ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρία Ειδικά Σχολεία χωρίς στέγη απο 8/1/2024 στην περιφέρεια Kεντρικής Μακεδονίας

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ) με ανακοίνωσή τονίζει ότι από την Δευτέρα 8/1/2024, οι μαθητές τριών Ειδικών Σχολείων και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό προσωπικό δεν θα έχουν σχολεία για να στεγαστούν.

Η ανακοίνωση:

ΘΕΜΑ: Στον αέρα η λειτουργία τριών ειδικών δομών εκπαίδευσης στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι από την Δευτέρα 8/1/2024, οι μαθητές τριών (3) Ειδικών Σχολείων και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό προσωπικό δεν θα έχουν σχολεία για να στεγαστούν. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη, στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο για παιδιά με αυτισμό, λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων που στεγάζονται και μη εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου για να γίνει η μετεστέγαση των μαθητών. Στο σημείο αυτό αξίξει να αναφέρουμε ότι η ακαταλληλότητα των συγκεκριμένων κτιρίων είναι γνωστή αρκετά χρόνια στους αρμόδιους φορείς, χωρίς ωστόσο να έχουν παρθεί έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Ως ΣΑΤΕΑ (Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής) υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία για ισότιμη πρόσβαση στην σχολική διαδικασία και διεκδικούμε την βελτίωση των συνθηκών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό διερωτόμαστε ως σύλλογος, γιατί εν μέσω σχολικής χρονιάς πάρθηκε μια τέτοια απόφαση από τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Παιδείας, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα των μαθητών και την εκπαιδευτική τους εξέλιξη, μιας και χρειάζονται σταθερό περιβάλλον μάθησης καθως δυσκολεύονται να διαχειριστούν μεγάλες αλλαγές (αντιλαμβανόμαστε όλοι το άγχος ενός αυτιστικού μαθητή που ξαφνικά καλείται όχι μόνο να διαχειριστεί την απότομη αλλαγή κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και προσώπων αναφοράς στην καθημερινή του σχολική ζωή (εκπαιδευτικούς & συμμαθητές).

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για άμεση μετεστέγαση των μαθητών, αν ναι, τότε που, πότε και με ποιον τρόπο   θα γίνει; Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι τα Ειδικά Σχολεία των γύρω Δήμων είναι επιβαρυμένα με πολλά παιδιά και δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος.

Επιπλέον, προκύπτει το ερώτημα, τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς, το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό καθώς και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που θα πάνε οι συνάδελφοι, θα μετακινηθούν;

Με βάση όλα τα παραπάνω απαιτούμε από τον Δήμο Χορτιάτη, το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να βρουν άμεσα λύση για την μετεγκατάσταση των μαθητών σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, τα οποία θα πρέπει να πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές για μαθητές με αναπηρία.

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *