ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Tα κομμωτήρια γίνονται Autism Friendly!

Η Wella Company και το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμβάλουν στην προσβασιμότητα των αυτιστικών ατόμων στις υπηρεσίες κομμωτηρίου στην Ελλάδα.

Επιτέλους, συμβαίνει! Πλέον, κάθε παιδί με αυτισμό και η οικογένειά του μπορούν να βιώνουν με χαρά και όχι φόβο και αγανάκτηση μία επίσκεψη στο κομμωτήριο. Για τον ευρύτερο πληθυσμό είναι σύνηθες να συνδέεται η επίσκεψη στο κομμωτήριο με μια ευχάριστη εμπειρία που ανεβάζει την διάθεση και την αυτοπεποίθηση. Όμως, υπάρχουν άνθρωποι και ειδικότερα παιδιά που το κόψιμο των μαλλιών, το λούσιμο και γενικότερα η διάδραση σε ένα κομμωτήριο μπορεί να μην αποτελεί ευχάριστη εμπειρία. Ειδικά για ένα αυτιστικό παιδί, η επίσκεψη συχνά εξελίσσεται σε μία ιδιαίτερα οδυνηρή συνθήκη με σημαντικό αντίκτυπο και στην ενήλικη ζωή του.

Τα αυτιστικά άτομα προσλαμβάνουν συχνά με διαφορετικό τρόπο τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και εμφανίζουν ιδιαιτερότητες ως προς την αισθητηριακή επεξεργασία και την αντίδραση σε διάφορα ερεθίσματα. Μία επίσκεψη με ιδιαίτερες συνθήκες περιβάλλοντος και παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν σε ένα άτομο με αυτισμό ακραία ανεπιθύμητες συμπεριφορές και συναισθήματα άγχους ή /και πόνου. Ιδιαίτεροι παράγοντες όπως ένας άγνωστος χώρος, πολλά άγνωστα άτομα, ήχοι, μυρωδιές και χρώματα, η θέα εργαλείων και μηχανημάτων όπως η κουρευτική μηχανή ή το ψαλίδι και κυρίως η επαφή με αυτά και η θερμοκρασία του νερού (κρύο /ζεστό).

Για μια κοινωνία με autism friendly κομμωτήρια

Η Wella Company και το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου αλλάζουν αυτή τη δύσκολη συνθήκη και την μετατρέπουν σε μία ευχάριστη εμπειρία, υποστηρίζοντας τη χρήση υπηρεσιών κομμωτηρίου από τα άτομα με αυτισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την εκπαίδευση των επαγγελματιών της ομορφιάς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται μία σειρά από δράσεις, μεταξύ αυτών:

  • Έρευνες σε γονείς – φροντιστές και θεραπευτές για την εκτίμηση των αναγκών των ατόμων με αυτισμό για τις δυσκολίες της χρήσης υπηρεσιών κομμωτηρίου.
  • Διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου με συμμετοχή 50 κομμωτών από όλη την Ελλάδα. Κομμωτές και κομμώτριες θα καταρτιστούν ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτιστικούς πελάτες και να μεταφέρουν τις γνώσεις που αποκόμισαν στους συνεργάτες τους.
  • Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, χαρτογραφούνται τα autism friendly κομμωτήρια ανά την Ελλάδα και αναρτιούνται στην ιστοσελίδα οδηγό για τον αυτισμό, autismap.gr.
  • Διατίθεται ένα ελεύθερα προσβάσιμο εγχειρίδιο – οδηγός για την παροχή υπηρεσιών κόμμωσης σε άτομα με αυτισμό.

Autism Stories | «Επιχείρηση Κομμωτήριο»

Autism Stories | «Επιχείρηση Κομμωτήριο»

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ιδρύθηκε το 1996 και είναι μη κερδοσκοπικός φορέας για την Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή. Μεταξύ των έξι δομών του σε Χίο και Αττική και με υπηρεσίες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στην Αττική και διαδικτυακά πανελλαδικά, το Κέντρο λειτουργεί στο Περιστέρι της Αττικής δύο  δομές για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με αυτισμό όπως και ένα ερευνητικό και  εκπαιδευτικό τμήμα που εκπαιδεύει επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και άλλων  ειδικοτήτων, μεταξύ άλλων και σε θέματα αυτισμού. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται την ιστοσελίδα autismap.gr, τον πρώτο οδηγό στην Ελλάδα για τον αυτισμό.

Autismap.gr: Ο πρώτος οδηγός για τον αυτισμό στην Ελλάδα. Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου δημιούργησε την  ιστοσελίδα autismap.gr για να υποστηρίξει  τα δικαιώματα, την κοινωνική ένταξη και την πρόσβαση των ατόμων με αυτισμό στις υπηρεσίες που χρειάζονται. Πέραν των εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας, ιδιαίτερη σημασία για τους ίδιους αλλά και τους οικείους τους, έχουν δραστηριότητες και υπηρεσίες καθημερινής ζωής που συμβάλλουν ώστε να παραμείνουν μέσα σε αυτή και με ένα ικανοποιητικό επίπεδο ποιότητας ζωής. Για το autismap.gr το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου έχει βραβευτεί ως ΜΚΟ της χρονιάς το 2021 και ως Πρεσβευτής Βιώσιμης Ανάπτυξης το 2022.

Μάθετε περισσότερα για το έργο και τις δράσεις του στο www.kpechios.org .

Σχετικά με την Wella Company

Η Wella Company είναι ένας καινοτόμος παγκόσμιος ηγέτης στη βιομηχανία ομορφιάς που συνδυάζει 140+ χρόνια σοφίας και εμπειρίας στον κλάδο με τη δυναμική μιας νέας ανεξάρτητης οντότητας που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Σήμερα συμπληρώνοντας 2,5 χρόνια ως αυτόνομη εταιρεία, η Wella Company είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ομορφιάς στον κλάδο. Η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο εμβληματικών professional  και retail εμπορικών σημάτων μαλλιών, άκρων και ομορφιάς, συμπεριλαμβανομένων των Wella Professionals, O·P·I, ghd, Briogeo, Nioxin, Sebastian Professional και Clairol. Η εταιρεία εξυπηρετεί πληθώρα καλλιτεχνών και ιδιοκτητών επιχειρήσεων καλύπτοντας πλήρως τις επαγγελματικές κοινότητες μαλλιών και άκρων σε περισσότερες από 100 χώρες. Κάθε μέρα, μια ποικιλόμορφη κοινότητα με περισσότερους από 91 εκατομμύρια λάτρεις της ομορφιάς και επαγγελματίες του κλάδου, social influencers, πρεσβευτές, followers, υπαλλήλους και πελάτες ασχολούνται και επηρεάζονται από τα προϊόντα της Wella Company παγκοσμίως. Με την πεποίθηση ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για θετικές αλλαγές, η Wella Company ενεργεί για να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους, τους οργανισμούς και τις κοινωνίες να ευημερήσουν συλλογικά. Οι πυλώνες Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση (ESG) βρίσκονται στον πυρήνα της ατζέντας της Wella Company. Η βιωσιμότητα και η ποικιλομορφία, η ισότητα και η ένταξη είναι θεμελιώδεις αρχές για το ποιοι είμαστε, πως λειτουργούμε και πως υποστηρίζουμε τον κλάδο και τις κοινότητες που υπηρετούμε. Η Wella Company χτίζει την καλύτερη εταιρεία ομορφιάς στον κλάδο, διασφαλίζοντας ότι όταν ο κλάδος ευδοκιμεί, εμείς ευδοκιμούμε. Και καθώς σημειώνουμε πρόοδο στην ατζέντα μας για να φροντίσουμε τον πλανήτη μας και να αφήσουμε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, θα γίνουμε πρωτοστάτης αλλαγής, η κληρονομιά του οποίου θα είναι αντάξια της εμβληματικής ιστορίας μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Wella Company, επισκεφτείτε το site wella.gr. Ακολουθήστε τους ελληνικούς λογαριασμούς μας στο Instagram @wellahair.gr @wellagreece και τις ελληνικές σελίδα μας στο Facebook @WellaProfessionalsGreece

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *