ΑΡΘΡΑ

Τι γίνεται τελικά με τις ΜΕΘ; Γίνεται επιλογή ασθενών;

Βιώνουμε μια σκληρή δοκιμασία, ως ανθρωπότητα. Ο αόρατος εχθρός καραδοκεί και μας σκοτώνει, όπου μας βρει μπόσικους. Ο κρατικός μηχανισμός φαντάζει ως χάρτινος πύργος μπροστά στα υπερόπλα του. Η πραγματικότητα, δυστυχώς, δεν είναι εκείνη που παρουσιάζουν τα κανάλια και τα εντεταλμένα μέσα ενημέρωσης. Εκεί που μας κατακλύζουν με ανυπόστατες και ανεδαφικές πληροφορίες.

 

Ρεπορτάζ του Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος

 

«Έμεινε διασωληνωμένος στο θάλαμο 6 ημέρες περιμένοντας ΜΕΘ»

Με τον καιρό, έρχονται στο φως της δημοσιότητας πολλά περιστατικά συγγενών που έχασαν οικείους τους, εξαιτίας της έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το Ε.Σ.Υ. καταρρέει τη στιγμή που η ανεδαφική παραπληροφόρηση ευημερεί.

Η παρακάτω μαρτυρία του δευτερότοκου γιού ενός 75χρονου που έχασε τη μάχη με τη ζωή, από κοροναϊό, στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, πριν από λίγες ημέρες (σ.σ. 5/4)… αποτελεί –δυστυχώς- τον κανόνα κι όχι μία εξαίρεση: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική. Είμαι σίγουρος πως γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν ό,τι μπορούν με όσες δυνάμεις τους έχουν απομείνει. Όμως, αυτό δεν φτάνει. Ο πατέρας μου, 75 ετών, νοσηλευόταν στο Γ. Γεννηματάς με COVID-19 από τις 20/03 και τις τελευταίες έξι μέρες έμεινε διασωληνωμένος στο θάλαμο περιμένοντας να ελευθερωθεί μια κλίνη σε ΜΕΘ…», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σ.Τ.

«Ήταν σε λίστα αναμονής, αλλά μπήκαν άλλοι που ήταν νεότεροι»

«Δυστυχώς τον χάσαμε τον πατέρα μου. Δεν κατάφερε ποτέ να βρει ΜΕΘ, παρόλο που κάναμε κι εμείς προσπάθειες. Η κατάσταση δεν περιγράφεται. Το ΕΚΑΒ μας έστελνε στο νοσοκομείο, το νοσοκομείο στο ΕΚΑΒ, ενώ μάθαμε ότι μπήκαν άλλοι πριν από εκείνον στην ΜΕΘ, παρόλο που είχε προτεραιότητα. Ήταν σε μια λίστα αναμονής, αλλά κατάφεραν και μπήκαν άλλοι που ήταν λίγο νεότεροι. Είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται επιλογή ασθενών, μας το παραδέχτηκαν και οι γιατροί, ότι ανεπίσημα αυτό συμβαίνει, παρόλο που δεν το ακούμε στην τηλεόραση».

Αναφορικά με την εμπειρία του από το νοσοκομείο, τις σκηνές που έζησε και τις συνθήκες που επικρατούν, ο γιος του εκλιπόντος δήλωσε: «Αντιλαμβανόμαστε πως οι γιατροί επιλέγουν πλέον ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει και με αυτό το κριτήριο προωθούν έναν ασθενή στην πρώτη ελεύθερη ΜΕΘ. Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τους ιθύνοντες να διαψεύδουν δημοσίως τέτοιες καταστάσεις ενώ ταυτόχρονα διαφημίζουν πως όλα είναι υπό έλεγχο».

«Δεν δίνουν νερό στους ασθενείς, λόγω έλλειψης εμφιαλωμένων μπουκαλιών»

Σοκαρισμένος ο Σ.Τ. καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της χώρας: «Από την πρώτη μέρα η επικοινωνία με γιατρούς ή και νοσηλευτές για την κατάσταση της υγείας του ήταν δύσκολη έως και ανέφικτη, μας δόθηκε ένα σταθερό τηλέφωνο το οποίο χρησιμοποιείται για ενημέρωση για όλους τους ασθενείς της πτέρυγας. Τις πρώτες δύο μέρες της νοσηλείας μάθαμε, από τον ίδιο, πως δεν τους δίνουν νερό, πράγμα που μας παραδέχτηκε μέλος του προσωπικού, λόγω έλλειψης σε εμφιαλωμένα μπουκαλάκια νερού. Του πήγα εγώ ο ίδιος μερικά και εκεί διαπίστωσα με τα μάτια μου τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν. Επαναλαμβάνω πως είμαι σίγουρος πως το προσωπικό κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τη φροντίδα των ασθενών», είπε μεταξύ άλλων για να καταλήξει «Έχω αρχίσει και λυσσάω, πια, γιατί λένε τόσα ψέματα στην τηλεόραση. Όταν ο πατέρας μου ήταν διασωληνωμένος την 4η μέρα εκτός ΜΕΘ, ο υφυπουργός Υγείας έλεγε ότι αυτά δεν είναι αληθή».

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξή του την Τετάρτη 7/4… ότι «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν» προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των Νοσοκομειακών Γιατρών, με την ομοσπονδία τους, ΟΕΝΓΕ, να καταγγέλλει την «αδίστακτη παραπληροφόρηση».

Όπως αναφέρουν οι Γιατροί το βράδυ της συνέντευξης Μητσοτάκη υπήρχαν στη λίστα αναμονής για την Αττική, 113 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οι 82 πάσχοντες από Covid, ενώ 37 βρίσκονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με πρόχειρους αναπνευστήρες για τουλάχιστον 3 ημέρες.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ…

«Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν.»

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ

Αθήνα 8 Απριλίου 2021
Α.Π:11318

Χθες σε ζωντανή τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων (σύμφωνα με τον σχετικό υπότιτλο του ίδιου του καναλιού) «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν».

Λίγο πριν την τηλεοπτική συνέντευξη, χθες το βράδυ7/4/21, στην επίσημη λίστα αναμονής για διακομιδή σε ΜΕΘ υπήρχαν στα νοσοκομεία της Αττικής και των γύρω περιοχών 113 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Οι 82 από αυτούς ασθενείς πάσχοντες από Covid – 19, εκ των οποίων οι 37 περιμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες, για χρονικό διάστημα τριών ημερών και πάνω.

Αυτή άλλωστε είναι η καθημερινή εικόνα όλες τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι απαράδεκτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας να παραπληροφορεί τόσο αδίστακτα τον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση έστω και τώρα πρέπει να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της, να αφήσει τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα που έχει διατυπώσει η ΟΕΝΓΕ εδώ και πολλούς μήνες για άνευ όρων επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις, εξοπλισμό και υποδομές.

 

Ρεπορτάζ: Νικόλας Τζαβάρας – Δημοσιογράφος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα στοιχεία του Σ.Τ που δίνει την συνέντευξη είναι στην κατοχή του δημοσιογράφου Νικόλα Τζαβάρα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *