ΑΡΘΡΑ

Στο δικό μας παραμύθι πρωταγωνιστές, είμαστε ΟΛΟΙ εμείς!

Μην υποτιμάς κανέναν μέσα στη ζωή, είμαστε όλοι ίσοι μα και μοναδικοί!

Η πρώτη κατ’ ιδίαν ερώτηση που έκανα στην ομάδα ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), όταν τελείωσε η περσινή παιδική παραγωγή της ήταν ποια θα είναι η επόμενη. Την απάντηση μου την πήρα κατευθείαν και τώρα την ξέρετε και εσείς: «Το δικό μας παραμύθι». 

 

της Γιώτας Ευσταθίου – Θεατρολόγος – Ηθοποιός

 

Δεν μπορούσα να περιμένω την πρεμιέρα, ανυπομονούσα ήδη για μια από τις πρόβες τους. Δεν πήγα όμως μόνη μου, πήρα μαζί μου και το παιδί μου. Σκέφτηκα ποιος, άραγε, θα μπορούσε να αξιολογήσει καλύτερα από ένα παιδί μια παιδική παράσταση;

Στο Θέατρο ΙΣΟΝ, ένα μικρό καλόγουστο και πολύ ζεστό χώρο στο κέντρο της Αθήνας συμβαίνουν πράγματα και θαύματα… Ένα από αυτά παρακολουθήσαμε χωρίς να χάσουμε το ενδιαφέρον μας λεπτό. Δύο ηθοποιοί και μια μουσικός μαγεύουν το κοινό και μαγεύονται επί σκηνής, μεταμορφώνοντας τους εαυτούς τους σε ό,τι κάθε φορά υποδεικνύει το θεατρικό κείμενο.

 

to diko mas paramithi_theama_ison

 

Τέσσερις μύθοι του Αισώπου ξετυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια μας και μας κράτησαν μαζί τους καθ’όλη τη διάρκεια. Από το κείμενο δεξιοτεχνικά δοσμένες οι μεταβάσεις από τον έναν μύθο στον άλλον. Η ώρα κύλισε σαν γάργαρο νερό, τόσο απλά, τόσο όμορφα, τόση δροσιά μας προσέφερε αυτή η δουλειά. Τα σκηνικά, απολύτως χρηστικά και πολύχρωμα, εξυπηρέτησαν άψογα κάθε στιγμή της παράστασης όπως επίσης και τα κοστούμια λιτά και όμορφα μετατρέπανε τους ηθοποιούς στον εκάστοτε ρόλο, χωρίς όμως να καλύπτουν τις υποκριτικές τους. Ακόμα και οι μάσκες που χρησιμοποιούν, δίνουν ελευθερία στην έκφραση των ηθοποιών. Μικροί, μεγάλοι γίνονται ένα, μιας και πρόκειται για μια διαδραστική, σε πολλά μέρη της, παράσταση. Οι φωτισμοί και η μουσική σε βάζουν σε μια ατμόσφαιρα ζεστή και παιχνιδιάρικη.

 

Στο δικό μας παραμύθι πρωταγωνιστές, είμαστε εμείς!

Δε θα ξεχάσω τους στίχους των δυο τραγουδιών που ακούγονται καθώς εκτυλίσσονται οι μύθοι:

«Στο δικό μας παραμύθι πρωταγωνιστές, βρες τον τρόπο, βάλε στόχο κι έχεις ό,τι θες. Όταν ξέρεις τι αξίζεις όλα τα μπορείς στο δικό σου παραμύθι πρωταγωνιστής»!

«Μην υποτιμάς κανέναν μέσα στη ζωή, είμαστε όλοι ίσοι μα και μοναδικοί!
Πίστεψε εσύ στον εαυτό σου, κάνε το θαύμα το δικό σου, όλα θα αλλάξουν ευθύς όταν θα δεις πόσα μπορείς, όλα θα αλλάξουνε μεμιάς όταν εσένα αγαπάς».
Νομίζω ότι με αυτά τα δυο τραγούδια κατανοεί κανείς πλήρως την φιλοσοφία της ομάδας ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) που θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι η φιλοσοφία κάθε ανθρώπου. Είμαστε όλοι ίσοι αν και διαφορετικοί, αν αγαπήσουμε τους εαυτούς μας μόνο μπορούμε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε από τους άλλους και με τους άλλους, αν προσπαθήσουμε κάτι πολύ, θα το καταφέρουμε.

 

to diko mas paramithi_theama_ison

 

Η σκηνοθεσία περίτεχνη και ευφυής δίνει στους μικρούς μας φίλους αλλά και στα πιο μεγάλα παιδιά την αίσθηση της απλότητας που συχνά πολλοί σκηνοθέτες ξεχνούν, φορτώνοντας τις παραστάσεις με πληθώρα πληροφοριών που αναρωτιέται κανείς το λόγο ύπαρξης τους. Εδώ, ήταν όλα άμεσα και φυσικά σαν να βρισκόμασταν και εμείς στο δάσος μαζί με τους ήρωές μας.

 

to diko mas paramithi_theama_ison

 

Τελικά, εκτός του ότι πέρασα ένα υπέροχο πρωινό, βλέποντας ένα εξαιρετικό ΘΕΑΜΑ, ρώτησα και τη μικρή μου κριτικό… Πώς σου φάνηκε η παράσταση Θεοδώρα; Και μου απάντησε: Αχ, μαμά θέλω και άλλο, γιατί τελείωσε; Πότε θα ξαναέρθουμε;. Έτσι ανανεώσαμε το ραντεβού μας. Ποιος ξέρει την επόμενη φορά ίσως τα πούμε και μαζί σας από κοντά…

 

Διαβάστε ακόμη…

Έλα να σε (συμ)περιλάβουμε… και να σου πούμε: «Το δικό μας παραμύθι»!

 

Γράφει: η Γιώτα Ευσταθίου – Θεατρολόγος – Ηθοποιός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *