώσουν φαγητό. Με φοβίες που φαίνονται στα όνειρα της όταν κοιμάται. Κάποια στιγμή της επιτέθηκαν με αεροβόλο στο μάτι.

Ο Καρλιτο μπήκε στη ζωή μου πριν τρεις μήνες…

Ένα όμορφο Pitbull με υποπλ;ασια παραγκεφαλίδας που χρειάζεται φροντίδα και ιδιαίτερη περιποίηση. Χαιρομαι πολύ που ανήκω στην ομάδα των “Καρλιτογονέων”. Ποτέ μου δεν φανταζομουν ότι 10 ευρώ το μήνα για τα έξοδα του θα μου έδιναν τόσο μεγάλη χαρά. Ανυπομονώ σύντομα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να τον συναντήσω!

Τα αδέσποτα ζώα έχουν σχεδόν τρία χρόνια ζωής όταν ζουν στον δρόμο.
Τα αδέσποτα ζώα νιώθουν και αισθάνονται την εγκατάλειψη. Πονάνε και έχουν συναισθήματα.
Η στάση μας απέναντι στα ζώα είναι η εικόνα του πολιτισμού μας.

Η στάση μας απέναντι στα ζώα φανερώνει ότι ο πολιτισμός μας πάσχει και αποδεικνυεται καθημερινά από την επίδειξη δύναμης απέναντι σε απροστάτευτα πλάσματα με τακτικές κακοποίησης και βίας.

Ίσως να είναι δύσκολο κάποιες ημέρες να χτυπάει το ξυπνητήρι στις 06:20 και να χρειάζεται να βγουν βόλτα. Ίσως κάποιες μέρες βροχερές να λες, “πώς θα τα βγάλω τώρα έξω;”. Σίγουρα στην Ελλάδα θα δυσκολευτείς να πας διακοπές και να σε δεχτούν παντού φιλικά όταν έχεις σκύλο. Πολλοί είναι εκείνοι που θα σε κοιτάξουν στραβά όταν σε δουν στον δρόμο με σκύλο. Άλλοι τόσοι θα σου πουν “εδώ πεινανε τα παιδιά, με τα σκυλιά θα ασχολούμαστε”. Κι όμως… Όταν έχεις περίσσευμα αγάπης δεν ξεχωρίζεις αν τα πόδια είναι δύο ή τέσσερα. Είναι πολύ όμορφο να μπαίνεις στο σπίτι και όσα προβλήματα και αν έχεις να τα αφήνεις πίσω σου με έναν μαγικό τρόπο.

Υιοθετήστε…

Κάποιο πλάσμα εκεί έξω σας περιμένει. Κι αν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε υπεύθυνα δώστε τη φροντίδα σας σε ζώα που έχουν εγκαταλειφθεί και χρειάζονται τη φροντίδα μας.

Και κυρίως αγαπήστε… Άνευ όρων.

 

Γράφει: ο Νικόλας Τσιλιβαράκος – Κοινωνικός Λειτουργός – Σύμβουλος Επικοινωνίας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *